URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2021, 10:24

Campionatul bihorean al curățeniei pune la bătaie premii de peste 600.000 lei. Mălan: „Vrem să schimbăm mentalități”

Campionatul bihorean al curățeniei pune la bătaie premii de peste 600.000 lei. Mălan: „Vrem să schimbăm mentalități” foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu câteva zile înainte de începerea Lunii Curăţeniei, care se va desfăşura pe toată durata lunii iunie sub sloganul "Campionatul bihorean al curăţeniei", vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Mălan, a prezentat obiectivele acţiunii la care, în premieră, participanţii vor fi recompensaţi cu premii în valoare de 600.000 lei, precum şi condiţiile unui concurs în urma căruia elevii bihoreni vor primi vouchere pentru a-şi cumpăra biciclete.

"Vrem nu doar să colectăm selectiv deşeurile, ci şi să schimbăm mentalităţile bihorenilor faţă de curăţenie şi mediul înconjurător", a spus Mălan despre campaniile care, a precizat el, nu vor fi singulare, ci vor continua în mod constant.

Provocare pentru mici şi mari

"Vrem să conştientizăm cu toţii că problema curăţeniei şi îngrijirii mediului este o problemă a tuturor şi să ne unim eforturile pentru a o rezolva", a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, care este totodată şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Bihor. El este iniţiatorul a două proiecte ce vizează pe de o parte curăţirea judeţului de deşeuri abandonate şi colectarea selectivă a celor din gospodăriile populaţiei şi de la agenţii economici, iar pe de altă parte educarea copiilor aşa încât pe viitor să existe cât mai puţine depozitări ilegale de deşeuri şi un grad de colectare selectivă cât mai mare a deşeurilor ce pot fi revalorificate.

O primă competiţie - Campionatul bihorean al curăţeniei - , a spus Mălan, se adresează tuturor comunităţilor din judeţ şi se va derula pe toată durata lunii iunie, iar o a doua, Eco-provocarea, care se va desfăşura în prima parte a acesteia (între 1 şi 15 iunie), vizează copiii din clasele primare şi gimnaziale (I – VIII), aceştia urmând să realizeze desene pe temă, din care vor fi trase la sorţi, electronic, 12 lucrări ale căror autori vor fi premiaţi cu vouchere în valoare de câte 1.000 lei, pentru ca aceştia să îşi poată cumpăra biciclete.

Campionat pe zone

În ce priveşte Luna curăţeniei şi Campionatul bihorean al curăţeniei, vicepreşedintele CJ Bihor a arătat că aceasta va avea ca premii câte 100.000 lei pentru câştigătorii din fiecare cele 6 zone ale judeţului în care funcţionează Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) organizat de ADI Ecolect.

"Fiecare comunitate (n.r. – unitate administrativ-teritorială) va colecta selectiv deşeurile, iar la sfârşitul lunii vom vedea ce cantitate a strâns fiecare şi, împărţind această cantitate la numărul de locuitori, va rezulta un clasament pe fiecare zonă", a explicat Mircea Mălan.

Acesta a precizat că vor fi luate în calcul doar deşeurile colectate separat şi deşeurile reciclabile atât de la gospodării şi agenţi economici (carton şi hârtie, plastic şi doze de aluminiu, sticlă), cât şi cele abandonate, plus deşeurile voluminoase de la gospodării şi de la firme (anvelope, piese de mobilier, textile mari), aşadar nu şi cele rezultate din construcţii şi demolări, cele biodegradabile şi reziduale.

"Operatorii de salubritate din fiecare zonă vor pune la dispoziţia participanţilor mănuşi şi saci pentru colectarea deşeurilor", a mai spus Mălan (saci din rafie pentru sticlă, respectiv din nylon pentru celelalte categorii de reciclabile).

Discutat cu toţi primarii, sprijin mediatic pro bono

Preşedintele ADI Ecolect a arătat că premiile care vor fi acordate comunităţilor câştigătoare sunt consistente: în total 6 premii I a câte 100.000 lei pentru fiecare UAT câştigător din fiecare zonă, banii urmând să fie folosiţi pentru proiecte stabilite de comunităţi, obligatoriu "verzi" şi adresate şi copiilor, plus un premiu II (în valoare de 10.000 lei) şi un premiu III (de 5.000 lei), tot pentru fiecare zonă.

"Regulamentul concursului a fost discutat cu toţi primari şi va fi publicat pe site-ul ADI Ecolect", a spus Mircea Mălan, subliniind că întrecerea va fi una "absolut transparentă", urmând să fie jurizată de o comisie formată din 5 membri: câte un reprezentant al Asociaţiei, al CJ Bihor, al Inspectoratului Şcolar Judeţean, al companiei care va oferi cea mai mare donaţie şi al mass-media, căreia a ţinut să-i mulţumească pentru sprijinirea cu titlu gratuit a campaniei.

Mălan a amintit şi sursele de alimentare a fondului de premiere: 400.000 lei au fost asiguraţi de ADI Ecolect şi 200.000 lei de Consiliul Judeţean Bihor (pentru premiile I), iar pentru premiile II şi III au contribuit companiile de salubrizare din cele 6 zone.

"Curăţenie" şi în biserici

Vicepreşedintele CJ Bihor s-a referit şi la un aspect inedit al campaniei pentru Luna curăţeniei, afirmând că această instituţie a încheiat acorduri de colaborare inclusiv cu Episcopia Ortodoxă, Episcopia Greco-Catolică, Episcopia Romano-Catolică şi cea Reformată, precum şi cu Comunitatea Penticostală şi Comunitatea Baptistă, spunând că "respectul pe care îl acordăm naturii este şi o formă de respect pe care o acordăm lui Dumnezeu".

"I-am rugat (n.r. – pe reprezentanţii confesiunilor religioase din judeţ) ca la sfârşitul slujbelor oficiate în toată luna iunie să adreseze credincioşilor cuvinte de învăţătură nu doar despre curăţenia sufletească, ci şi despre curăţenia "Casei" de dincolo de poartă, a văilor, munţilor, câmpurilor", a justificat Mălan sprijinul cerut Bisericilor.

De asemenea, oficialul a spus că alţi parteneri ai Campionatului bihorean al curăţeniei sunt Universitatea din Oradea (prin Facultatea de Protecţia Mediului), Direcţia Silvică, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi operatorii de salubrizare din fiecare zonă, care vor ridica şi transporta gratuit deşeurile reciclabile din gospodării şi firme pe toată durata Lunii curăţeniei.

"Pe ei ne bazăm"

Referindu-se şi la a doua competiţie, dedicată copiilor de ciclu primar şi gimnazial, Eco-provocarea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că împreună cu principalul partener, Inspectoratul Şcolar, s-a convenit ca în luna iunie la orele de Desen, Educaţie civică, Dirigenţie şi Biologie profesorii să le vorbească elevilor despre importanţa păstrării curăţeniei şi protejării mediului înconjurător.

"Toate lucrurile duc spre copii, pentru că pe ei ne şi bazăm când vrem ca viitorul nostru să arate mai bine. Dacă sunt implicaţi, copiii vor dobândi o mentalitate sănătoasă faţă de mediu, iar prin intermediul lor putem schimba în bine şi mentalitatea părinţilor şi bunicilor. De aceea am pus condiţia ca toate premiile să ajungă în final la copii", a spus Mircea Mălan.

Acesta a precizat că cele două proiecte nu vor rămâne singulare, ci reprezintă doar „începutul unui proces de conştientizare şi de implicare a comunităţilor în rezolvarea problemelor de mediu".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
strategie stupida
Constrangeri nu premii! Aplicarea legislatiei in vigoare nu premii! Asa NU se rezolva NIMIC. Gargara, gargara, gargara, gargara...
Postat 27 Mai 2021, 10:37 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON