URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2023, 15:44

Campusul pentru învățământ dual din Oradea a câștigat o finanțare de aproape 20 milioane euro, cu cel mai mare punctaj din țară (FOTO)

Campusul pentru învățământ dual din Oradea a câștigat o finanțare de aproape 20 milioane euro, cu cel mai mare punctaj din țară (FOTO) sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de realizare a Campusului pentru învățământ dual din Oradea a câștigat o finanțare de aproape 20 milioane euro din fonduri europene nerambursabile prin PNRR, cu cel mai mare punctaj nu doar din Regiunea Nord-Vest, ci și din țară.

Potrivit Consiliului Județean Bihor, titularul proiectului destinat pregătirii de specialiști pentru companiile din Oradea și județ, acesta va fi funcțional la începutul anului viitor, dar înscrierile se fac de luna viitoare.

Pentru viitori specialiști

Proiectul a câștigat finanțarea „cu cel mai mare punctaj din Regiunea de Nord-Vest și cel mai mare din țară, 91,2 puncte”, a informat joi Consiliul Județean Bihor.

Informarea precizează că în Regiunea Nord-Vest, din care Bihorul face parte împreună cu județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița Năsăud, prin PNRR se finanțează doar două astfel de proiecte pentru dezvoltarea unor campusuri școlare ai căror elevi să învețe meserii în sistem dual - cu pregătire atât teoretică, cât și practică, dobândită în companii care asigură, pe lângă burse oferite de Ministerul Educației, și burse din propriile bugete, ba chiar angajează personal încă de pe băncile școlii.

Campusul din Oradea este un proiect prin intermediul căruia, începând din clasa a IX-a, elevii bihoreni vor putea să învețe, pentru a obține calificări, o meserie în domeniile construcții, mecanică, instalații, lucrări publice, electromecanică, electronică, automatizări și chimie industrială.

În cadrul campusului vor exista laboratoare, ateliere de practică moderne pentru diferitele specializări, săli pentru învățământul teoretic, un cămin pentru cazarea elevilor, cu o capacitate de 140 locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot și sală de sport.

Proiect de aproape 30 milioane euro

Valoarea totală a proiectului Campusului pentru învățământ dual din Oradea are o valoare totală de peste 146,183 milioane euro, echivalentul a aproape 30 milioane euro, din această sumă 98,048 milioane lei (19,7 milioane euro) reprezentând finanțarea prin PNRR, iar 48,134 milioane lei (9,6 milioane euro) fiind contribuția din bugetul CJ Bihor.

„Lucrările la Campus sunt într-o fază avansată. Până acum s-au realizat lucrări în valoare de 17,5 milioane de euro, contravaloarea acestora fiind achitată din bugetul Consiliului Județean Bihor. Câștigarea finanțării europene ne va permite accelerarea lucrărilor și achiziția dotărilor necesare. Ne vom putea recupera o parte din plățile efectuate, urmând ca sumele încasate să fie direcționate pentru alte proiecte de investiții în județul Bihor”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, cel care a și inițiat acest proiect.

Acesta a precizat, pe pagina sa de Facebook, că fondurile europene vor fi folosite integral pentru dotarea Campusului, 10% din sumă fiind rezervată pentru digitalizarea procesului de învățământ.

Consorțiu cu Inspectoratul Școlar, Universitatea și firmele

În vederea realizării Campusului pentru învățământ dual, administrația județeană a format un consorțiu din care, alături de CJ Bihor, mai fac parte Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea, 5 unități de învățământ (Colegiile Tehnice Traian Vuia și Mihai Viteazul din Oradea și Alexandru Roman sdin Aleșd, precum și Liceele Tehnologice Constantin Brâncuși din Oradea și Liceul Tehnologic Unirea din Ștei), 7 companii private (Faist Mekatronic, Connectronics România, Vernicolor, Celestica, Purem, Nidec, Plexus) și două asociații (Bihor West Professional și Asociația Firmelor Bihorene).

Campusul este dezvoltat pe strada Ceyrat nr. 4, în imediata vecinătate a Universității Oradea și a viitorului Parc Științific și Tehnologic, iar înscrierile elevilor se pot face din luna iulie.

Școala va fi deschisă și complet funcțională la începutul anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
......
E bine se primesc bani. Nu doar noi am primit, alte judete au primit mai mult. O dilema care ramane, noi daca nu primim bani de la EU, prin forte proprii, nu putem face nimic? Asteptam cu mana intinsa non stop, dupa care le declaram realizari de partid. Gen: "atentie eu am cersit mai bine". Mie toate acestea imi dau cu virgula. Cand se opresc finantarile.....ce va fi? Unii vor demisiona, altii vor inchide firme, etc. de rasu' plansu'.
Postat 23 Iunie 2023, 10:33 de Christa
nedumeriri
Bun...si cine va preda? Si parteneriatul asta in ce consta mai exact: statul roman prin Primarii pune la dispozitie scoala (cladirea) si "clientii" (elevii) de gratis pentru firme, nu?
Postat 22 Iunie 2023, 21:36 de th3v1p3r
Asta da!
Spor la treaba!
Postat 22 Iunie 2023, 16:33 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON