URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Februarie 2020, 21:46

Cancerul vezical. Cum este depistat şi cum este tratat

Cancerul vezical. Cum este depistat şi cum este tratat (foto: generic, sursa: chirurgieurologica.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Diagnosticul cancerului vezical se pune pe simptomele clinice (în special hematuria) şi pe examenele urologice specifice: examenul citologic al urinii, evaluarea cistoscopică cu efectuarea de biopsii selectiv tumorale şi ale mucoasei vezicale (prin introducerea unui tub prin uretră până în vezica urinară, tubul fiind prevăzut cu o cameră video, sursă de lumină şi alte anexe necesare unor intervenţii chirurgicale locale, prelevări de ţesuturi pentru biopsii şi tratamente intravezicale), examen radiologic (urografie) şi tomografie computerizată.

Cistoscopia permite stadializarea bolii prin examenul histopatologic al probei bioptice recoltate. Stadiul de cancer vezical superficial reprezintă afectarea mucoasei sau submucoasei vezicii urinare, stadiul invaziv - afectarea musculaturii vezicale şi a ţesutului grăsos din jur, iar stadiul metastatic indică afectarea ganglionilor limfatici, a unor organe, sau a oaselor.

Tratamentul cancerului vezical superficial constă în rezecţie endoscopică cu biopsii vezicale selective, cu repetarea evaluării cistoscopice la fiecare 3-6 luni. 50-70% din bolnavi prezintă o reapariţie a tumorii, tot superficial, după o perioadă de 3 ani de la diagnostic. Aceşti pacienţi sunt trataţi printr-o terapie intravezicală cu diferite substanţe medicamentoase, asociată rezecţiei cistoscopice. Alţi 12% din bolnavii cu boala în stadiul superficial vor dezvolta progresiv o leziune extinsă, încadrându-se în stadiul invaziv, sau chiar metastatic.

Stadiul invaziv necesită intervenţie chirurgicală pentru extirparea parţială sau totală a vezicii urinare (cistectomie), cu sau fără radioterapie. Rata de supravieţuire la 5 ani de la operaţie este de aproximativ 50%. Majoritatea deceselor se produc prin metastaze la distanţă faţă de vezica urinară. Chimioterapia sau radioterapia preoperatorie poate da rezultate bune, în funcţie de caz.

În stadiul metastatic utilizarea chimioterapiei are rezultate în 30 până la 70% din cazuri, dar într-o perioadă de sub 6 luni. După dezvoltarea metastazelor, majoritatea pacienţilor decedează în 2 ani.

ATENŢIE!

Cancerul vezical este o boală gravă, care poate fi mortală şi în stadiile incipiente. Evitarea fumatului şi a expunerilor la aminele aromatice din industria chimică, a vopselelor şi a cauciucului ar putea reprezenta o măsură de prevenire a bolii, dar cel mai important este consultul medical periodic la medicul de familie şi prezenţa obligatorie în caz de hematurie.

REŢINEŢI!

Stadiul superficial al bolii este vindecabil prin noile proceduri urologice posibile ca urmare a aparaturii cistoscopice, cu care manevrele sunt mult mai bine suportate de pacienţi. Controalele urologice ulterioare sunt obligatorii, pentru prevenirea recidivelor. Şi în stadiul invaziv, posibilităţile terapeutice duc la rezultate bune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON