Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că îşi propune să convingă primarii oraşelor şi comunelor bihorene să-şi organizeze propriile proceduri de achiziţie pentru asigurarea fructelor şi celorlalte produse incluse în "Programul pentru şcoli al României", astfel încât la licitaţii să poată participa producătorii mai mici, de preferinţă locali.
"Pe jumătate eşuat"
Bolojan a explicat că lucru este imposibil dacă CJ Bihor se va ocupa în continuare de organizarea licitaţiei la comun, aşa cum se întâmplă acum, câştigătoare fiind firme mari, ce pot asigura necesarul de produse, a căror valoare se ridică la circa 1,5 milioane euro pentru tot judeţul pe an.
Amintim că "Programul pentru şcoli al României" prevede pentru preşcolarii din grădiniţele de stat şi cele particulare, cu program normal de patru ore, precum şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial, de stat şi particular, acordarea gratuită de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate, dar şi de produse de panificaţie.
"Aproape toate UAT-urile din Bihor (n.r. – 99 din 101) au delegat această achiziţie către Consiliul Judeţean. Avem astfel contracte cu firme care aduc merele din străinătate, iar biscuiţii sau cornurile nu au calitatea şi prospeţimea necesare. În aceste condiţii, cred că acest program este pe jumătate eşuat", a afirmat preşedintele CJ Bihor.
Miza pe producătorii locali
Soluţia prezentată de acesta ar fi ca fiecare UAT să organizeze propria licitaţie în funcţie de numărul de elevi, de necesităţi, dând astfel şansa producătorilor locali să participe. "În multe localităţi sunt brutării mai mici, avem în Bihor de asemenea mulţi producători de mere. Aceştia nu s-ar califica într-o licitaţie mare, pentru tot judeţul", a spus Bolojan.
Sumele necesare sunt asigurarea produselor sunt asigurate prin "Programul pentru şcoli al României", deci primăriile nu ar cheltui în plus. "Este doar, să spunem, o bătaie de cap suplimentară, dar cred că merită. 1,5 milioane euro ar rămâne în judeţul Bihor, am susţine economia locală şi am asigura copiilor nişte produse de calitate mai bună", a explicat Ilie Bolojan, promiţând că CJ Bihor va asigura "asistenţă pe achiziţii" UAT-urilor care îşi vor asuma derularea acestora.
Preşedintele CJ a spus că va purta discuţii în următoarele luni cu primarii, astfel încât pe toamnă, deci pentru următorul an şcolar, să fie asigurate produsele necesare prin licitaţii mici, la nivel de UAT.
Tot joi, prin votul unanim al consilierilor, CJ Bihor a actualizat hotărârea prin care se constituie ca unitate de achiziţii centralizată pentru produsele din "Programul pentru şcoli al României". Ilie Bolojan le-a explicat aleşilor că aprobă un cadru pentru ca CJ să poată derula licitaţiile în caz că va fi nevoie, dar că, de fapt, speră să-i convingă pe primari să facă direct achiziţiile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.