URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2020, 09:40

Calendarul BIHOREANULUI pentru 2020: Vezi cum arată cele 12 luni ale anului, în stilul lui Bihorel! (FOTO)

Nu începeți anul fără BIHOREANUL! Vă prezentăm și în format online varianta amuzantă a calendarului BIHOREANULUI pentru anul 2020. Vezi cum arată cele 12 luni ale anului, în viziunea lui Bihorel.

IANUARIE

Ca şi cum nu ar fi destul de stresat din pricina doctoratelor duhnind a plagiat, fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog s-a trezit în situaţia lui Liviu Dragnea. Deocamdată numai la faza de acuzaţii. Parchetul l-a acuzat că şi-a angajat ilegal o consilieră, care muncea pentru el de la Oradea şi încasa pentru prestaţie 6.400 lei lunar. Ca norocul, colegii infractori din Parlament nu au permis ridicarea imunităţii distinsului doctor.

FEBRUARIE

Ilie Bolojan a intrat în gura acestei Gabriela Firea de Peţa, care este Delia Ungur. După ce împreună au populat parcurile industriale ale oraşului, iată că s-a rupt lanţul de iubire. Delia a mimat că face parcuri industriale la Consiliul Judeţean, după care s-a oploşit în sectorul privat. Acum, visând la Primărie pe listele USR, vrea să-i bată atâtea cuie-n talpă fostului şef, încât Bolo să ajungă să umble în vârful picioarelor.

MARTIE

La Teatrul Regina Maria a avut loc o lovitură de teatru. Vinovat că l-a schimbat ilegal pe Daniel Vulcu din postul de manager, Pasztor Sandor va trebui să-i plătească 20.000 euro. Preşedintele CJ se apără şi susţine că manevra i-a aparţinut integral vicelui Ioan Mang, el doar a semnat actele. Ca-n bancul acela englezesc în care urina era a grădinarului, numai scrisul al lui Lady. În locul lui Vulcu a tronat ilegal mai bine de un an şi jumătate pupila PSD-istului Ianoş, Elvira Rîmbu.

APRILIE

Prima minune palpabilă după Învierea Domnului Nostru Iisus Christos s-a petrecut la Oradea! Enoriaşa Denisa Chilba s-a îndrăgostit de episcopul reformat Csűry István şi l-a acuzat că a lăsat-o gravidă. Dacă te luai după discuţiile rămase martore peste vremi din SMS-uri, ne puteam pregăti să participăm la botezul celui mic. Iată că s-a împlinit sorocul, dar pruncul nu a mai apărut, probabil din lipsă de Magi şi de stea călăuzitoare.

MAI

O discuţie intimă în care procurorii DNA Oradea stabileau strategia de "cuminţire" a judecătorilor neascultători a făcut ca întreaga conducere a instituţiei să fie decapitată. Cel care a scos înregistrările la iveală a fost avocatul Răzvan Doseanu, care a început un război de uzură cu fostul şef al DNA, Ciprian Man. Gurile rele spun că înregistrările ar fi fost făcute tocmai de procurorii DNA... din cauza puterii obişnuinţei.

IUNIE

Mai marele peste apele din Vestul ţării, Dorel Dume, este un tip nepretenţios. El creşte mii de oi pe tarlaua de la ABA Crişuri, mai are şi nişte oiţe prin birouri care-i behăie-n strună, betonările merg din plin pe maluri de ape, achiziţiile le face exclusiv prin intermediul unor interpuşi... Pe scurt, nu se dă în lături nici de la mici ciubucuri, nici de la tunuri grele.

IULIE

Dacian Foncea şi Ovidiu Burtă au dus o luptă la baionetă şi bisturiu pentru conducerea Spitalului Municipal din Oradea. Primul, în calitate de manager, l-a demis pe celălalt din postul de director medical. Principalul motiv al gâlcevii a fost lipsa de medicamente. Managerul nu a acceptat donaţiile din partea marilor firme producătoare, iar Burtă a replicat că, fără medicamente, mai bine populează spitalul cu vraci.

AUGUST

Cheltuielile de întreţinere ale unui harem sunt foarte mari şi de multe ori, de la o anumită vârstă, această investiţie nu se mai amortizează, indiferent de cantitatea de Viagra utilizată. Prin urmare, e mult mai ieftin sa-ţi angajezi persoanele apropiate în instituţiile de stat. Tu rămâi şi cu banii la jeb, şi cu sufletu’-n rai. În altă ordine de idei, Ianoş Mang a angajat-o pe Valentina Ţoţa, fostă Butişcă, şefă la investiţii la ABA Crişuri, deşi doamna nu avea decât pregătirea sufletească pentru acest post.

SEPTEMBRIE

Statul Român condus de marii specialişti a reuşit performanţa ca, dintr-o datorie de 85 milioane euro stabilită de instanţe, pe care o avea faţă de firmele fraţilor Micula, să fie nevoit să plătească, cu dobânzi şi penalităţi, 400 milioane euro. Guvernul Orban s-a căutat de ultimii bani prin contul de rezervă şi le-a achitat magnaţilor bihoreni o primă tranşă, ameninţând că se va întoarce împotriva celor vinovaţi. Super-miniştrii Vioricăi Dăncilă, cei care ţineau deficitu’-n frâu şi dădeau pensii speciale la tot poporul, sunt buni de plată, dar ce să iei de pe ei? Că de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

OCTOMBRIE

Decanul Facultăţii de Medicină, Adrian Maghiar, se luptă pe viaţă şi pe moarte pentru pământul său, în valoare de 2 milioane euro. Primarul Ilie Bolojan l-a dat în judecată pentru un teren de provenienţă ciudată, pe care urmează să fie amplasat viitorul stadion. Împroprietăriţi de dubiosul colonel Marin Sterian, interpuşi anonimi au vândut terenul clanului Maghiar a doua zi după dobândire, aşa că, în prima instanţă, Justiţia l-a restituit oraşului. Din ceruri, Sterian se întristează, pentru că el a dat mai mult pământ ţăranilor decât reforma agrară de după Primul Război Mondial.

NOIEMBRIE

Scandalul cu Aeroportul "Internaţional" din Oradea a ajuns la faza acuzărilor de înaltă trădare. Înainte să iasă la pensie, fostul director, Ghiţă Pasc, l-a acuzat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, că a sabotat Aeroportul. Mai exact, că i-a cerut să nu mai negocieze cu operatorii aerieni low-cost, pentru ca nu cumva Oradea să facă concurenţă aeroportului din Debreţin.

DECEMBRIE

Cine ar fi crezut că între Regele Ferdinand Întregitorul şi Voievodul Mihai Unificatorul va izbucni un război exact pe malul Crişului Repede? În zorii democraţiei, un grup de generali l-au amplasat pe un Mihai Viteazul îndoielnic taman în Piaţa Unirii. Dacă rolul artistic a fost modest, totuşi Voievodul i-a scăpat de la ciroză pe mulţi apevişti, care au trebuit să-şi tragă de la gură ca să poată plăti monumentala sculptură. Primarul Ilie Bolojan s-a mişcat mai cu talent pe la Ministerul Culturii, aşa că Mihai şi-a luat tălpăşiţa, urmând să stea în faţa Catedralei Ortodoxe, iar Ferdinand a revenit pe locul unde fusese amplasat în perioada interbelică.

Și tu poți să-ți printezi calendarul BIHOREANULUI, din galeria de documente!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON