URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2021, 17:51

Buletinul electronic, lansat la Cluj! Când vor fi eliberate în toată țara (VIDEO)

Buletinul electronic, lansat la Cluj! Când vor fi eliberate în toată țara (VIDEO) ​​​​​​​(Sursa foto: Facebook - Lucian Bode)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primele buletine electronice cu amprente digitale sunt emise din această săptămână, în Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot, implementat de Ministerul de Interne, al cărui start a fost dat oficial luni.

"Azi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronice în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici deschidere din partea domnului primar şi echipei sale pentru implementarea acestui proiect-pilot", a declarat ministrul Lucian Bode, luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Cluj-Napoca Cluj-Napoca.

5000 de buletine

Potrivit Libertatea.ro, cartea electronică şi buletinul simplu vor fi puse în circulaţie în mod eşalonat, în maximum 18 luni de la emiterea primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple.

"Apreciem ca în acest proiect pilot vor fi emise circa 5000 de cărţi electronice de identitate până la finele acestui an şi prioritate pentru acest proiect pilot o au cetăţenii ale căror documente de identitate expiră. Noua carte electronică de identitate va costa 14 euro, în condiţiile în care media în UE este 41 de euro pentru acest document", a declarat luni Lucian Bode.

Noul document va înlocui treptat cartea de identitate simplă, până în august 2031, în funcţie de momentul la care actualele documente expiră.

Buletinul biometric va avea dimensiunile unui card bancar (85,50 mm lungime şi 53,98 mm lăţime) şi va conţine elemente de securitate.

Potrivit Hotnews.ro, noua carte de identitate va conţine un cip, care va avea stocate un certificat digital pentru semnătura electronică, datele biometrice ale deţinătorului, adică imaginea facială şi amprentele a două degete.


(Sursa foto: Facebook - Lucian Bode)

Pe faţa documentului vor fi inscripţionate denumirea statului emitent, tipul documentului, numele de familie, prenumele, genul titularului (F/M) cetăţenia, data naşterii, codul numeric personal (CNP), numărul documentului, data expirării valabilităţii, semnătura olografă a titularului, imagina facială a titularului, iar pe verso: domiciliul, data emiterii, autoritatea emitentă şi zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ).

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în viitorul apropiat în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii. 

Cât va costa?

Cetăţenii vor putea opta în continuare şi pentru cărţi de identitate simple, fără cip. De asemenea, chiar şi în cazul celor cu cip, ei pot refuza să li se ia amprentele, însă le vor fi restricţionate călătoriile în UE din 2031. Regulamentul adoptat de Parlamentul European în 2019 spune că amprentele şi imaginea facială, denumite "date biometrice", trebuie incluse în noile cărţi de identitate, care permit libera circulaţie în UE. 

Actele de identitate actuale ale românilor vor fi înlocuite pe măsură ce expiră, dar nu mai târziu de 3 august 2031. Cât sunt încă valabile, actualele cărţi de identitate pot fi folosite pentru a circula în UE.

"Cartea electronică de identitate este recunoscută în afara graniţelor ţării. Un alt aspect este acela că acest document facilitează accesul cetăţeanului la servicii publice prin preluarea funcţionalităţii cardului de sănătate şi implementarea unor servicii electronice de tip e-guvernare", a explicat ministrul de Interne.

Un alt aspect important este că buletinul electronic va putea fi solicitat de părinţi încă de la naşterea copiilor.

Buletinele vor avea o valabilitate de 2 ani pentru copiii cu vârste între 0 şi 14 ani, de 4 ani pentru persoanele între 14 şi 18 ani şi de 10 pentru toţi cetăţenii de peste 18 ani. 

În acest moment 15 ţări membre UE utilizează acest tip de document.


De ce acte ai nevoie pentru cartea de identitate electronică sau biometrică:

- Cerere pentru eliberare buletin

- Certificatul de naştere, original şi copie

- Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor, original şi copie

- Hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabilă, după caz, original şi copie

- Certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor, original şi copie

- Certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original şi copie

- Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original şi copie

- Chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate

Tinerii care nu au împlinit vârsta de 14 ani pot să obţină buletinul biometric la cererea părinţilor sau a tutorilor legali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
De ce nu in Oradea au inceput, oricum suntem primul in orice domeniu
Ca de obicei, Lucian Bode nu adevarul a zis. Cum anul trecut ca 2020 e anul autostrazii A3, cand de atunci nu s-a intamplat prea multe lucruri, UMB a inceput partea clujeana spre Salaj, dar sectiunea cu tunel nicio miscare, in Bihor iara nimic si au reziliat contractul si pe sectorul dupa Campia Turzii. Zice ca e un proiect pilot. Cum adica? In restul Europei deja de ani buni sunt cartele de identitate de genul, am una ungureasca, primit GRATUIT in 2016 - si mai lauda ca NUMAI 14 EURO v-a fi - care anul viitor o sa expira deja, dar in Romania inca nici acuma nu pot sa cer una de genul, ca si al meu expira in 3 luni, dar inca sunt "in teste" numai la Cluj, fiindca asa bine NU au implementat ei sistemul comun cerut de UE, saptamana trecuta au dat startul numai la licitatie sa cumpere echipajele cu care pot elibera cardul. Asta cu testul au zis numai sa nu vine UE sa amendeaza tara ca nici la ultimul data dat de ei n-au reusit sa implementeze sistemul...
Postat 03 August 2021, 08:38 de cititor_
14 euro...fata de 41
Din cate stiu, in unele state europene e gratis. Curat murdar!
Postat 02 August 2021, 19:08 de Christa
a
peste 18 luni intra in etapa nationala. mda, m-am bucurat degeaba ca scap de ditai bucata de plastic.
Postat 02 August 2021, 19:04 de User anonimizat
k
Deci.. la Oradea, cand?
Postat 02 August 2021, 18:34 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON