URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2021, 15:35

Campionatul bihorean al curățeniei: Cine sunt cei 12 elevi premiați și care sunt cele 18 primării care împart premiile de 690.000 lei

Campionatul bihorean al curățeniei: Cine sunt cei 12 elevi premiați și care sunt cele 18 primării care împart premiile de 690.000 lei foto generic, Facebook/Ecolect
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inițiator al activităților organizate în Luna Curățeniei, în cadrul căreia copiii din școlile din întregul județ au participat la un concurs pe teme de protecția mediului și colectarea selectivă a deșeurilor, iar cele 100 de primării s-au întrecut în a aduna mai multe gunoaie aruncate clandestin, vicepreședintele Consiliului Județean Mircea Mălan a prezentat, luni, rezultatele celor două competiții.

Scopul unor asemenea campanii, a subliniat el, este ca în viitor să nu mai fie nevoie de ele, iar bihorenii să-și arunce deșeurile doar în locuri anume amenajate așa încât să fie reciclate cât mai multe.

12 biciclete pentru 12 copii

Mălan a prezentat rezultatele într-o conferință de presă, la aproape două săptămâni după încheierea Lunii Curățeniei, desfășurate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect (în care sunt membre toate unitățile administrativ-teritoriale din județ) și Consiliul Județean în parteneriat cu 44 de companii, cu Inspectoratul Școlar, Direcția Silvică și Garda de Mediu.

Potrivit acestuia, la concursul Ecoprovocarea - destinat copiilor începând din clasele pregătitoare până în clasa a VIII-a - au participat 4.162 elevi, care la orele de Educație plastică au realizat lucrări pe tema protecției mediului și colectării selective a deșeurilor.

Premierea celor 12 câștigători, câte doi în fiecare dintre cele șase zone în care a fost împărțit județul, va avea loc în cadrul unei festivități programate miercurea aceasta, după ce tragerea la sorți a lor a fost făcută luni dimineața, electronic.

Cei 12 premianți sunt Briana Costina Cuș (elevă a Școlii primare nr. 1 Toboliu), Emma Varga Zoe (de la Școala Gimnazială Lonyay Tivadar din Sântion), Sara Țepele (Școala Profesională Ovidiu Drimba din Lugașu de Jos), Karina Roberta Kovacs (Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleșd), Lucian Milian Hidiș (Școala Gimnazială nr. 1 din Avram Iancu), Andreea Ioana Brumari (Școala Gimnazială nr. 1 din Ciumeghiu), Petra Petrescu (Școala Gimnazială Miron Pompiliu din Ștei), Georgiana Andra Igaș (Școala Gimnazială din Căpâlna), Patricia Albu (Școala Gimnazială din Bogei), Andreea Bocra (Școala Gimnazială din Derna), Noel Baghiu (Școala Gimnazială Zelk Zoltan din Valea lui Mihai) și Szucs Botond (Școala Gimnazială Balasi Jozsef din Curtuișeni).

Toți acești copii vor primi miercuri câte 1.000 lei (sumă asigurată prin sponsorizare de către Decatlon), putându-și cumpăra biciclete ori alte articole sportive din acest magazin.

Finanțare pentru proiecte

În ce privește rezultatele după Campionatul Bihorean al Curățeniei, vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan a arătat că în cursul lunii iunie, când s-a desfășurat competiția de colectare a deșeurilor aruncate prin șanțuri, margini de drumuri, de păduri sau de ape, au fost adunate 1.755 tone de deșeuri, în cinci fracții, o cantitate cu 49% mai mare decât cea adunată în luna anterioară, mai, în condițiile în care și la finele primăverii multe primării au făcut curățenie generală în comune și orășele.

Clasamentul celor mai harnice comunități locale este următorul: în zona 1 (Zona Metropolitană extinsă, cu excepția municipiului Oradea): locul III – comuna Lăzăreni, locul II – Sântandrei, I – Biharia, în zona 2 (în jurul orașului Aleșd) locul III – comuna Țețechea, locul II Șuncuiuș, locul I – Aleșd, în zona 3 (Salonta – Tinca) locul III – municipiul Salonta, locul II – Mădăras, locul I - Cociuba Mare, în zona 4 (Beiuș-Ștei) locul III – municipiul Beiuș, locul II – orașul Ștei, locul I – comuna Criștioru de Jos, zona 5 (Marghita) locul III – comuna Popești, locul II – Buduslău, locul I – municipiul Marghita, zona 6 (Săcueni) locul III – orașul Săcueni, locul II – comuna Sâniob, locul I – Sălacea.

Fiecare câștigător al locului I din cele șase zone va primi câte 100.000 lei pentru finanțarea unui proiect ce va fi ales de comunitățile locale, dar care trebuie să aibă legătură cu mediul și să fie adresat copiilor, câștigătorii locurilor II câte 10.000 lei și ocupanții locurilor III câte 5.000 lei (pentru dotarea școlilor comunităților locale).

Condiții, recompense și sancțiuni

Vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan a mulțumit tuturor bihorenilor care au participat la Luna Curățeniei și a arătat că scopul acțiunilor întreprinse a fost schimbarea mentalităților bihorenilor față de mediu și curățenie, dar s-a referit și la responsabilitățile autorităților publice pentru ca pe viitor curățenia să fie o stare de normalitate.

În acest context, Mălan a amintit că actuala conducere a operaționalizat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, care presupune colectarea selectivă a acestora (în patru fracții în mediul rural și respectiv în cinci fracții în orașe), pregătind totodată condițiile pentru depozitarea legală a acelor deșeuri care nu sunt colectate de operatorii de salubrizare (cum ar fi anvelope, resturi din demolări și construcții, deșeuri de mare volum etc) prin realizarea, într-o primă etapă, a patru platforme pentru colectarea acestora, la Aleșd, Beiuș, Salonta și Marghita, iar pe viitor în toate orașele și în toate comunele mari din județ, precum și câte una pentru 3-4 comune mici.

Pe de altă parte, Mălan a spus că în curând va fi lansată și licitația pentru achiziționarea platformelor de colectare a deșeurilor din zonele turistice ale județului, în trei fracții - umedă, uscată (plastic, aluminiu) și sticlă, iar Consiliul Județean și Ecolect va încheia parteneriate cu operatorii de salubritate „și pentru a rezolva problemele deșeurilor aruncate în șanțurilor drumurilor județene și în refugiile de pe drumurile județene”.

„Trebuie create condiții pentru ca fiecare bihorean să poată să depoziteze legal deșeurile, pentru colectarea, transportarea, valorificarea și reciclarea acestora”, a spus Mălan, adăugând că acele persoane care nu vor respecta regulile trebuie sancționate de primării, de Garda de Mediu și de Poliție.

„Numai în felul acesta putem spera ca lucrurile să se îmbunătățească și mentalitățile oamenilor să se schimbe, prin educație, dar și prin sancțiuni acolo unde educația nu prinde”, a conchis vicepreședintele CJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Si din partea mea felicitari
As dori un articol mai descriptiv, aratati faptele ca sunt importante. La faza asta e mai putin important ca Mircea Malan a facut asta si aia, e mai important sa fie prezentate fapte si oameni. Mult succes tuturor in continuare. Pasul urmator e sa invete fiecare UAT sa prezinte un plan de proiect pt finantare europeana
Postat 12 Iulie 2021, 20:33 de nihil
Felicitari tuturor
Toti am castigat, inclusiv cai care in contiuare arunca mizeria pe unde le debiteaza
Postat 12 Iulie 2021, 20:13 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON