Un fost şef al Direcției Generale Anticorupție, administrator special pentru privatizare din partea Ministerului Economiei la compania minieră de stat Băiţa SA (fosta Minvest SA), societate minieră cu sediul în Ştei specializată în extracţia minereurilor polimetalice, a fost concediat de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, care a declarat că acesta nu făcea "aproape nimic", deşi primea un salariu de peste 10.000 lei, lunar.
Statul la stat
Potrivit adevarul.ro, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a făcut anunţul privind concedierea administratorului special de la Băiţa SA marţi, printr-o postare pe pagina sa de socializare în care a vorbit despre „statul la stat” şi a nominalizat câteva companii de stat – între care şi Băiţa SA - care au plătit salarii de 10.000 - 14.000 de lei unor aşa zişi administratori speciali a căror activitate a plasat-o la categoria de sinecuri.
"În teorie, această funcţie trebuia să aibă grijă de aceste companii şi să le pregătească pentru privatizare. În practică, nişte oameni şi-au luat bani în fiecare lună, nefăcând aproape nimic timp de ani de zile. De ce nu au făcut nimic? Pentru că ei îşi au salariu atât timp cât nu se privatizează compania. Deci de ce s-ar fi grăbit? 19 ani mai târziu, companiile nu sunt nici privatizate şi arată şi dezastruos”, a explicat Năsui motivul pentru care, în cursul aceleiaşi zile de marţi, i-a eliberat din funcţie pe administratorii „speciali” pentru privatizare de la trei companii de stat - Băiţa SA, Uzina Mecanică Bucureşti şi Uzina Mecanică Plopeni, iar miercuri a continuat cu alţi doi administratori de la companii cu pierderi, Tohan şi Carfil.
Nu-i aşa că v-ar plăcea şi vouă?
Fără să nominalizeze personajele, ministrul a descris şi starea companiilor pe care le administrau, în cazul Băiţa SA dezvăluind că a strâns datorii totale de 50 de milioane de lei, din care va mai rambursa doar 2.7 milioane de lei.
„De ce? Pentru că peste jumătate s-au şters şi restul au fost convertite în acţiuni. Deci nu vor mai fi rambursate vreodată. Nu-i aşa că v-ar plăcea şi vouă să tot acumulaţi datorii şi apoi să le tot ştergeţi? O companie privată nu o să beneficieze niciodată de un asemenea tratament „special” din partea statului”, a spus Năsui, dezvăluind că persoana concediată de la Băiţa SA a fost administrator special în mai multe companii.
Interceptat de DNA
Personajul, după cum a descoperit BIHOREANUL, este un şef Serviciu din cadrul Ministerului Economiei, controversat ofiţer MAI pensionar, Ionel Georgescu, care, prin urmare, pe lângă uriaşele salarii de funcţionar ministerial şi de administrator special a mai încasat, lunar, şi o pensie specială.
Fost poliţist rutier şi şef al Poliţiei Strehaia, ajuns în 2002 şef Serviciu la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi detaşat în perioada 2004 – 2007 ofiţer la Direcţia Naţională Anticorupţie, Georgescu a avut o carieră fulminantă ulterior, potrivit propriului cv, fiind numit din 2007 şi până în 2009, director general adjunct la Direcţiei Generale Anticorupţie, iar o scurtă perioadă, aprilie – octombrie 2009, chiar şef plin al Direcţiei, de unde s-a şi pensionat, continuând să fie propulsat, însă, în paralel, în funcţii publice.
Ulterior, numele lui Georgescu a apărut, potrivit romanialibera.ro şi newsweek.ro, ca vehicul de acte și informații din dosarele DNA deschise pe numele unor „baroni” PSD, cum ar fi Viorel Hrebenciuc sau fostul preşedinte al CJ Mehedinți, Adrian Duicu. Cel din urmă a şi fost condamnat între timp cu suspendare pentru trafic de influență după ce a făcut intervenţii pe linie politică să obţină funcții de conducere pentru șeful Poliției Mehedinți, Ștefan Ponea, și pentru soția acestuia, procurorul Elisabeta Ponea, în schimbul sprijinului primit de la Ponea pentru a scăpa de dosarul de incompatibilitate.
„S-a rezolvat”
Anchetatorii au interceptat o discuție între Duicu şi Georgescu, pe care îl asigură că i-a rezolvat o problemă (Georgescu viza postul de șef la Anti-Fraudă) , garantând cu faptul că se află chiar cu premierul Victor Ponta, la masă.
“DUICU: Vezi că problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Direcţia Anti-Fraudă.
GEORGESCU: Hai că vin la tine şi-mi spui.
DUICU: E rezolvată. Sunt cu premieru’, aici, la masă.
GEORGESCU: Am înţeles. Vin în zonă după tine?
DUICU: Vino aici! De aici vii şi mă iei!“.
Tot Georgescu ar fi fost persoana care a transmis la Guvern CV-ul lui Ștefan Ponea, pentru a fi promovat în funcția de șef de direcție in cadrul IGPR.
DUICU: Tu pune-l într-un plic şi scrie pe el “Georgescu”. Atâta. Da?
GEORGESCU: Da, da, da.
DUICU: Într-un plic. Că dacă nu răspunde Bădescu, o să sun pe altcineva de la Guvern, pe Andrei Rizoiu, pe secretarul general adjunct al Guvernului. Şi vine ăla şi ţi-l ia.
GEORGESCU: Am înţeles. Într-un plic sigilat, da?
DUICU: Înţelegi?
GEORGESCU: Da, da, domn’ preşedinte.
Un pensionar mai special
Georgescu a fost audiat, în 2014, de DNA, însă fără ca pe numele lui să se formuleze vreo acuzaţie. Însă relaţiile par să-i fi ajutat căci, potrivit CV-ului, a fost propulsat după pensionarea din MAI, în diverse funcţii publice la Garda Naţională de Mediu (2013), Ministerul Finanţelor Publice (2014) şi, apoi, din acelaşi an, la Ministerul Economiei, unde din ianuarie 2017 a fost instalat şef peste Serviciul Antifraudă din cadrul Corpului de control al Ministerului Economiei.
În paralel, însă, Georgescu a fost „înfipt” în mai multe Consilii de Administraţie ori administrator special la companii de stat respectiv Uzina Mecanică Bucureşti, Romarm, companie de stat din Cugir, producătoare de armament, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Daewo Mangalia, dar şi la Băiţa SA, la cea din urmă fiind administrator special încă din 2014, cu mici pauze.
Aşa că, pe lângă pensia MAI Georgescu a mai încasat venituri substanţiale. Anul trecut de pildă, a primit pensii de 201.200 lei, salarii de la Ministerul Economiei în valoare de 107.458 lei, indemnizaţii de administrator special de 82.387 lei (Băiţa SA), 97.316 lei (UM Bucureşti) şi cel pentru membru în CA Romarm SA de 45.300 lei, în total peste 426.000 lei pentru un an şi aproximativ 35.500 lei, lunar. O leafă de nabab, pentru „statul la stat”...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.