Printre zecile de ciclişti care au concurat acum două săptămâni în Sălacea, la Campionatul Naţional, s-a remarcat un orădean ambiţios. La 19 ani, Şerban Luncan a câştigat aurul la proba de contratimp, iar în aceste zile concurează cu zeci de ciclişti profesionişti în Turul României.
Deşi practică ciclismul de numai trei ani, Şerban are un obiectiv bine stabilit: vrea să ajungă într-o echipă world tour, din prima ligă, iar pentru asta pedalează în medie 600 kilometri pe săptămână. E susţinut chiar de cel mai bun ciclist al României, Eduard Grosu, cu care se antrenează adesea.
Copilul cu rachetă
Şerban se dă pe bicicletă de la 5 ani, dar până acum trei ani o considera doar un mijloc de relaxare. Timp de 10 ani pasiunea lui a fost tenisul de câmp. A participat la multe competiţii şi a avut rezultate, dar, din cauza unor probleme de sănătate şi a unei accidentări la genunchi, a decis să renunţe. "După atâţia ani de tenis îmi doream altceva, un sport care să mă provoace", spune el.
Cum l-a prins "microbul" ciclismului? La prima ediţie a Turului Bihorului (n.r. competiţie care adună ciclişti din toată lumea), în 2016, bunicul său i-a propus să îl însoţească în Piaţa Unirii din Oradea, ca să-i vadă pe sportivi. Momentul în care i-a zărit pe rutieri a fost de neuitat. "Atunci am devenit pasionat de acest sport. Mi s-a părut atât de dur, de imprevizibil şi fascinant", îşi aminteşte tânărul.
Remarcat din prima
În 2018, Şerban s-a înscris în CarCover Racing Team Oradea, un club de pasionaţi de ciclism de şosea şi montan din care fac parte amatori şi profesionişti. Era încă elev, la mate-info, la Liceul Teoretic Aurel Lazăr. După câteva luni, la prima lui competiţie importantă, Campionatul Naţional, desfăşurat în Sibiu, s-a clasat pe locul 2 la categoria cadeţi.
După premiere, antrenorul lotului naţional de ciclism, Viorel Grosu, i-a propus să participe cu echipa României la o cursă din Campionatul Balcanic ce urma să aibă loc în Macedonia de Nord. Rezultatul orădeanului l-a uimit pe antrenor. "Erau circa 100 de ciclişti. Eram foarte aproape să câştig. Am avut o evadare solitară. Am fost prins de pluton în ultimul kilometru şi am terminat cursa pe 7", povesteşte el.
Sacrificiu şi implicare
De atunci, Şerban a tot evoluat, ştiind că pentru a obţine performanţă trebuie să se antreneze serios. A absolvit liceul, n-a mers la facultate ca să se poată concentra pe sport, iar săptămânal pedalează în medie 600 kilometri, singurele zile de repaus fiind cele de după competiţii, când compensează cu masaje şi stretching. "Am trasee pe care merg săptămânal, în zona Vârciorog, Stâna de Vale, Roşia, Damiş, Arieşeni. În oraş e dificil, mulţi uită că şi cicliştii sunt în trafic", spune Şerban.
Părinţii investesc mult în echipamentele sale, ciclismul fiind unul dintre cele mai costisitoare sporturi. "Am avut noroc că clubul CarCover mi-a cumpărat o bicicletă care la vremea achiziţionării valora 10.000 euro. Unii sponsori îmi mai cumpără roţi, alţii echipamente. E greu să supravieţuieşti în acest sport în România. Ca să fii un ciclist bun, ai nevoie de sute de mii de euro", explică sportivul.
Antrenament cu campionul
La antrenamente, Şerban are de făcut şi exerciţii specifice, precum sprintul (pedalarea foarte rapidă) sau probele de contratimp şi căţărările. "Cicliştii sunt împărţiţi în funcţie de tactica la care se pricep cel mai bine. Profilul meu este de căţărător, îmi place să urc munţii şi este floare la ureche să urmez un traseu cu căţărări".
Din 2020 Şerban a intrat în echipa antrenată de Viorel Grosu, Torpedo-CarCover EG Cycling Academy, deţinută de fiul acestuia, Eduard Grosu (foto dreapta), singurul ciclist român care concurează pentru o echipă profesionistă în străinătate.
Pentru a fi mai aproape de sportiv, Şerban şi-a petrecut aproape toată vara în Zărneşti, dormind într-o cameră din sediul clubului. "Aşa am ocazia să mă antrenez alături de el atunci când vine în ţară, dar şi de ceilalţi membri din echipă", spune orădeanul, mândru că cel mai bun ciclist român îl sprijină.
Spre world tour
Fiindcă în mai a împlinit 19 ani, vârsta minimă pentru a accede în grupa Under 23 (prima grupă de ciclişti profesionişti), Şerban a avut ocazia să concureze la noua categorie, în urmă cu două săptămâni, la Campionatul Naţional de la Sălacea. Cu succes, căci s-a clasat primul la proba de contratimp (n.r. unde sportivii sau echipele pornesc singuri pe traseu, câştigătorul fiind stabilit în funcţie de cel mai scurt timp parcurs), devenind astfel campion naţional.
Săptămâna aceasta, Şerban participă cu echipa naţională la Turul României, care a adunat la start 16 echipe din Italia, SUA, Germania, Polonia, Kazakhstan, Cehia, Serbia, Kuweit, Slovacia şi România, apoi va pleca în Italia, la Campionatul European, unde speră să fie, din nou, între primii. "Visul meu este să ajung la o echipă de world tour (prima ligă în ciclism – n.r.). E un vis măreţ, ştiu, dar cu multă muncă şi dăruire se poate ajunge acolo". Iar el e pregătit să dea tot ce e mai bun din el, în timp ce pedalează...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.