URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 August 2024, 13:30

Cad marile burse din lume, averile marilor miliardari scad vertiginos. Cauza: încetinirea economiei SUA

Cad marile burse din lume, averile marilor miliardari scad vertiginos. Cauza: încetinirea economiei SUA foto generic, sursa www.news.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piețe bursiere s-au prăbușit luni dimineață, acțiunile din Japonia scăzând cu peste 12%, cea mai dură cădere de la Vinerea Neagră din 1987, în urma temerilor că SUA s-ar putea îndrepta spre recesiune, ceea ce determină investitorii să fugă de activele riscante și să mizeze pe apariția unor reduceri bruște a dobânzilor pentru salvarea creșterii economice, relatează hotnews.ro, citând agenția de presă Reuters.

Ca urmare a panicii care a cuprins piețele, averile nete ale unor miliardari precum Jeff Bezos, Elon Musk, Mark Zuckerberg și alții s-au subțiat cu 134 miliarde dolari.

„Strănută” America, „răcește” Japonia

Potrivit surselor citate, „piețele globale tremură la perspectiva unei recesiuni americane”. Indicele bursier japonez Topix a scăzut luni dimineață cu până la 7,3%, ștergând toate câștigurile înregistrate de la începutul anului, conform Financial Times. Indicele Nikkei a scăzut și el cu aproape 13%, cea mai mare scădere într-o singură zi de la prăbușirea din 1987.

Cutremurul de pe bursele japoneze vor antrena mișcări similare în Europa și SUA, unde FED a dat publicității, vineri, statistici privind numărul locurilor de muncă (doar 114.000 joburi noi în luna iulie față de 175.000 estimate) pe care unii analiști le interpretează ca semnalând o „încetinire severă” a economiei, în condițiile în care nu au fost reduse ratele dobânzilor.

Experții arată că indicele Vix al turbulențelor pe piața bursieră din SUA, cunoscut ca fiind „indicele fricii” pe Wall Street, a urcat vertiginos vineri, cu aproape 30%. „Frica de pe piață provoacă întotdeauna reacții foarte rapide ale prețurilor, reacții care apar în timpul momentelor de panică. Cu cât este mai mare gradul de panică, cu atât indicele VIX- crește mai rapid”, explică hotnews.ro.

„Investitorii din Europa, Asia și SUA au fost înspăimântați de datele americane, stârnind îngrijorarea că cea mai mare economie a lumii este într-o formă mai proastă decât se credea anterior”, mai notează sursa citată.

Urmarea a fost că, în contextul în care giganți precum Amazon, Alphabet și Intel au avut evoluții slabe, la finele săptămânii trecute s-au înregistrat mari vânzări de acțiuni, iar acțiunile din Orientul Mijlociu au scăzut și ele, duminică, pe fondul tensiunilor persistente din regiune.

Scade prețul petrolului, cresc valutele de refugiu

Îngrijorările privind creșterea economică au afectat și cotațiile petrolului. Prețul sortimentului Brent, referință internațională, a scăzut cu 1,1%, până la 75,91 dolari pe baril, adică cel mai redus nivel de după luna ianuarie, ceea ce indică o prognozare a scăderii generale a economiilor.

Yenul și francul elvețian, active de refugiu, s-au apreciat pe măsură ce tranzacțiile de tip carry trade s-au volatilizat, provocând speculații conform cărora unii investitori au fost nevoiți să se debaraseze de tranzacțiile profitabile doar pentru a obține banii necesari acoperirii pierderilor în altă parte.

Avalanșa de vânzări a fost atât de mare încât pe mai multe burse din Asia s-au declanșat așa-numitele „circuit breakers”, adică tranzacționarea a fost oprită automat din cauza prăbușirii cotațiilor pentru ca panica investitorilor să nu provoace scăderi catastrofale.

Cotațiile futures ale Nasdaq au scăzut luni dimineață la minus 4,7 %, iar cele S&P 500 s-au prăbușit cu 12,4 %, ca efect al crizei de pe piețele globale.

În ce privește Europa, hotnews.ro îl citează pe economistul șef al Hamburg Commercial Bank, care a arătat că „economia zonei euro a crescut în ritm de melc în luna iulie. Din punct de vedere sectorial, sectorul serviciilor nu mai prinde viteză, așa cum s-a întâmplat la începutul anului, în timp ce declinul din sectorul industrial a continuat în aceeași linie (…) Efectele extraordinare ale Campionatului European de Fotbal din Germania, ale Jocurilor Olimpice din Franța și ale turneului Taylor Swift în Europa sunt și ele pe sfârșite. Prin urmare, sectorul serviciilor probabil că nu ne va da un impuls prea mare în a doua jumătate a anului”.

Marii miliardari, primii loviți

Averea netă a lui Jeff Bezos (deținătorul Amazon) a scăzut la finele săptămânii trecute cu 15,2 miliarde de dolari, prevestind declinul amplu care a șters 134 miliarde dolari din averile celor mai bogați 500 de oameni din lume și panica instaurată luni pe burse

La Bursa de la New York prețul acţiunilor Amazon a scăzut cu 8,8%, pe fondul declinului general de pe pieţele bursiere, astfel încât averea netă a lui Jeff Bezos s-a redus la 191,5 miliarde de dolari.

Scăderea indicelui Nasdaq 100 al Bursei de la New York a scăzut vineri cu 2,4%, ceea ce a afectat şi averile altor miliardari, inclusiv Elon Musk şi Larry Ellison (de la Oracle Corp), ale căror averi nete s-au redus cu 6,6 miliarde de dolari şi, respectiv, cu 4,4 miliarde de dolari.

Miliardarii din domeniul tehnologiei Mark Zuckerberg, Sergey Brin şi Larry Page au pierdut de asemenea vineri peste 3 miliarde de dolari fiecare, pe fondul declinului acţiunilor Meta Platforms Inc şi Alphabet la Bursa de la New York. Miliardarii din acest domeniu s-au confruntat cu o scădere a averilor lor de 68 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Declinul general de vineri al bursei americane a dus la o contagiere majoră luni pe piețele asiatice, care au oprit de mai multe ori ședințele de tranzacționare, în timp ce investitorii așteaptă cu sufletul la gură deschiderea piețelor financiare din Europa și SUA, a notat hotnews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
vio stie
praf in ochii "pulimii" nimic concret!la toamna cand va arata apple,intel,microsoft ,facebook,minusuri atunci va incepe nebunia,acuma e doar warmup
Postat 06 August 2024, 18:26 de florea
S-a dat cu rahatul in ventilator pe wallstreet
Pregatiti servetelele in europa...
Postat 06 August 2024, 09:05 de excalibur
Totuși, e și multă inflamare și interpretare, ca de obicei
În primul rând, atât Microsoft, cât și Amazon, Apple sau oricare alți giganți care au fost pomeniți, au avut creșteri foarte mari anul acesta. Cu tot cu scăderea aceasta, anul acesta au avut o asemenea creștere, că încă sunt pe plus. Dar așa se panichează piețele bursiere, așa lucrează. Așa a fost și va fi din păcate. De exemplu, dacă o companie a avut 100 milioane provin în 2022, și în 2023 a avut profit de 90 de milioane, ei vor vorbi doar de scăderea profitului cu 10% ca o mare problemă, când, poate acel profit a scăzut pt investiții. Un alt lucru care m-a zgâriat pe creier și care l-am auzit peste tot în presa română a fost de scăderea averilor lui Bill, Jeff, sau Musk. Lucru fals. Averea aia nu o aveau. Da, companiile lor valorau x și acum valorează x-12%, dar nu e averea lor. Nici măcar nu este impozitată în SUA pt că nu este averea lor efectivă. Dacă acțiunile lor s-ar vinde, valora x înainte și x-12% acum, dar nu că le-a scăzut averea pt că niciodată nu ar vinde toate acele acțiuni. Și valoarea acțiunilor totdeauna totdeauna mai rău afectează micii investitori decât pe marii investitori. Să înțelegem diferența între valoarea companiilor lor și averea lor. Nu trebuie să mă credeți pe mine, unu oarecare de la comentarii de la un site de știri local. Intrați voi pe trading economics și uitați-vă la evoluția acțiunilor. În prima zi se panichează lumea bursieră, a doua zi își mai revin. Important îi dacă scăderea continuă după o săptămână sau mai vin alte știri îngrijorătoare. Adevărata știre care eu o văd interesantă a fost la ProTV aseară. Warren Buffett și-a vândut mare parte din acțiuni, printre care acțiunile Apple și acum are peste 270 miliarde cash în bancă. Dacă unu care a fost investitor toată viața și a manipulat și a jucat la bursă și a speculat toată viața face asta, nu o face degeaba. Și mulți investitori sau companii mici de investiții îi copiază mișcările sale. Vedem ce mai mișcă și ce urmează. @bihoreanul - Și vă rog eu nu mai spuneți că scade averea lui Bill, Musk sau alți giganți.
Postat 06 August 2024, 08:17 de Vio_427
Cunosc
Mi-au scăzut vânzările de yacht-uri.
Postat 06 August 2024, 07:02 de Maikeltroll
economia americana e mai volatila
cand e criza, americanii sunt loviti mai rau decat europenii. Dar cand economia creste, creste mai repede decat in Europa. Per ansamblu, cine e pregatit si nu isi risca tot, se descurca si cand e volatilitate.
Postat 05 August 2024, 19:50 de unu
Da'
nu ați fost în stare să ne trimiteți un RoAlert?! Și io ce fac acum cu acțiunile la Tesla?
Postat 05 August 2024, 16:11 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON