URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Martie 2023, 11:31

Când va fi gata noua grădiniță de pe Calea Clujului din Oradea și câți copii va putea primi (FOTO)

Când va fi gata noua grădiniță de pe Calea Clujului din Oradea și câți copii va putea primi (FOTO) (sursa foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările pentru construirea unei noi grădinițe pe Calea Clujului nr. 186/A, care va lua locul vechii clădiri a Grădiniței nr. 51, au fost realizate în proporție de mai bine de 60%, a anunțat marți Primăria Oradea. Investiția se face pe bani europeni, iar viitoarea grădiniță va putea primi 60 de copii în trei săli de grupă.

„Familiile cu copii din în cartierul Tineretului, cartierul Tokay, dar și din comunele estice din Zona Metropolitană Oradea vor putea beneficia în curând de o grădiniță nouă și modernă. Aceasta este construită de Primăria Oradea prin Programul Operațional Regional  2014-2020 pe str. Calea Clujului nr. 186/A”, se arată în informarea municipalității.

Noua clădire este ridicată în curtea actualei grădinițe. Clădirea veche (foto) va fi demolată.

Contractul pentru realizarea noului corp al grădiniței a fost semnat în primăvara anului 2022, iar lucrările au ajuns la 62%, a transmis Primăria Oradea. Investiția va trebui finalizată până pe 31 decembrie 2023. 

Lucrările sunt executate de firma SC Vitan Exim SRL și au o valoare de 4.816.777 lei (fără TVA).  

„Până la această dată s-au realizat: structura de rezistență a clădirii și învelitoarea, s-au turnat pardoselile, s-a realizat termosistemul clădirii, s-a montat tâmplăria exterioară și interioară, s-au executat lucrări de tencuire și gletuire pereți interiori, dar și lucrările de instalații electrice, sanitare și termice. Astfel, se urmărește realizarea unui spațiu cu funcțiuni moderne și bine definite ca amplasament. Clădirea este în așa fel proiectată încât să se evite aglomerarea de la orele de vârf, respectiv circulația copiilor să fie separată de cea dedicată activităților administrativ-gospodărești”, se mai precizează în comunicatul Primăriei Oradea. 

La intrare, noua clădire va avea și o rampă pentru persoanele cu dizabilități. „Accesul la grădiniță se va realiza prin intermediul unei alei pietonale, iar accesul pe teren se va realiza prin intermediul unei alei carosabile care va dispune de trotuare de protecție. La intrare este prevăzută o rampă pentru persoanele cu dizabilități. Accesul auto se va realiza din strada Delfinului”, punctează reprezentanții municipalității.

Proiectul este implementat de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională și Direcția Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON