Un meci de tenis a făcut, recent, istorie la Shenzhen, în China. Simona Halep, cea mai bună tenismenă a momentului la nivel mondial, şi partenera sa, Irina Begu, au întâlnit în sferturile de finală la dublu alte două românce, care, deşi nu la fel de bine cotate, erau cât pe ce să câştige.
Una dintre acestea este Irina Bara, născută şi crescută în Ştei, pornită bine pe drumul spre glorie. Încurajată de tatăl ei, a câştigat turnee la simplu şi la dublu, iar acum tocmai a debutat în prestigiosul turneu de Grand Slam Australian Open. Din Statele Unite, unde s-a dus apoi pentru noi competiţii, Irina şi-a spus povestea BIHOREANULUI.
De la perete la trofeu
A început să joace tenis la 4 ani, în micul oraş din capătul judeţului, încurajată de tatăl său, Călin Bara, preşedintele clubului sportiv Iris din Ştei, care i-a fost şi i-a rămas şi acum antrenor. "Primele luni am jucat doar la perete, dar de atunci mi-am dorit să devin una dintre cele mai bune jucătoare din lume", mărturiseşte Irina Bara, care la 22 de ani ocupă în prezent locul 124 în clasamentul WTA (Women’s Tennis Association) la dublu şi 183 la simplu.
La 7 ani, Irina nu a început doar şcoala, ci a debutat şi la primul ei turneu naţional, un an mai târziu câştigând cel dintâi trofeu. De la 17 ani, şteianca joacă în circuitul profesionist, adunând în câţiva ani 8 titluri ITF (International Tennis Federation) la simplu şi mult mai multe, 24, la dublu. "În orice sport, performanţa presupune multe sacrificii, dar când îţi place ce faci, nimic nu mai contează. Mă antrenez 6-7 ore zilnic, îmi văd familia foarte rar şi sunt mereu pe drumuri, însă iubesc tenisul şi nu îmi imaginez viaţa fără el", a mărturisit BIHOREANULUI Irina, care în această perioadă are meciuri în Statele Unite.
În sferturi cu Simona
La începutul lunii ianuarie, Irina şi partenera sa, Mihaela Buzărnescu, au ajuns în sferturile de finală ale turneului internaţional de la Shenzhen (China), dotat cu premii de peste 600.000 dolari. Aici, însă, soarta le-a adus în faţă o pereche redutabilă, formată tot din românce: numărul 1 mondial, Simona Halep (foto), şi Irina Begu, locul 40 în clasamentul WTA.
Bihoreanca şi co-echipiera ei au fost, totuşi, curajoase. După două seturi împărţite egal între cele două echipe, meciul a ajuns în tie-break, fiind câştigat apoi, cu greu, de Simona şi Irina. De altfel, în final, acestea şi-au şi adjudecat trofeul la dublu.
"A fost una dintre cele mai deosebite experienţe pentru mine. Am avut ocazia să concurez împotriva a două jucătoare extraordinare, având-o ca parteneră pe prietena mea foarte bună. A fost intens, am avut cinci mingi de meci. Mi-am demonstrat că nu sunt departe de top, că pot juca la un nivel înalt şi că sunt pe drumul cel bun", spune şteianca acum.
Pentru ea, confruntarea a fost specială şi datorită faptului că o consideră pe Simona Halep un model bun de urmat. "O respect enorm pentru tot ce a realizat şi sper să stea cât mai mult pe locul 1", zice cu fairplay bihoreanca.
Feeling de învingătoare
La doar câteva zile după confruntarea cu Simona Halep, Irina a disputat primul meci la seniori în turneul de Grand Slam Australian Open, o competiţie râvnită de toţi marii performeri, şi a debutat cu succes. În faza inaugurală a calificărilor, la Melbourne, a învins-o pe bulgăroaica Sesil Karatantcheva, într-o partidă care a durat 2 ore şi 24 de minute. În etapa următoare, Irina a fost oprită de americanca Bernarda Pera, dar eşecul n-a demobilizat-o. "Cred că punctul meu forte este atitudinea de luptătoare. Muncesc pentru fiecare punct şi nu renunţ", spune Irina.
De altfel, în această perioadă concurează în mai multe turnee ITF în SUA, după care va reveni acasă, în Ştei, unde va continua pregătirea alături de tatăl ei (în imagine). "Nu cred că este uşor să fii şi tată, şi antrenor, dar el le face pe amândouă excepţional", spune Irina, recunoscătoare.
Motivată şi ambiţioasă, tânăra vrea să ajungă cât mai curând între primele 50 de jucătoare ale lumii şi să apară pe tablourile principale ale unor turnee de Grand Slam. "Sentimentul de învingător la finalul unui meci te face să uiţi toate sacrificiile şi greutăţile care, inevitabil, vin la pachet cu performanţa", zice ea. Şi toate indiciile arată că va mai avea acest sentiment destul de des...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.