Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că îşi doreşte ca semestrul al II-lea din anul şcolar 2020-2021, care va debuta pe 8 februarie, să înceapă în format clasic, dar o decizie va fi luată abia după 20 ianuarie.
"Nu excludem niciun scenariu"
"Ne dorim derularea semestrului II în format clasic, însă ne vom putea pronunţa responsabil şi fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii. Orice scenariu va rezulta în urma analizei va fi luat în considerare. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă, aşa cum solicita Consiliul Naţional al Elevilor", a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de edupedu.ro.
CNE a cerut, printr-un comunicat de presă, ca unităţile de învăţământ să se deschidă în localităţile cu o rată mică de infectare, sub 3 cazuri la mia de locuitori în două săptămâni.
Potrivit lui Cîmpeanu, redeschiderea şcolilor va depinde de evoluţia epidemiologică, dar şi de campania de vaccinare. Până pe 15 ianuarie, la ora 16, toate inspectoratele şcolare trebuie să transmită, pentru fiecare unitate de învăţământ, numărul personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are disponibilitate de vaccinare.
Pe de altă parte, personalul din învăţământ ar putea deveni una dintre categoriile prioritare la vaccinarea împotriva coronavirusului, după cum a anunţat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.
Cu ochii şi pe alţii
Ministrul Educaţiei urmăreşte şi ce fac alte ţări, în privinţa şcolilor, după cum se arată într-un comunicat transmis de instituţie. "În acelaşi timp, se vor avea în vedere şi măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie epidemiologică asemănătoare, precum şi raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare - predare online (termenul de raportare pentru această situaţie este 11 ianuarie a.c.)", a mai spus Cîmpeanu, citat în comunicat.
Potrivit edupedu.ro, în Anglia, ţară care intră în cel de-al treilea lockdown, cu reguli mult mai stricte decât până acum, va muta în online toate şcolile, până la jumătatea lunii februarie. Unităţile de învăţământ vor rămâne, însă, deschise pentru copiii angajaţilor din sectoarele esenţiale şi pentru cei din medii vulnerabile, iar creşele şi şcolile speciale vor fi de asemenea deschise.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.