URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 August 2022, 20:00

Ce s-a mai făcut pe șantierul pasajului subteran de lângă Piața Cetate din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunțat că, luni, muncitorii au turnat circa 500 de metri cubi de beton la radierul (adică planșeul de beton armat care se întinde sub o construcție) pasajului subteran de lângă Piața Cetate.

„Continuă lucrările la pasajul rutier din dreptul Pieței Cetate, astfel că în cursul zilei de luni s-au turnat aproximativ 500 de metri cubi de beton la radierul pasajului. Constructorul pasajului rutier din dreptul Pieței Cetate lucrează la radierul din zona acoperită, după care se va trece la turnarea pereților de etanșare situați sub grinzile pasajului și se va lucra la armarea rampei dinspre cartierul Nufărul”, se arată într-o informare transmisă de municipalitate. 

Reprezentanții Primăriei amintesc că, până acum, pe șantier au fost forați cei 86 de piloți ai pasajului, s-a realizat incinta de palplanșe și s-a săpat rampa dinspre Nufărul. Totodată, a fost finalizat bazinul de retenție a apelor pluviale, bazin situat sub pasajul rutier, și au fost realizate lucrările pentru devierea rețelelor de utilități.

Circulația în zonă este deviată pe linia de tramvai pentru a se putea executa lucrările.

Pasajul subteran de lângă Piața Mare se realizează în cadrul proiectului „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II", fiind implementat de Primăria Municipiului Oradea, prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

După finalizarea lucrărilor, la nivelul solului vor fi amenajate două sensuri giratorii, care vor fi traversate, în subteran, de pasajul subteran pe relația Dimitrie Cantemir - Centrul Civic. 

„La nivelul solului va exista în continuare o bandă dedicată liniilor de tramvai. Totodată, vor fi executate următoarele categorii de lucrări: realizarea sistemului de irigații, realizarea trotuarelor, piste de biciclete, stații de transport public modernizate precum și plantarea de arbori și arbuști”, se mai arată în comunicatul municipalității. 

Valoarea lucrărilor este de 27.004.232,55 lei fără TVA, finanțarea nerambursabilă fiind de 98% din valoarea cheltuielilor eligibile. Lucrările sunt executate de asocierea formată din S.C Freyrom S.A - lider de asociere, S.C.Procons Group S.R.L, S.C Metabet CF S.A și SC Leko Construct S.R.L. 

În zona Centrul Civic se dorește fluidizarea traficului rutier. Primăria mai are în plan lucrări mult mai complexe în zona actualei așa numite „turbogirații”, unde vor fi amenajate cinci pasaje subterane.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Termen finalizare?
Totusi un termen de finalizare exact sa dat? Ohh propaganda doar...
Postat 10 August 2022, 12:43 de ionelas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON