URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Ianuarie 2020, 17:12

Calităţile apei geotermale. Primăria Oradea vrea un centru de cercetare de 2 milioane euro la Hotelul Tineretului

Calităţile apei geotermale. Primăria Oradea vrea un centru de cercetare de 2 milioane euro la Hotelul Tineretului (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, participarea municipiului ca membru fondator al asociaţiei "ClusTherm Transilvania", care urmează să fie formată din administraţii locale, firme şi organizaţii neguvernamentale din vestul ţării.

La concurenţă cu Clujul

Municipalitatea concurează cu cea din Cluj pentru atragerea sediului viitoarei asociaţii la Oradea. "Suntem pentru acest proiect, dar cerem ca sediul asociaţiei să fie la Oradea. Ţinând cont că în material apare sediul la Cluj, venim şi noi cu această propunere", a declarat liderul grupului UDMR, din Consiliul Local, Kirei Melinda.

Viceprimarul Mircea Mălan explicat că administraţia locală a făcut deja demersuri în acest sens. "Se vorbeşte despre ideea constituirii acestui cluster de câteva luni. Lucrurile păreau să meargă într-o direcţie, iar Clujul urma să atragă sediul şi să gestioneze lucrurile de acolo. Am pus atunci întrebarea firească: unde sunt zăcămintele de geotermalism ale Clujului şi care sunt raţionamentele ca acest cluster, pe lângă cel de IT şi altele, să fie tot la Cluj?", a spus viceprimarul.

Oradea are experienţă!

Mălan a afirmat că în momentul de faţă majoritatea membrilor fondatori sunt de acord ca sediul asociaţiei să fie la Oradea, având în vedere experienţa oraşului în domeniul valorificării resursei geotermale.

"Avem câteva proiecte cu succes în valorificarea apei geotermale: sonda realizată pe fonduri norvegiene în zona Ceyrat pentru reinjectarea apei geotermale, acum este în licitaţie proiectul în valoare de 20 milioane euro privind încălzirea cu apă geotermală a cartierului Nufărul I. Avem alt proiect de 2,7 milioane euro în parteneriat cu Universitatea Oradea pentru a mări capacitatea de extracţie a sondei de acolo, astfel încât toate corpurile universităţii şi cele care se vor construi să beneficieze de apă geotermală, iar cartierul Ceyrat şi viitoarea sală polivalentă să se poată încălzi cu energie din apa geotermală", a enumerat Mălan.

Proiect de 2 milioane euro

Potrivit viceprimarului, primul proiect al asociaţiei ClusTherm Transilvania ar urma să fie dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Oradea şi ar viza înfiinţarea unui centru de cercetare a proprietăţilor apei geotermale.

"Proiectul vizează amenajarea de laboratoare de cercetare şi analiză a calităţilor apei geotermale. Acestea ar urma să se instaleze în fostul Hotel al Tineretului din zona Cazaban. O suprafaţă de 200 metri pătraţi, din cea de 1.600 metri pătraţi cât are hotelul, va fi reabilitată cu bani europeni. Proiectul, în valoare de 2 milioane euro, ar urma să fie finanţat din fonduri nerambursabile", a spus viceprimarul.

Mircea Mălan a spus că amplasamentul a fost ales pentru a fi cât mai aproape de sonda de extracţie a apei geotermale din ştrandul Ioşia. Rezultatele cercetărilor ar putea argumenta investiţia într-un nou aquapark sau a unei baze de tratament în această zonă.

Proiectele viitoarei asociaţii vor fi dezbătute pe 29 ianuarie, la Oradea în cadrul şedinţei de constituire a clusterului.

Firme, administraţii, ONG-uri...

Asociaţia "ClusTherm Transilvania" va fi înfiinţată pentru a încuraja cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în domeniului valorificării resursei geotermale.

În prezent, printre membrii fondatori ai asociaţiei se numără agenţi economici precum Turism Felix, Aqua President, Farmec Cluj, Salina Turda, Puturoasa SPA Center, unităţi de învăţământ precum universităţile Oradea şi Babeş Bolyai, instituţii publice precum primăriile din Oradea, Carei, Turda, Salonta sau Sânmartin şi asocieri precum Grupul de Acţiune Locală Ţinutul Haiducilor respectiv Zona Metropolitană Oradea.

Asociaţia ar mai putea primi membri până la şedinţa de constituire stabilită pentru sfârşitul acestei luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Numai proștii se asociază cu neica-nimeni !?!
Ce asociație, măi "neterminaților" de la primărie ?!? Cum naiba să faci o asociație, tu care ești pe domeniu de peste 80 de ani, vu cineva care habar n-are, practic vorbind, de un domeniu ca acesta ?!? "Cluster" înseamnă poziționarea în același spațiu, bine determinat, a "industriilor" complementare dintr-un sector de activitate ... și atât !?! Ce să aducă Clujul într-un asemenea "sistem" ... termostatele fabricate într-un parc industrial de la Florești, în completarea sondelor de apă geotermală din Oradea !?! Păi, dacă-i vorba de așa ceva ... mai bine s-ar asocia Oradea cu orașul danez în care există uzinele Danfoss, demonstrând astfel că un prost care se atașează de un deștept are mari șanse să se "trezească" la timp !?! Terminați cu proiectele clujene pentru orădeni, că păcăleala asta de aproape trei decenii trebuie să înceteze ... Oradea are potențial incomparabil mai mare decât Cluj, dar "neterminații" din primărie nu văd nimic după colțul clădirii și se uită doar la tupeul clujean !?!
Postat 15 Ianuarie 2020, 13:12 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON