URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2019, 12:48

Calitatea aerului după incendiul din Nojorid, imposibil de măsurat. A fost al doilea foc izbucnit la această firmă de colectare deşeuri în doar câteva luni!

Calitatea aerului după incendiul din Nojorid, imposibil de măsurat. A fost al doilea foc izbucnit la această firmă de colectare deşeuri în doar câteva luni! sursa foto: Facebook / Marius Onita
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor fac un control la depozitul de deşeuri din Nojorid care, luni după-amiază, a fost scena unui incendiu uriaş.

Potrivit Monicăi Crişan, purtător de cuvânt al instituţiei, verificările au demarat luni şi continuă şi marţi. "La finalul controlului, colegii mei vor stabili măsurile care se impun", a declarat Crişan pentru BIHOREANUL.

În momentul de faţă, este cert că firma cu pricina, Superbon, deţine autorizaţia de mediu necesară pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor reciclabile pe teritoriul judeţului Bihor. Mai rămâne de văzut dacă muncitorii au şi respectat condiţiile prevăzute în acest act de reglementare. Dacă vor constata că acest lucru nu s-a întâmplat, comisarii de mediu vor stabili şi amenzile necesare.

Poluare fără urme

Aşa cum BIHOREANUL a scris, incendiul de la depozitul Superbon din Nojorid s-a întins pe o suprafaţă de circa 1.200 mp. "Din informaţiile declarate de reprezentantul societăţii comerciale, cantitatea de deşeuri afectată este de circa 60 de tone", a precizat Crişan. Au ars exclusiv deşeuri din lemn şi plastic, ceea ce explică şi fumul negru şi dens degajat în atmosferă.

Totuşi, nimeni nu poate spune cât de nocivă a fost această poluare pentru bihoreni. Nici Garda de Mediu, nici Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor nu deţin aparatele necesare pentru măsurarea calităţii aerului.

APM Bihor are doar nişte staţii fixe în oraş, care îndeplinesc această misiune, însă care sunt prea departe de locul poluării. În plus, pentru că incediul s-a produs într-o zi senină, fumul s-a împrăştiat uşor în atmosferă.

La indigo

Acesta nu a fost primul incendiu izbucnit la firma Superbon. În luna martie, un depozit similar al acestei societăţi de pe Calea Borşului din Oradea a fost cuprins de flăcări, care s-au răspândit cu uşurinţă, degajând în atmosferă un fum gros.

Coincidenţa face că şi acel incendiu a izbucnit tot într-o zi de luni, în jurul orei 17.30, şi a mistuit circa 20 de tone de plastic.

Atunci, ISU Crişana a tras concluzia că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din pricina fumatului în locuri nepermise.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON