Ca la fiecare început de an, BIHOREANUL a realizat un calendar haios, prin care trece în revistă principalele personaje și întâmplări ale anului precedent, unul dominat de pandemia de Covid și de două rânduri de alegeri, amuzându-se pe seama protagoniștilor. Atenție, dialogurile nu trebuie luate (chiar) în serios, ci tratate ca pamflete!
IANUARIE
Dumitru Țiplea s-a confruntat în pandemie mai mult cu „valorile” decât cu molima
Rele vremuri a prins prefectul Dumitru Țiplea! Dacă predecesorii lui erau buhăiți de somn, că nu prea se întâmpla nimic, Țiplea a trebuit să gestioneze exodul de la Vest la Est a sute de mii de compatrioți. Dacă majoritatea a înțeles că unde-i carantinare, nu-i loc de improvizare, totuși au fost câțiva dintre cei băgați cu forța la hotel care au comentat că la catering nu sunt 6 feluri de mâncare și cazarea nu-i de 5 stele. Adevărul e că după ce dormi pe sub poduri și mănânci din gunoaiele occidentalilor, parcă-ți pute așternutul curat și mâncarea gătită.
FEBRUARIE
Fostul comisar șef Eugen Boc. La nuntă n-a avut noroc...
Fostul șef adjunct al Poliției Bihor, comisarul șef Eugen Boc, și-a imaginat că, după ce ajungi în pensie, mai dă cineva vreun scuipat pe tine. Ei bine, așteptările i-au fost depășite, căci mulți subalterni au dat mai mulți scuipați pe domnia sa. Când s-a apucat să organizeze în plină pandemie nunta fiului său, cu sute de invitați, domnul Boc s-a bazat pe autoritatea faptului că a fost organ de frunte al județului. A uitat, însă, că funcția creează organul, iar dacă n-ai funcție, n-ai nici erecție, așa că s-a trezit cu nunta spartă, cu niște amenzi serioase și cu rușinea pe care a fost silit să o îndure.
MARTIE
Flavius Bunoiu, un pesedist supărat pe USR că nu l-a făcut senator
Este omul care a reușit performanța să fie și cu anumite părți ale corpului în PSD-ul hoaverului Emilian Pavel, și cu sufletul în USR-ul nașului Silviu Dehelean. Se demonstrează prin această combinație că, în politică, trecerea de la „oamenii noi” la „oamenii vechi” e doar o chestiune de timp. Ghinionul lui Bunoiu a fost că USR-ul a luat la locale mai puțin ca o alcoolemie modestă, așa că socoteala lui Nașu’ cu Finu’ - unul deputat, altul senator - a picat. Acum mai bine de un deceniu, Bunoiu declara că-l doare în coccis de cine-i primarul Oradiei. Iată că și pe orădeni i-a durut în coccis de dorința lui de a fi senator!
APRILIE
Când a văzut ce procent mare a luat la alegeri, primarul Florin Birta s-a gândit să ceară renumărarea voturilor
Venit pe valul de simpatie față de Ilie Bolojan, Florin Birta are o sarcină foarte grea la Primăria Oradea. Să ducă mai departe cele câteva sute de investiții aflate pe rol și să-și pună și el amprenta pe dezvoltarea orașului. Pentru că nu-i ușor să te impui în fața constructorilor care pun în operă noianul de investiții, Florin Birta ar merita un transfer de autoritate. Pentru început, ar fi bine să-și facă transplant de sprâncene, ca acestea să fie unite și foarte stufoase, și să-și tragă pantalonii la 30 de centimetri deasupra buricului.
MAI
Dr. Gheorghe Carp: Am fost șef peste spitale și mi-au dat unii la gioale...
În martie 2020, când o mască chirurgicală costa mai mult decât una de la carnavalul din Veneția, echipa de șoc a județului - Bolojan, Carp, Țiplea, Jurca - a reușit să aducă materiale sanitare din China, și încă la un preț bun. Cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, au început cârcotelile: că furniturile nu-s conforme, că puteau fi aduse pe gratis, că documentația n-a fost băgată în tradiționalul dosar cu șină... Până la urmă, dreptate au avut cârcotașii. Dacă furnitura era adusă la prețuri umflate, acum aveam mai mulți bani în vistierie, pentru că Uniunea Europeană a achitat integral cheltuielile făcute de Primărie.
IUNIE
Ilie Bolojan: Dacă la viitoarele alegeri nu iau 123% din voturi, îmi dau demisia!
Ilie Bolojan a vrut să se facă președinte la Consiliul Județean. Și s-a făcut. Ilie Bolojan a vrut ca Florin Birta să fie primarul Oradiei. Și l-a făcut. Ilie Bolojan a vrut ca Mircea Mălan să fie vicepreședinte la CJ. Și l-a făcut. Gavrilă Ghilea a vrut să mai fie un mandat deputat. Și Ilie Bolojan l-a făcut. Având puteri nelimitate, atât în Primărie cât și la Județ, din cauza numărului scandalos de mare de voturi, șeful PNL Bihor e acuzat că riscă să devină dictator. Sindicaliștii din CJ au făcut petiții, cerând ca Bolojan să fie numit prim-ministru, altfel instituția va ajunge să aibă mai multe mașini decât angajați.
IULIE
Ioan Mang, decis să-și lase fildeșii în cimitirul elefanților de la Parlament
Este atât de vechi în politica românească, încât nu poți scăpa de el decât prin avansare. Șapte ani ca vicepreședinte al Consiliului Județean i-au fost de-ajuns lui Ioan Mang să-și arate impotența. Administrativă. În Parlament, el va reprezenta cu cinste lumea a III-a, pe cea a asistaților social și vârsta a III-a, din care cu onoare face parte. Lasă în județ un activ de partid nesatisfăcut, din cauza rezultatelor lamentabile de la alegerile locale. Și niște activiste supărate că au fost lăsate deoparte pentru noua steluță a PSD Bihor, Steluța Cătăniciu, cea importată de pe la Cluj.
AUGUST
Mihai Lasca, reputat deputat, omul care pe ce pune mâna se transformă în AUR
Omul are o firmă de pază și smardoi, dar s-a făcut remarcat prin ura pe care o poartă măștilor. Probabil pentru că el e mai mult obișnuit cu cagula, de pe vremea când se afla în misiuni pe la bancomate. Deși e în floarea vârstei, Mihai Lasca, deputatul AUR de Bihor, este bolnav. Are boală pe șogorul său, pe care l-a bătut în plină stradă, motiv pentru care a și încasat niște pușcărie cu suspendare. Dar asta nu-l face incompatibil. Un cazier încărcat nu te stigmatizează ci, din contră, te pune alături de penalii care fac majoritatea în Parlament.
SEPTEMBRIE
Pasztor Sandor, un pescar în ape tulburi, rătăcit o vreme în politică
Pasztor Sandor from Hungary, așa cum se prezintă după ce iese din Borș, este victima unei campanii de presă ucigătoare. Deși s-a spus că, timp de patru ani, nu a făcut nimic în calitate de președinte al Consiliului Județean, bilanțul este mai mult decât bogat. În primul rând, l-a botezat pe Ioan Mang, căruia de acum îi va rămâne în veci numele de Ianoș. Mai vreți și alte date la bilanț? Păi, patru kilograme de păstrăvi, 15 kile de guvizi, 9 bucăți de știucă, trei elefanți, doi rinoceri, 40 de metri adâncime la scufundare și 330.000 de pasageri... de pe aeroportul Debrețin.
OCTOMBRIE
Traian Ștef, poetul supărat că Ilie Bolojan i-a spart Familia
Cum poeții nu ies niciodată la pensie, Traian Ștef ar fi fraier să lase postul de redactor-șef la revista de cultură Familia, după ce l-a ocupat printr-un concurs de împrejurări, cu dedicație. Bolojan a stricat zenul familiștilor când a decis ca personalitatea juridică a venerabilei reviste să treacă la Biblioteca Județeană. Iar spaima redactorilor este justificată. Nu atât pentru că șefii de la Bibliotecă s-ar putea băga în politica editorială, ci pentru că există riscul să-i întrebe cineva când vin (dacă vin!) și când pleacă de la locul de muncă.
NOIEMBRIE
Victoraș Micula s-a decis să se bage în politică. La volanul jeepului său.
Sătul să tragă cu pușca prin oraș și să dea iama-n cai, Victoraș Micula s-a gândit să-și diversifice domeniul de activitate. Ca orice om din zona Binșului, are înclinații spre munca de Poliție, așa că a ajuns să-și percheziționeze dușmanii, îmbrăcat fiind în haine de mascați. După ce și-a dat jos masca, s-a ascuns de pandemie în Elveția, de unde a anunțat că s-a hotărât să-și facă partid și să lichideze sărăcia. A pus la bătaie câteva ceasuri de firmă pe care le va da amărâților care participă la trageri la sorți pe YouTube. Adevărul este că nimic nu-i mai frumos decât un boschetar flămând și murdar, dar cu Rollex la mână...
DECEMBRIE
Viorel Cataramă a venit, a plătit, a plecat. Și 3% a luat...
Cea mai pitorească figură a alegerilor din 2020 a fost luptătorul pentru libertate Viorel Cataramă. Omul care nu suportă masca și bolojenii a încercat să-i provoace la dezbateri pe contracandidații săi, dar a fost surprins vorbind singur. Slujbașii lui de la fabrica de mobilă din Beiuș au trudit non-stop pentru a crește profitul firmei, ca să poată fi plătite facturile electorale. Prin discursul său, Cataramă nu a făcut altceva decât să le bage voturi în traistă celor de la AUR, alți lătrăi care nu suportă botnița.
Acest articol este un pamflet și va fi tratat ca atare
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.