URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Noiembrie 2024, 18:00

Burse și pentru elevii din școlile private sau confesionale: Curtea Constituțională a decis că Ministerul Educației a făcut o discriminare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, joi, că este neconstituțional articolul din Legea Educației care prevede că pot beneficia de bursă de performanță doar elevii înscriși în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, anunță Agerpres, citând un comunicat al CCR.

În prezent, elevii din școlile private și confesionale nu primesc burse, pentru că Legea Educației prevede că acestea se acordă doar în școlile publice. Această situație este discriminatorie, în opinia magistraților CCR.

„În esenţă, Curtea a reţinut că sintagma «de stat» din cuprinsul dispoziţiilor art.82 alin.(1) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 permite acordarea bursei de performanţă doar cu privire la elevii înscrişi în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv şi rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învăţământ particular sau confesional, discriminare contrară art.16 alin.(1) raportat la art.32 şi art.49 din Constituţie”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Soluția s-a dat într-un dosar deschis în 2019, la sesizarea unui părinte al cărui copil a participat la o competiție sportivă la care a luat locul I, dar n-a primit bursa aferentă, pentru că nu învață într-o școală de stat. Atunci, era în vigoare Legea 1/2011, care prevedea burse de excelență doar pentru școlile de stat, însă și legea actuală a învățământului preuniversitar, intrată în vigoare în anul 2023, face aceeași diferență pentru beneficiarii burselor.

Decizia CCR este obligatorie, iar Ministerul Educației așteaptă motivarea ei, pentru a stabili ce va face în continuare.

„Ministerul Educaţiei a luat la cunoştinţă de soluţia dispusă de Curtea Constituţională referitoare la dispoziţiile Legii Educaţiei nr. 1/2011. Decizia a fost pronunţată ca urmare a soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate formulată în dosarul nr. 33184/299/2018, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Având în vedere faptul că deciziile CCR sunt obligatorii erga omnes pentru viitor, Ministerul Educaţiei se va conforma deciziei atât în spiritul, cât şi în litera considerentelor cuprinse în aceasta”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei, potrivit g4media.ro.

Oficialii ministerului au mai transmis că așteaptă publicarea deciziei în Monitorul Oficial, iar apoi vor avea 45 de zile la dispoziție pentru a o pune în aplicare.

În prezent, Legea educației prevede acordarea de burse de excelență pentru elevii olimpici, burse de merit pentru cei cu medii peste 9,50, burse de reziliență, sociale sau tehnologice. Bursele de excelență se calculează în funcție de premiul câștigat de elev și de valoarea salariului minim, pentru premiul I Ministerul Educației plătind lunar echivalentul unui salariu minim.

Bursele de merit sunt în cuantum de 450 lei/lună, iar cele de reziliență, sociale și tehnologice de 300 lei/lună.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON