URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2024, 14:21

Bolojan: Pe 9 august se deschide circulației centura orașului Aleșd (FOTO)

Bolojan: Pe 9 august se deschide circulației centura orașului Aleșd (FOTO) sursa foto: CJ Bihor
Bolojan: Pe 9 august se deschide circulației centura orașului Aleșd (FOTO) foto Facebook / Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, afirmă că mai sunt „30 de zile până la deschiderea circulației pe toată centura Aleșd”, avansând în acest sens data de 9 august.

În urma unei vizite făcute pe șantier, Bolojan a prezentat stadiul lucrărilor, ajuns la 90% din volumul proiectat după un blocaj de un an, și a explicat ce a mai rămas de făcut până la darea în funcțiune a noului drum.

Aproape de finalizare

„Lucrările la centura orașului Aleșd se apropie de finalizare”, a anunțat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, pe pagina sa de Facebook, miercuri, după ce a inspectat șantierul și a avut o ședință de lucru la Primăria Aleșd cu oficialii locali și reprezentanți ai constructorului. Potrivit acestuia, stadiul lucrărilor a ajuns la 90%. În aceste zile, a arătat el, se toarnă ultimul strat de asfalt pe 3 km din cei 3,6 km ai tronsonului ce ocolește orașul prin sud.

„Lucrările sunt întârziate pe o porțiune de 600 de metri, în zona străzii Octavian Goga. Pe acest tronson trebuie introduse și rețelele de gaz, investiție realizată dintr-o altă finanțare, de către un alt constructor. Rețelele de gaz trebuie introduse înainte de asfaltarea acestei porțiuni, deoarece noul drum nu mai poate fi spart, fiind în garanție”, a explicat Bolojan, făcând referire la un tronson al centurii suprapus unei străzi din oraș unde lucrările au fost întârziate din cauza faptului că localnicii nu au permis accesul constructorului pe șantier și au deschis mai multe procese administrației județene, nemulțumiți că își vor pierde liniștea, iar unii și o parte din proprietăți.

Ultimele lucrări

Potrivit lui Bolojan, până în 24 iulie se vor termina lucrările la rețelele de gaz, iar apoi se vor realiza branșamentele la cele 14 locuințe din strada Octavian Goga. „În paralel cu aceste lucrări, constructorul realizează canalizarea pluvială și ridică fundația drumului până la nivelul primului strat de asfalt. La finalul lunii iulie se va turna asfaltul și pe porțiunea de pe strada Goga, inclusiv pe trotuarele și parcările conexe drumului. În prima săptămână din august vor fi realizate marcajele. Vineri, 9 august, ar urma să fie deschis circulației și acest tronson al centurii Aleșd”, a scris Bolojan pe Facebook.

„Cu toată întârzierea generată de procesele care au fost declanșate la centura Aleșd, finalizarea lucrărilor și deschiderea circulației pe întregul traseu va asigura tranzitarea mai ușoară a orașului și va asigura noi conexiuni cu zona în care orașul s-a dezvoltat și cu zona Aștileu”, a adăugat șeful administrației județene.

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

O istorie sinuoasă

Lucrările pentru realizarea centurii orașului Aleșd, finanțate cu fonduri europene, au început în august 2022, fiind executate de asocierea firmelor orădene Trameco și Drum Asfalt, contra sumei de 74,8 milioane lei fără TVA.

De la intrarea în Aleșd dinspre Cluj, șoseaua are un braț de 2,3 km spre DN 1H către Zalău, în total centura având 5,8 km.

Traseul ales a fost contestat de o parte dintre locuitorii străzii Octavian Goga, care au deschis mai multe procese. În aprilie 2024, însă, o parte a celor 23 de nemulțumiți au renunțat la procese, 7 le-au pierdut, iar ulterior 5 dintre aceștia au și fost executați silit pentru ca muncitorii și utilajele să aibă acces pe amplasament.

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

Prin urmare, pe tronsonul de pe strada Goga, lucrările au fost reluate abia în luna mai a acestui an. Brațul spre DN 1H al șoselei a fost deschis circulației în luna septembrie a anului trecut.

De câteva decenii, singura modalitate de tranzitare a orașului Aleșd este prin mijlocul localității, unde sunt mai mult de 300 de case.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Aștept sa se termine lucrarea asta
O sa fac mai puțin timp pana la Cluj
Postat 10 Iulie 2024, 23:05 de Sandu2100
#unu.
Conform mentalității neamului de traistă ce populează țara, Bolojan va fi sacrificat pe altarul populismului, nu reales peste 4 ani.
Postat 10 Iulie 2024, 19:02 de KP
Bolojan nu a "avansat" data de 9 august ...
... ci a "devansat" termenul de finalizare inițial, salvând 300 de case de la pierderea valorii de piață prin sacrificarea altor 16 imobile.
Postat 10 Iulie 2024, 19:01 de KP
nu te razbuni pe cetateni in politica!
daca Bolojan chiar era dictator, asfalta drumul fara intarziere si lasa contestatorii care vor sa blocheze fara gaz pe urmatorii ani, sa fie singurii din tot orasul care inca mai crapa lemne si le cara in spate. Dar are bun simt, si cred ca mai mult de jumatate din ei vor trece peste si il vor vota peste 4 ani.
Postat 10 Iulie 2024, 18:23 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON