Într-o conferinţă de presă susţinută joi alături de vicepreşedinţii Mircea Mălan şi Călin Gal, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, le-a transmis tuturor bihorenilor care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19 îndemnul să facă acest pas, atenţionând că şi spitalele din judeţul nostru „sunt la limita de suportabilitate” din pricina numărului mare de bolnavi.
„Nu putem face abstracţie că în această perioadă ne confruntăm cu o pandemie dură, inclusiv în judeţul Bihor. (...) Spitalele sunt la limita de suportabilitate, inclusiv în Bihor, numărul de decese este mult mai mare decât în perioadele normale, iar în afară de măsurile pe care le pot lua guvernanţii, într-o formă sau alta, ca să limiteze contactele, să impună certificatul verde, cea mai sigură măsură pe care o putem adopta fiecare dintre noi este vaccinarea. Rugămintea mea este către toţi bihorenii nevaccinaţi să se gândească foarte bine că cea mai sigură modalitate de a ne proteja, de a reduce gravitatea unei infectări este vaccinarea şi să facă acest lucru prin centrele care sunt deschise la spitalele din judeţul Bihor şi celelalte centre accesibile”, a declarat Bolojan.
Preşedintele a precizat că atât el, cât şi Mălan şi Gal s-au vaccinat încă din primăvară, dar nu au dorit să facă din această decizie „un eveniment public”.
Deşi este evidentă aprecierea de care se bucură Bolojan în Bihor, politicianul liberal nu a avut prea multe ieşiri publice pentru promovarea vaccinării. În acest context, BIHOREANUL a vrut să afle dacă măcar a discutat cu primarii din Bihor, îndeosebi cu cei din mediul rural, care pot influenţa părerile cetăţenilor privind vaccinarea, dar şi cu reprezentanţii cultelor religioase, pe care CJ Bihor le-a cooptat în luna iunie în campania judeţeană de curăţenie şi care, aşadar, ar fi fost firesc să fie abordate şi pe tema promovării vaccinării. Preşedintele CJ Bihor s-a ferit de un răspuns concret, spunând că fiecare om vaccinat ar trebui să facă această promovare.
„Gândiţi-vă că, dacă fiecare om care s-a vaccinat reuşeşte să convingă pe cineva, cel puţin o persoană, să se vaccineze – sigur, dintre cei care nu sunt absolut convinşi să nu se vaccineze, şi sunt destui de mulţi cei care pot fi convinşi -, cred că este un mare câştig pentru comunităţile noastre. (...) Noi am discutat în toată această perioadă cu toţi cei care pot să se implice, dar e clar că de câteva săptămâni lucrurile s-au complicat, se vede din dinamica bolilor, din numărul de internări în spitale, din presiunea inimaginabilă care este în aceste secţii, de la UPU la Infecţioase, care duc greul în această perioadă. Numărul de decese nu poate fi contestat şi este o realitate”, a spus Bolojan.
La insistenţele BIHOREANULUI, care a vrut să afle dacă are măcar o evidenţă a primarilor vaccinaţi, Bolojan a precizat că „din datele pe care le avem, 80% dintre primarii din Bihor sunt vaccinaţi, indiferent de culoarea politică”. „E greu de presupus că un primar nevaccinat, dacă nu a fost el convins, va fi un ambasador al vaccinării. Am discutat cu primarii despre aceste lucruri”, a mai spus preşedintele CJ Bihor.
El s-a arătat şi susţinătorul unor măsuri administrative promovate de Guvern pentru obligativitatea vaccinării angajaţilor din sistemul public. „Nu există nicio explicaţie raţională să lucrezi în contact cu mulţi oameni, să nu te vaccinezi şi în felul acesta indirect să poţi contribui la răspândirea pandemiei”, a mai declarat Bolojan.
Întrebarea legată de cooptarea cultelor în această campanie a rămas fără răspuns.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.