După cutremurul din toamna trecută, când Guvernul Ponta a fost gonit de furia protestelor desfăşurate sub sloganul "Corupţia ucide", 2016 trebuia să marcheze un nou început în politica românească. Nici vorbă! Partidele scot la înaintare în alegerile locale tot îmbătrâniţi în rele, uneori schimbându-le doar "veşmintele", adică furându-i unele de la altele.
Bihorul nu face excepţie. Cu toate că se pretind diferiţi de "mitici", politrucii de pe Crişuri sunt din acelaşi aluat. Ca dovadă, în câteva oraşe şi comune din judeţ candidează la onoarea de prim-gospodari persoane pe care ANI le-a prins cu afaceri ilegale, trimise în judecată pentru corupţie, ba chiar şi condamnate. Aşa că, până la urmă, nu procurorii sau judecătorii vor fi cei care vor igieniza politică ci, dacă vor cu adevărat, alegătorii...
Edil puşcăriabil
Ceea ce BIHOREANUL a dezvăluit în iarnă s-a adeverit întocmai. Mazilit de la şefia organizaţiei locale a PNL din cauza palmaresului penal, primarul Beiuşului, Adrian Domocoş (foto), s-a înscris cu tupeu în cursa pentru un nou mandat, ca independent. Săptămâna trecută, şi-a depus oficial candidatura, urmând să se confrunte cu reprezentantul PNL, Petru Mlendea, de la care speră un non-combat, cu fostul edil PSD din Drăgăneşti, Gheorghe Bogdan, în prezent deputat, şi cu alt fost PSD-ist, Ovidiu Dăescu, acum candidat ALDE.
Fiindcă a avut semnăturile cerute de lege pentru susţinerea candidaturii, Biroul Electoral a fost obligat să i-o admită, în pofida faptului că în toiul campaniei Domocoş ar putea ajunge după gratii. Motivul? Anul trecut, într-un proces în care a fost tovarăş cu predecesorul său Silviu Odobasian (PSD) şi cu foştii viceprimari Viorel Iuhas (PSD) şi Gheorghe Costin (PNL) pentru că a atestat firmei Top Construct lucrări fictive la reţeaua de apă şi canalizare, păgubind astfel statul cu peste 1,24 milioane lei, Domocoş a încasat la Înalta Curte 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare. Dar cum DNA a făcut recurs, sentinţa definitivă, aşteptată la mijlocul lunii mai, ar putea fi cu executare.
Dacă, totuşi, va scăpa cu cea iniţială, are şanse la o pedeapsă efectivă într-un alt dosar întocmit tot de DNA, pentru şpăgi de peste 358.000 lei percepute sub formă de "sponsorizări" prin propriul ONG, de la zeci de firme. Şi, ca şi cum n-ar fi destul, Domocoş mai riscă o a treia condamnare pentru că a închiriat de la Episcopia Greco-Catolică un imobil la un tarif simbolic în schimbul promisiunii că o va scuti de impozite pentru toate celelalte pe care le deţine în Beiuş.
Traseişti, bătăuşi, profitori
Tabloul candidaţilor nu e mai curat nici măcar la "firul ierbii", prin comune. Nici n-a început bine campania, că partidele se întrec nu în programe, ci să se "toarne" reciproc, arătând nu că ele au candidaţi mai buni, ci că ai concurenţei sunt plini de bube.
Tonul l-au dat ALDE şi UDMR, care se bat pe acelaşi electorat maghiar în nordul judeţului. Preşedinte executiv ALDE la Oradea, Adrian Tunduc s-a plâns că la Abrămuţ primarul UDMR îi face "trădători" pe foştii colegi care s-au înscris într-un partid românesc şi a dezvăluit că la Primăria Paleu Uniunea a pus un candidat penal, în persoana fostului primar Somogyi Ludovic, condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare pentru că a semnat acte falsificate în baza cărora trei orădeni au fost împroprietăriţi pe imobile ale Universităţii aflate în comună.
Uite cine vorbeşte, a sunat replica UDMR, care prin vocea preşedintelui executiv Szabo Odon a afirmat că ALDE e un partid de strânsură, care "a adunat ce a căzut de pe masa celorlalţi". Şi, că să facă proba, a dezvăluit că partidul lui Tăriceanu l-a pus candidat la Primăria Săcueni pe fostul edil Gyurcsik Zoltan, dat afară din UDMR pentru că a bătut o angajată.
Pe traseişti pun preţ, însă, şi partidele mari. La Sînmartin, de pildă, deşi PSD era condus de viceprimarul Nicolae Leuce, tânăr şi cu reputaţie bună, liderul judeţean Ioan Mang l-a preferat drept candidat la Primărie pe consilierul Cristian Laza, trecut prin PNL şi PRM, doar pentru că acesta se împotriveşte unificării cu Oradea. Astfel că, la rându-i, Leuce a trecut la liberali şi candidează pentru un loc de consilier, sperând ca apoi să rămână vice...
Roşu-portocaliu
Deşi se feresc de apariţii publice, poate tocmai ca să nu li se vadă racolaţii de la PDL, PSD-iştii sunt trădaţi de... ANI. Chiar în Joia Mare, Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil pe candidatul PSD-ist la Primăria Aleşd, Călin Morar, pentru afaceri grase cu administraţia locală, derulate în calitate de consilier PDL prin firma pe care o deţine împreună cu soţia sa, Transmatecon SRL, care "a încheiat contracte comerciale de furnizare de produse în valoare totală de 232.955,95 lei cu Primăria oraşului Aleşd, SC Salubri SA (societate comercială înfiinţată de Consiliul Local Aleşd) şi Spitalul Orăşenesc Aleşd (instituţie publică aflată în subordinea Primăriei oraşului Aleşd)".
Morar a încălcat Legea 161/2003 pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei, ce interzice unui ales local, dar şi soţului/soţiei, să deţină acţiuni la firme în relaţii comerciale cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte ori cu instituţiile, societăţile comerciale şi regiile subordonate.
Interzis la funcţii publice
Conform legii, "persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului". PSD e deci în fundătură, deoarece chiar dacă ar câştiga Primăria, Morar nu va putea exercita nici funcţia de edil-şef, ba nici măcar pe cea de consilier.
Culmea, el fusese pus candidat PSD acum o lună, când şeful PSD Bihor, Ioan Mang, anunţa "marea racolare" de la Aleşd. "Candidatul PSD pentru Primărie va fi dl Călin Morar, fost lider zonal al PDL. Este un om de afaceri, are un depozit de materiale şi vine în PSD cu 200 de membri PNL din toată zona", îl lăuda Mang pe Morar, care în 2012 mai candidase la aceeaşi funcţie din partea PDL. Etalându-şi "o experinţă de 20 de ani în business", PSD-istul de azi le promitea alegătorilor de atunci că "dacă devin primar îmi vând afacerea ca să pot acţiona doar în interesul aleşdeanului"...
"Nu mă retrag"
La solicitarea BIHOREANULUI, Morar a declarat că în pofida verdictului ANI nu renunţă la candidatură, fiind convins n-a încălcat legea. "Am un mic magazin de vânzare cu amănuntul care periodic a făcut livrări către Primărie, Salubri şi Spital, dar nu am niciun contract cu aceste unităţi, şi nici nu pot interzice vânzătorilor cui să vândă şi cui să nu vândă marfă", a spus el, adăugând că se consideră "sută la sută nevinovat, pentru că legea interzice aleşilor locali să aibă contracte cu entităţile din subordinea CL, dar nu şi să le livreze produse", şi declarându-se optimist că decizia ANI "nu-mi va influenţa campania".
Ironia e că, la Aleşd, după patru mandate, primarul liberal Zeno Ţipţer (foto) a renunţat să mai candideze tot din pricini de integritate, în urma investigaţiilor ANI fiind condamnat în primă instanţă la 2 ani de închisoare cu suspendare şi la interdicţia de a mai candida timp de 10 ani, pentru conflict de interese, după ce în perioada 2008-2011 Primăria ar fi atribuit 15 contracte de prestări servicii de topografie unei firme în care fiul său avea o treime din acţiuni.
Aşa că, deşi partidele s-au chinuit să-şi pună candidaţi noi, năravurile le sunt aceleaşi, vechi şi rele. Doar alegătorii le-ar putea administra o lecţie, refuzând să-i voteze...
CANDIDAŢI DE MIZE MARI
6 pentru Oradea, 7 la judeţ
Conform Biroului Electoral Municipal, Primăria Oradea e disputată, în ordinea înscrierilor, de şase candidaţi: Ştefan Herchi (ALDE), Ilie Bolojan (PNL), Horea Vuşcan (PMP), Zatyko Gyula (PPMT), Adelina Coste (PSD) şi Huszar Istvan (UDMR), candidatura PRM-istului Iosif Gal fiind respinsă deoarece nu a strâns semnături reprezentând cel puţin 1% din totalul alegătorilor orădeni.
În cursa pentru Consiliul Local au fost validate listele ALDE, PNL, PMP, PPMT, PSD, UNPR, UDMR şi M10, dar şi candidatura independentei Nadia Pal, fiind respinse cele ale PRM şi Alianţei pentru Unitatea Romilor.
Pentru Consiliul Judeţean, s-au admis şapte liste, ale PNL, PMP, PSD, PPMT, ALDE, UDMR şi UNPR, fiind respinse, tot din cauza insuficienţei semnăturilor de susţinere, cele ale Partidului Naţional Democrat, AUR şi PRM.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.