O bucată uriaşă de stâncă s-a desprins şi s-a prăbuşit în apa Crişului Repede, pe malul stâng, lângă cascada Vadu Crişului, în ultima zi a anului trecut. Bucăţi mari de travertin, rocă ce compune munţii din zonă, s-au oprit în râu, unde cel mai probabil vor fi „măcinate” de apă.
Prăbuşirea a fost provocată de ploile abundente din ultima perioadă, infiltrate în stânca de travertin, aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu cascada Bigăr. „Pare că este o situaţie ca la Bigăr. Apa erodează travertinul”, a declarat luni pentru BIHOREANUL coordonatorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate Bihor, Horia Carţiş.
Pentru a se asigura că prăbuşirea s-a petrecut din cauze naturale, o echipă ANANP va merge în zonă.
În apropiere, se fac lucrări la cabana Vadu Crişului, dar materialele de construcţie sunt transportate pe malul drept, cu funicularul pe linia ferată, iar şantierul nu este de asemenea amploare încât să producă trepidaţii în stânci la o distanţă atât de mare.
În aval de cascada Vadu Crişului, anul trecut, a mai făcut lucrări Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, care a excavat în râu şi a amenajat un drum, însă şi acestea s-au desfăşurat la distanţă mare de locul acum afectat.
Cel puţin deocamdată, spectaculoasa cascadă din Bihor (foto jos), care a devenit faimoasă tocmai după prăbuşirea celei din Caraş-Severin, nu a fost afectată. Nimeni nu poate garanta însă că forma ei va rămâne neschimbată, tocmai pentru că este înconjurată de travertin, o rocă poroasă de calcar.
(sursa foto: Vadu Crisului Aventura / Facebook)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.