URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 August 2022, 16:23

Bolojan în Moldova: A „inspectat” lucrări cofinanțate de CJ Bihor și Primăria Oradea într-o suburbie a Chișinăului cu primar unionist (FOTO)

Bolojan în Moldova: A „inspectat” lucrări cofinanțate de CJ Bihor și Primăria Oradea într-o suburbie a Chișinăului cu primar unionist (FOTO) foto Facebook / Ilie Leahu / Igor Grosu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doi ani după ce a înfrățit Oradea cu sectorul Băcioi al municipiului Chișinău, iar la începutul anului, la inițiativa sa, Consiliul Județean Bihor, la fel ca Primăria Oradea, a aprobat un sprijin financiar pentru un proiect local, Ilie Bolojan a vizitat lucrările co-finanțate de cele două administrații din Bihor. „Așa cum noi am beneficiat de fonduri europene, sunt momente când și noi îi putem sprijini pe frații noștri din Moldova”, spune Bolojan.

Un sfert, din România

Pe 25 februarie, în reuniuni separate desfășurate în acea zi, Consiliul Local Oradea, la propunerea primarului Florin Birta, și Consiliul Județean Bihor, la inițiativa președintelui Ilie Bolojan, adoptau două hotărâri prin care aprobau cofinanțarea cu câte 100.000 euro a unui proiect al Primăriei Băcioi, sector al municipiului Chișinău cu peste 10.000 de locuitori, după ce, în 19 februarie 2020, fusese votată înfrățirea dintre această comună și municipiul Oradea.

Proiectul din Băcioi, în valoare de aproximativ 800.000 euro, vizează amenajarea unui parc public, fiind finanțat în proporție de 50% din bugetul local al comunei, 25% din resurse ale Guvernului Republicii Moldova printr-un program intitulat „Satul european”, iar 25% este o cofinanțare oferită de CJ Bihor și Primăria Oradea.

La invitația primarului

La invitația primarului sectorului Băcioi, Ilie Leahu, președintele CJ Bihor a participat marți la vizitarea lucrărilor, care au fost începute de administrația locală moldovenească din surse proprii. Acestea includ amenajarea, pe o suprafață de 1,5 hectare, a unui parc cu teatru de vară pentru spectacole, terenuri pentru sport și terenuri de joacă pentru copii.

„Programul „Sat European” pe care îl derulează autoritățile din Republica Moldova ajută mai ales cele 18 comune-sectoare ale municipiului Chișinău să se modernizeze. În toate aceste comune-sectoare populația este covârșitor românească și am considerat că, așa cum noi am beneficiat de fonduri europene, sunt momente când și noi îi putem sprijini pe frații noștri din Moldova, cu sume modice raportat la bugetele noastre”, a declarat Ilie Bolojan BIHOREANULUI miercuri, când s-a întors deja de la Chișinău.

În capitala Republicii Moldova, Bolojan a fost primit și de Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău.

„Sincere mulțumiri”

Pe pagina sa de Facebook, primarul din Băcioi, Ilie Leahu, cunoscut în mediul unionist și pro-românesc din Republica Moldova, a mulțumit autorităților din Bihor pentru sprijinul acordat.

Am primit azi vizita președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. Am avut o ședință comună de lucru la care, de asemenea, au participat și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, deputatul Sergiu Lazarencu, consilierul municipal Roman Cojuhari și mai mulți reprezentanți ai sectorului public din Băcioi. Am vizitat șantierul în construcție al Parcului Public Băcioi, cu teatru de vară și alte dotări moderne, obiectiv care se implementează datorită cooperării dintre Primăria Băcioi, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, dar și Guvernul Republicii Moldova, prin programul „Satul European”, gestionat de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Pe această cale, încă o dată, aduc încă odată sincere mulțumiri partenerilor noștri din România cu care avem semnate acorduri de înfrățire: Primăriei Municipiului Oradea, în persoana primarului dl Florin Birta, dar în special Consiliului Județean Bihor, în persoana președintelui, dl. Ilie Bolojan, pentru sprijin necondiționat în consolidarea celui mai de amploare proiect din ultimii ani pentru comuna Băcioi”, a scris edilul moldovean.

Parcul din Băcioi urmează să fie finalizat în luna noiembrie a acestui an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Moldova, pamant romanesc!
Iar ucranienii lupta pentru noi romanii ca rusii sa nu ajunga sa cucereasca tot malul marii Negre pana la artificiala creata Transnistrie. Unirea cu fratii moldoveni doar intr-o uniune europeana desi un pas inainte, tot e tradare a intereselor nationale romanesti.
Postat 25 August 2022, 15:28 de unu
KP te freci ca nesul
Cauta legea 273/2006 sa nu mori proastă. Capul tau e il-egal
Postat 25 August 2022, 11:31 de Sandu2100
Parada modei
Ce frumos au stat la poze au plecat acolo sa-i vedem noi in loc sa ne arate mai mult santierul este un singur muncitor amarat pare din poza cu fundatia turnata in valuri , speram ca pereti sa iasa mai drepti ,nu de alta dar daca tot ne implicam sa facem un lucru bun
Postat 25 August 2022, 09:32 de Mircea_C
Finanțarea sau cofinanțarea unor obiective de lucrări de către o UAT în afara ariei administrative este interzisă în legislatia românească.
Obligatoriu se poate face doar dacă s-a emis o HG în acest sens, în cadrul unor relații bine stabilite dintre acele UAT-uri sau între țări în acest caz. Pușcăria ar trebui să-l mănânce pe inițiator, dar și pe complicii care îi vor lua apărarea infractorului.
Postat 25 August 2022, 07:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON