Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept cer în instanță anularea deciziei Biroului Electoral Central prin care instituția a pus în aplicare hotărârea CCR privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale și reluarea acestuia.
Reluarea scrutinului a fost dispusă după ce CCR a decis anularea rezultatelor din primul tur, în care pe primul loc în preferințele românilor s-a situat însuși Călin Georgescu.
Călin Georgescu și avocata sa, Marina Alexandru, s-au prezentat luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în acest proces.
„Legea este nevoie să fie lege pentru toată lumea și să respecte voința poporului român. Este nevoie ca să ne întoarcem la faza inițială de unde am plecat”, a spus Georgescu, la ieșirea la ÎCCJ, conform G4Media.ro.
Avocata acestuia a declarat că trebuie să fie organizat turul al doilea al alegerilor. „Suntem într-o situație de lovitură de stat. Dl Georgescu este candidat și calificat și validat prin hotărârea CCR 31 din 2 decembrie publicată în Monitorul Oficial. Avem doi candidați calificați și validați pentru turul doi. Este nevoie să se reia turul doi și să intrăm în legalitate”, a spus ea, arătând că s-a „încălcat în mod flagrant Constituția României”.
La rândul său, fostul candidat Călin Georgescu a adăugat: „Ceea ce se întâmplă azi în România total ilegal poate fi un precedent extrem de periculos în întreagă lume. Sper că legea să fie lege și să nu existe derapaje din acest punct de vedere față de voință poporului român”.
Luni după amiază, Înalta Curte de Casație și Justiție și-a declinat competența în ceea ce privește procesul intentat de Călin Georgescu. Dosarul este trimis la Curtea de Apel București.
În proces, Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată BEC şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, SRI, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi Elena Lasconi.
Conform Spotmedia.ro, obiectul principal al dosarului se referă la anularea hotărârii Biroului Electoral, respectiv a deciziilor BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 şi nr. 232D/2024, care se referă la anularea întregului proces electoral şi reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.