URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2019, 14:44

Bolojan, înfrânt în instanţă: Primăria Oradea trebuie să modifice Regulamentul privind activităţile de publicitate

Bolojan, înfrânt în instanţă: Primăria Oradea trebuie să modifice Regulamentul privind activităţile de publicitate Primăria Oradea şi-a rezervat doar pentru sine posibilitatea montării de prisme publicitare în oraş. Acum, va trebui să-şi anuleze singură privilegiul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a anulat, printr-o sentinţă definitivă, 3 articole din Regulamentul de publicitate adoptat prin HCL de către Primăria Oradea, reclamate ca nelegale atât de companii private cât şi de Prefectură. Unul dintre ele viza controversatele prisme publicitare amplasate în oraş, interzise prin regulament firmelor de publicitate, dar disponibile, printr-o excepţie, doar Primăriei şi colaboratorilor acesteia.

Informaţia a fost făcută publică luni, împreună cu considerentele sentinţei, de Instituţia Prefectului, cea care a şi atacat în instanţă Regulamentul de publicitate, obţinând şi la Tribunal, în februarie, anularea parţială a HCL 962/2017, sentinţă menţinută de Curtea de Apel.

Primarul Ilie Bolojan a refuzat să facă modificările cerute de Prefectură, în procedura de verificare a legalităţii HCL, astfel încât litigiul s-a mutat în justiţie, iar instanţele au tranşat litigiul în favoarea instituţiei guvernamentale şi a operatorilor de publicitate care au reclamat abuzul municipalităţii.

În ce priveşte art. 27 alin 1.1., prin care Regulamentul interzicea amplasarea mash-urilor pe faţadele clădirilor de locuit, instanța a reținut că Legea 185/2013 permite acest lucru, cu acordul proprietarilor, „în consecință, pârâtul (Primăria Oradea) a adus atingere dispozițiilor unui act normativ cu forță superioară, ceea ce este nelegal."

Art. 29, cel care prevede că se pot amplasa mijloace publicitare de tip prismă numai în scop de informare şi promovare a municipiului, a turismului și/sau a unor evenimente publice organizate de către sau împreună cu autorităţile publice locale, a fost de asemenea considerat nelegal.

"Prin condiționarea amplasării mijloacelor publicitare de organizarea evenimentului public doar de către autoritatea publică locală sau în colaborare cu aceasta, se creează o poziție privilegiată Primăriei mun. Oradea față de ceilalți operatori în domeniul publicității stradale, prin aceste dispoziții realizându-se o concurență neloială operatorilor de publicitate, fiind încălcate astfel disp. art. 2 din Legea 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale", arată sentinţa.

Instanţa a apreciat ca nelegal şi art. 37 al Regulamentului care excepta, cu de la sine putere, posibilitatea achitării pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore, de la data încheierii sau comunicării procesului verbal, a jumătate din minimumul amenzilor aplicate pentru încălcări ale actului. Pe bună dreptate, Curtea a reţinut că "prin raportare la disp. art. 28 din OG 2/2001, astfel cum a fost modificat prin Legea 203/2018 potrivit căruia „contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, jumătate din minimumul amenzii prevăzute”, că prevederile art. 37 din Regulament sunt nelegale, fiind contrare prevederilor unui act normativ cu forță juridică superioară”.

“În consecință, se impune de urgență punerea în legalitate a Regulamentului de publicitate de către Primăria Oradea, în acord cu cele dispuse de către instanțele judecătorești”, a concluzionat Prefectura Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bucuria p
Ce se pot bucura unii de "infrangerile" unui primar renumit in toata republica pentru ceea ce facut pentru urbea lui!! TIPIC ROMANESC!!!!
Postat 02 Iulie 2019, 20:31 de AnaConda
Ciudat
Deci daca toti proprietarii din oras isi dau acordul, teoretic, Oradea ar deveni un oras "impanzit". Tare de tot !!!
Postat 02 Iulie 2019, 09:46 de Ianco
Terminați MĂ
Că bine face
Postat 02 Iulie 2019, 00:11 de Sandu1206
Instantele astea cu cine voteaza?
Mai nou se pun de-a curmezisul dezvoltarii,anuleaza regulamente vizionare,progresiste ,cot la cot cu prefectura
Postat 01 Iulie 2019, 22:42 de excalibur
"Primul infractor" al municipiului Oradea ...
... ar trebui pus la plată pentru că, o lungă perioadă, a blocat multe acțiuni publicitare ale unor firme care au pierdut bani prin asta !?!
Postat 01 Iulie 2019, 22:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON