URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Noiembrie 2024, 17:05

Călătoria sunetelor: pian și violă, în recital la Filarmonica Oradea

Călătoria sunetelor: pian și violă, în recital la Filarmonica Oradea Foto: Facebook / Filarmonica Oradea / Life in Frames
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recitalul „Viola Voyage” de marți, 12 noiembrie, ora 19, de la Filarmonica Oradea propune o călătorie a sunetelor prin diferite epoci și stiluri muzicale, de la farmecul vienez subtil și lirismul instrumental românesc, până la operă italiană sau armonii vesele din Maramureș, dar și jazz și tango sud-american plin de pasiune. Interpreții serii vor fi cunoscuții muzicieni Lucian Moraru - la violă și Viniciu Moroianu - la pian.

„Viola Voyage este o călătorie a sunetelor ce pornește de la mintea plină de imagini muzicale a compozitorilor până la concertul live, unde visele acestora prind viață prin măiestria interpreților. Acestora le revine rolul de a invita auditorul la un „voyage” prin fantasmele sonore ale creatorilor”, transmit comunicatorii Filarmonicii de Stat.

Repertoriul este unul atractiv: de la sonata Arpeggione de Franz Schubert, o lucrare cu un farmec vienez subtil plină de pasaje de virtuozitate, urmată de emblema lirismului instrumental românesc: „Balada” de Ciprian Porumbescu partea a I.

În partea a doua a serii, cei doi interpreți vor conduce publicul prin trasee sonore ale muzicii de operă italiene de Giacomo Puccini, după care vor poposi în armoniile vesele ale Maramureșului, prin Borșa lui Lucian Moraru, căruia îi vor alterna Ave Maria a lui Giulio Caccini și universul mistic al compozițiilor lui Eric Satie, modelându-l prin armonii de jazz. Într-o notă pasională, concertul se va încheia cu piese ce aparțin tangoului sud-american, semnate de Carlos Gardel și Gerardo Matos Rodriguez.

Cine sunt invitații?

Lucian Moraru și-a început cariera muzicală ca membru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, a avut o consistentă activitate solistică în România, USA, Suedia, Canada, Grecia, Rusia și Italia. Cântă pe o violă construită de lutierul italian Bruno Tondo. Este fondatorul „Traffic Strings” – un grup instrumental care abordează un repertoriu variat și care a înregistrat alături de Gheorghe Zamfir, în premieră, „Anotimpurile" de Vivaldi, într-o orchestrație inedită, cu solo nai, care se regăsește pe albumul The Four Seasons Gheorghe Zamfir & Traffic Strings. Din anul 2002 Lucian Moraru este producător muzical, producător de studio, regizor muzical și consultant muzical al unor producții teatrale și transmisii TV.

Viniciu Moroianu s-a născut într-o familie de muzicieni. A susținut primul său recital la vârsta de zece ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestră. Repertoriul său vast include concerte cu orchestră, programe de recital, muzică de cameră, cicluri de lieduri. A participat la festivalurile internaționale “George Enescu”, “Dinu Lipatti”, “Academia Sighișoara” etc. A cântat pe scene din Grecia, Elveția, Franța, Italia, Germania, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria. Muzicianul a apărut ca pianist în programele unor televiziuni din Franța și S.U.A., precum și la BBC. Este membru fondator al Societății Române Mozart.

Biletele pentru concertul de marți se pot achiziționa on-line aici sau fizic la casa de bilete a Filarmonicii.

Programul complet:

Franz Schubert - Sonata D 821 „Arpeggione”

Ciprian Porumbescu - Balada / Arr. Lucian Moraru

George Enescu - Konzertstück

Giacomo Puccini - Nessun Dorma (Turandot) / Arr. Lucian Moraru

Lucian Moraru - Borsa (Romanian Folk Suite from Maramures Transylvania)

Giulio Caccini / Arr. Lucian Moraru - Ave Maria

Carlos Gardel - Por una Cabeza / Arr. Lucian Moraru

Lucian Moraru - Improvisation on a theme by Erik Satie ( Jazzy style)

Erik Satie / Arr. Lucian Moraru - Gnossienne no. 4

Gerardo Matos Rodriguez / Arr. Lucian Moraru - La Cumparsita

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON