URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2021, 19:00

Când vom avea un sistem de garanţie-returnare pentru flacoane şi sticle. Anunţul făcut de ministrul Mediului la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dorit de mulţi ani şi considerat cea mai eficientă metodă de reducere a poluării cu plastic şi totodată pentru stimularea reciclării, sistemul de garanţie-returnare (SGR) a produselor îmbuteliate este blocat în tehnologia de marcare a flacoanelor şi sticlelor, după cum a spus ministrul mediului, Tánczos Barna, într-o conferinţă susţinută luni la Oradea.

Ambalajele trebuie marcate

„Unele dintre tehnologiile pe care le-am dori noi implementate nu sunt disponibile sau testate destul de mult la nivel european. Una se referă la marcarea fiecărui ambalaj cu un marcaj unic, astfel încât trasabilitatea să fie perfectă pe tot lanţul. Este o problemă şi un răspuns la care nu mă aşteptam, eram convins că această tehnologie poate fi implementată şi este disponibilă. Conform celor spuse de producători, ar fi un efort financiar prea mare pe lanţul de producţie şi pentru toţi agenţii economici care îmbuteliază începând de la apă, bere, suc, băuturi alcoolice, vin şi alte produse”, a declarat ministrul, întrebat de BIHOREANUL de ce întârzie atât de mult acest sistem.

Tánczos a precizat că, după ce acest aspect va fi lămurit, hotărârea de guvern va fi publicată. Miza autorităţilor este ca, în 3-4 ani de la implementarea unui SGR, 95% din ambalajele de băuturi de pe piaţă să fie recuperate şi reciclate.

Pe de altă parte, tot pentru a rezolva problema deşeurilor din plastic, ministrul a anunţat că în 12 puncte de la frontiera cu Ungaria vor fi montate nişte dispozitive care să adune flacoanele şi alte resturi plutitoare, pentru a evita să fie transportate de ape în ţara vecină. Deocamdată, nu s-au stabilit care sunt râurile pe care se vor face asemenea colectări automatizate.

Cu ochii pe ATV-işti

În aceeaşi conferinţă de presă, Tánczos a mai vorbit despre o altă problemă de mediu a României, accesul cu vehicule în parcurile naturale, îndeosebi în zone unde accesul motorizat este strict interzis. În ultimii ani, a devenit o modă plimbarea cu ATV-urile pe munţi, dar la fel de nociv este şi accesul cu autoturisme în zonele de strictă protecţie ale naturii.

„Este inadmisibil ca România să devină ultima ţară unde este voie să umbli nestingherit cu mijloace de transport în parcurile naturale, să faci lucruri care sunt interzise şi mult mai dur sancţionate în celelalte state. Voi propune înăsprirea pedepselor şi măsuri noi, va fi nevoie de măsuri dure, similare celor aplicate în domeniul deşeurilor, adică confiscarea mijloacelor de transport”, a declarat ministrul Mediului.

În prezent, rangerii din parcurile naturale şi comisarii de mediu pot doar să aplice amenzi, între 5.000 şi 25.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Blocaj guvernamental. Atâta poate și Tanczos, cât au făcut și predecesorii lui.
Între timp, firmele din grupul ungar Keviep, care operează, colectează, adună și prelucrează gunoiul prin Bihor, dau noaptea foc depozitelor cu ambalaje de plastic. Apoi, dimineața când apar inspectorii de mediu la fața locului, se plâng toți "admiratorii" lui Tanczos Barna că e atât de cald încât au luat foc singure gunoaiele. Iar când îi întrebi pe nemernicii ăștia poluatori de ce nu au mai mulți hidranți la groapă, încep să urle ca din gură de șarpe că-i prea scumpă apa din rețea.
Postat 27 Iulie 2021, 10:58 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON