URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 August 2016, 11:56

"Bujie" la răcoare: Orădeanul prins cu droguri în Cambodgia clonase carduri în Olanda

'Bujie' la răcoare: Orădeanul prins cu droguri în Cambodgia clonase carduri în Olanda PRINS LA PONT. Adrian Călin Varadi a fost reţinut pe aeroportul Phnom Penh cu 20 de pachete cu cocaină, în valoare de jumătate de milion de dolari. Poliţiştii au deschis "pungile de alimente", ce fuseseră dosite prin bagaje, chiar sub ochii orădeanului... (foto: Cambodia Expats Online)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lunea trecută, ştirea că un orădean a fost arestat pe aeroportul internaţional Phnom Penh din Cambodgia, după ce a fost prins cu aproape 5 kilograme de cocaină asupra sa, a făcut înconjurul lumii.

BIHOREANUL a aflat că bărbatul, Adrian Călin Varadi, poreclit "Bujie" în lumea interlopă,  nu e la prima "afacere" penală. În 2009 a fost închis în Austria pentru carduri clonate, iar anul acesta a fost condamnat la Oradea, în dosarul unei alte grupări care falsifica instrumente bancare şi "spărgea" zecile de mii de euro furate pe haine şi accesorii de lux...

"Geamantan" vorbitor

Adrian Călin Varadi a fost reţinut duminică, 14 august, imediat după ce a coborât din avion, în baza unor informaţii furnizate de autorităţile americane. Orădeanul venea din Brazilia şi, până să ajungă la Phnom Penh, făcuse escale la Doha în Quatar şi la Ho Şi Min, în Vietman.

Ca să îşi uşureze situaţia, în timpul interogatoriului, orădeanul a ales să colaboreze cu anchetatorii săi, dezvăluindu-le că e doar un "geamantan" - cum sunt porecliţi cărăuşii în lumea traficanţilor de droguri - care trebuia să predea cocaina unui alt membru al reţelei. Respectivul nigerian, Chukwuemeka Ibe (foto), 40 de ani, care urma să le transporte în Thailanda, a fost arestat în aceeaşi seară, într-un hotel din Phnom Penh.

Cu vechime

BIHOREANUL a descoperit că Varadi nu se află pentru prima oară după gratii. În 2009, el a fost condamnat în Austria, împreună cu alţi doi români, pentru măsluirea unor carduri bancare. Un an mai târziu, când a fost eliberat, s-a întors la Oradea, unde a fost racolat într-o adevărată reţea specializată pe fraude informatice similare.

Membrii filierei interceptau informaţiile de identificare de pe carduri bancare cu dispozitive  speciale instalate pe ATM-uri, iar apoi, cu ajutorul unor programe hardware şi software, inscripţionau datele obţinute pe alte carduri. Cu cardurile clonate, interlopii făceau cumpărături de zeci de mii de euro în magazine de lux din Germania şi Olanda.

Fraudele au ajuns în atenţia procurorilor DIICOT din Oradea în 2011, când o parte din membrii grupării au şi fost prinşi în flagrant pe teritoriul Olandei, în timp ce încercau să facă noi cumpărături.

Dosar cu VIP-uri

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii orădeni doi ani mai târziu, grupul era format din 19 persoane, între care şi numeroase VIP-uri: Emil Tudor, zis "Ciorbă", fostul manager al celebrului club "Bamboo" din Bucureşti, vedeta TV Natalia Mateuţ, fiica fostului dinamovist Dorin Mateuţ, creatoarea de modă Andra Ţurcanu, ale cărei haine au fost purtate de Loredana Groza şi chiar Inna, dar şi Bogdan Niţă, zis "Vulpe", apropiat al lui Nuţu Cămătaru, arestat în 2012 după ce s-a descoperit că aproviziona cu droguri cluburile de fiţe Bamboo, Le Gaga si Players.

În dosarul cardurilor, Varadi era tot "om de sacrificiu", ocupându-se de recrutări şi de punerea în circulaţie a instrumentelor de plată falsificate, prin achiziţii de produse de lux. "Aflându-se în Amsterdam, în perioada 25-29 martie 2011, Adrian Varadi a cumpărat din mai multe magazine din Amsterdam, cu ajutorul cardurilor falsificate, produse de aproximativ 82.000 - 84.000 euro, care apoi au fost vândute", se arată în rechizitoriu. "Bujie" şi-a oprit "o geantă de damă Prada, o pereche de balerini, o pereche de sandale, două perechi de blugi, o geacă din piele şi o pereche de ochelari de soare, toate bunuri de marcă, în valoare de aproximativ 3.000 - 4.000 euro", toate destinate prietenei sale, Carmen Nistor, şi ea inculpată în dosar.

La judecată

Început în 2013, procesul grupării se judecă în prezent la Curtea de Apel Oradea, după ce, pe 12 ianuarie 2016, Tribunalul Bihor a pronunţat primele pedepse în dosar. Unele mari, cum e cazul lui Emil Tudor şi Bogdan Niţă, care s-au ales cu câte 5 ani de închisoare cu executare, altele simbolice, ca de pildă în cazul Andrei Ţurcanu, care a a scăpat cu o amendă administrativă de 1.000 lei, sau chiar de achitare, cum e cazul vedetei TV Natalia Mateuţ.

Adrian Călin Varadi a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe o perioadă de încercare de 4 ani, pedeapsă pe care, spre deosebire de "colegii" de dosar,  "Bujie" nici n-a mai atacat-o. Este, oricum, floare la ureche pe lângă ce îl aşteaptă acum în Cambodgia, unde un traficant prins cu peste 80 de grame de droguri asupra sa - cum e şi cazul lui - riscă închisoarea pe viaţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
de la A la Z
toata gama de infractiuni!!! Destept baiatul....
Postat 22 August 2016, 12:20 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON