URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2024, 17:01

Bugetul record al Consiliului Județean Bihor pe 2024, aprobat tot în timp record: un minut pentru 2,5 miliarde lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bugetul pe acest an propus de conducerea Consiliului Județean Bihor, cel mai mare de până acum, a fost aprobat de consilierii județeni în doar un minut și în unanimitate, fără discuții, polemici ori acuze, în prima reuniune ordinară din 2024, desfășurată miercuri în absența președintelui Ilie Bolojan, aflat în concediu. 

Hotărârea tocmai adoptată prevede încasări și cheltuieli record, de peste 2,5 miliarde lei, majoritatea cheltuielilor urmând să fie destinate proiectelor de dezvoltare.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, bugetul din acest an va fi de 2,549 miliarde lei, cu 110% mai mare decât în anul precedent, când a fost de 1,6 miliarde lei.

Potrivit cifrelor puse în dezbatere publică la începutul lunii ianuarie și prezentate cu două săptămâni în urmă, într-o conferință de presă, de către președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Călin Gal, în acest an cheltuielile de funcționare (adică cele pentru plata salariilor, utilităților și materialelor necesare atât pentru CJ Bihor, cât și pentru instituțiile din subordine) vor fi de 16,4% din total (417,515 milioane lei), iar cea mai mare parte a banilor va fi utilizată pentru dezvoltare, adică 83,6% din total (2,132 miliarde lei, din care 83,7% proveniți din fonduri europene).

Cum era de așteptat, investițiile pentru infrastructura rutieră vor crește și în acest an (de la 1,014 miliarde lei anul trecut la 1,747 miliarde lei în 2024), cele pentru cultură de la 9,254 milioane lei anul trecut la 72,775 milioane lei anul acesta, cele pentru educație de la 11,098 milioane lei la 86,510 milioane lei, cele pentru protecția mediului de la 25,605 milioane lei la 48,934 milioane lei, iar cele pentru sănătate de la 4,134 milioane lei la 12,440 milioane lei.

Bolojan a precizat recent că instituția pe care o conduce va finaliza în acest an proiecte precum centurile Beiuș, Aleșd, Sântandrei și Sânmartin, precum și noul terminal al Aeroportului Oradea, dar și a Parcului Științific și Tehnologic, plus echiparea Campusului pentru învățământul dual.

De asemenea, se va lucra la Drumul Expres Oradea - Arad, la rețeaua de parcuri industriale din Beiuș, Aleșd, Marghita și Ștei, precum și la pasajele din Oradea (Tudor Vladimirescu intersecție cu Oneștilor) și Oșorhei (pe DN1), se vor cumpăra microbuze electrice pentru școlile din județ și vor începe lucrări la alte patru pasaje rutiere pe sub și peste centura Oradiei (la ieșirile spre Nojorid, Oșorhei și Biharia), vor fi lărgite DN 79 Oradea - Arad de la Aeroport până la intrarea în Nojorid și DN 19 Oradea - Satu Mare de la ieșirea din Episcopia Bihor până la intrarea în Biharia, va începe modernizarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai și construirea Centrului Cultural Multifuncțional din Oradea, va porni modernizarea drumului turistic Padiș – Ic Ponor și altele.

Tot anul acesta vor demara proiecte precum Centrul de testare pentru orientare școlară, un program de transport prin care să fie achiziționate autobuze electrice, dezvoltarea zonei din vecinătatea Aeroportului Oradea, deschiderea unor spații muzeale în Cetatea Oradea, autorizarea ISU a Teatrului din Oradea, asistența medicală în zonele izolate, susținerea învățământului în limba germană, achiziționarea unor utilaje pentru siguranța în trafic pe drumurile județene și reabilitarea drumului județean 795A dintre Șumugiu și Mierlău.

Cum arată bugetul pe 2024 al CJ Bihor:

 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP
Nu e pe hârtie, se vede în ceea ce face, și bineînțeles PSD pune piedica. Între timp cetățeni așteaptă finalizarea proiectelor
Postat 01 Februarie 2024, 20:33 de Sandu2100
Pe hârtie poți scrie orice, că n-are cine te contrazice dacă promiți că vin banii de la UE, Guvern sau bănci comerciale.
Problema nu este cât pui ca sume în buget. Problema este strict legată de cele 4 mari capitole ce nu apar în mod distinct într-un proiect de buget ... Venituri Proprii, Venituri Nerambursabile, Venituri Certe, Lichide și Exigibile ce provin din defalcările de la bugetul statului și, cel mai important, Venituri din Împrumuturi purtătoare de dobânzi. Acest ultim capitol, raportat la celelalte 3, arată și gradul de îndatorare ca valori absolute și timpii de recuperare și cei de amortizare. În Consiliul județean Bihor nu există, de la niciun partid, consilieri aleși care să aibă calificarea necesară pentru a analiza la modul serios acest buget pe anul 2024. De aceea ar trebui, printre altele, o reorganizare administrativă de tip regional și local, pentru ca astfel de documente care se pot adopta, revizui și readopta, aproape lunar, să fie redactate de economiști adevărați care să emită acte de acest fel cu predictibilitate măcar la nivelul unui an fiscal. Orice administrație publică care se respectă, are nu numai un buget anual ... dar se bazează pe bugetele multianuale care arată un desfășurător realist, predictibil și cu viziune în plan economic, social, cultura, mediu, etc. La liberali însă "merge și așa" din moment ce hei-rupismul este ideologia lor. Spune ce venituri proprii vei obține, ca să știu cât de realist ești, pentru că traiul pe banii altora din viitor nu face altceva decât să-i pauperizeze pe urmașii tăi, dacă nu ai idee cât de mare îți este "plapuma".
Postat 01 Februarie 2024, 09:22 de KP
Pe vreme lui Pisti și Mang
CJ Bihor avea buget de 446 milioane lei .
Postat 31 Ianuarie 2024, 19:58 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON