URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2016, 17:01

Cădere spectaculoasă: Coşul de fum de la CET II a fost demolat (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub privirile a sute de orădeni, coşul de fum de la fosta centrală de termoficare din Nufărul a fost pus la pământ, miercuri după amiază, în jurul orei 15.45. Proprietarii, adică asocierea de firme Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, au decis să demoleze fosta centrală, pentru a ridica aici un parc industrial.

Spectaculoasa misiune, realizată de firma OGS Consulting Exploziv, a fost programată pentru ora 15.30, iar cu treizeci de minute înainte pe şoseaua de centură erau deja zeci de maşini oprite, iar curioşii îşi căutau cel mai bun punct de observare.

Foarte mulţi dintre ei au ales câmpul din partea estică a fostei centrale, de unde nimic nu le-a obturat privirea sau camerele de fotografiat şi filmat. De toate vârstele, spectatorii au răbdat cu stoicism vântul aprig care sufla. Alţii au urcat dealul de lângă calea ferată din spatele CET II, inclusiv cu maşinile de teren, iar de acolo au aşteptat înfriguraţi spectacolul.

Focurile de avertizare, care au anunţat demolarea CET-ului, s-au lăsat aşteptate. Doar după ce agenţii de la Poliţia Rutieră şi Poliţia Locală Oradea au oprit traficul pe centură, cu aproximativ 10 minute după ora anunţată, s-au auzit primele sunete de sirene. Apoi, lângă coşul de fum au fost trase focuri de avertizare, iar la baza lui a fost pornit focul menit să declanşeze dărâmarea.

Întreaga procedură a fost atent pregătită şi supravegheată, mai cu seamă că în turn s-au aflat nu mai puţin de 44 de kilograme de explozibil.

Apoi, inevitabilul s-a produs: după un foc de artificii care însă, din pricină că afară era lumină, s-a observat mai greu, turnul fostului CET a început încet să se încline spre direcţia sudică, ca şi cum era în reluare.

Construcţia uriaşă de 160 de metri înălţime s-a făcut una cu pământul într-un nor uriaş de praf în doar zece secunde. Unda de şoc astfel creată s-a resimţit la câteva sute de metri distanţă. Din măreţul coş de fum a mai rămas în curtea centralei un morman de moloz şi fiare.

Imediat după, spectatorii s-au dispersat spre case, bucuroşi că au avut ocazia să vadă live o asemenea misiune specială. Cu jumătate de gură, un domn trecut de prima tinereţe şi-a spus of-ul la plecare: păcat că n-au fost legaţi de coşul de fum şi politicienii corupţi ai ţării...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
1989-2016
Cam atat reusim noi sa facem,in ultimii 27 de ani.
Postat 29 Decembrie 2016, 08:30 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON