Pentru a marca 105 de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, înfăptuită înaintea Marii Uniri de la Alba Iulia, dar mai ales pentru a dezvolta relațiile locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului, o delegație a județului Bihor, condusă de președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, va duce săptămâna viitoare peste 1.000 de cărți în limba română la Chișinău.
În acest scop, consilierii județeni au votat vineri, în unanimitate, alocarea a puțin peste 44.000 lei.
„Pentru îmbunătățirea cunoștințelor de limba română”
Reuniți vineri dimineață într-o ședință extraordinară online, condusă de vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan în condițiile în care președintele Ilie Bolojan se află la București, aleșii bihorenilor au aprobat, cu unanimitate de voturi, aprobarea unui nou parteneriat de colaborare între județul Bihor și comuna Băcioi, un raion al capitalei Republicii Moldova, Chișinău, cu care atât municipalitatea orădeană, cât și administrația județeană au mai avut un asemenea protocol de colaborare și în 2020, când Primăria Oradea era condusă de Bolojan.
Noul protocol vizează „îmbunătățirea cunoștințelor de limba română a populației din Republica Moldova prin achiziția de către CJ Bihor și distribuirea unor cărți în limba română, cu ocazia vizitei pe care reprezentanții autorității județene o vor efectua în 27 martie (n.r. - lunea ce urmează) în Republica Moldova”, precizează proiectul de hotărâre aprobat de consilierii județeni.
Concret, aleșii bihorenilor și-au dat acordul pentru achiziția a 1.035 volume în limba română, în valoare totală de 44.380 lei, care să fie distribuite săptămâna viitoare.
Parcul prieteniei
Așa cum BIHOREANUL a mai relatat, pentru a sărbători Ziua Unirii Basarabiei cu Regatul României, la 27 martie 1918, președintele CJ Bihor Ilie Bolojan va face o vizită în Republica Moldova la începutul săptămânii viitoare, împreună cu un grup de primari și de consilieri județeni.
Cu acest prilej, la Băcioi, unde primar este Ilie Leahu, unul dintre politicienii unioniști din Republica Moldova, oaspeții din Bihor vor participa și la inaugurarea Parcului public cu teatru de vară realizat cu o cofinanțare de 100.000 euro (reprezentând 25% din costurile totale) din partea autorităților din Oradea și din Bihor. Parcul are o suprafață de 1,5 hectare, locuri de joacă și un havuz, în Moldova de dincolo de Prut fiind denumit „Satul European” datorită faptului că majoritatea fondurilor pentru amenajarea lui au provenit din fonduri europene.
„Îi putem sprijini pe frații noștri”
Fost primar al Oradiei și în prezent președinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan a întreținut relații apropiate cu politicienii unioniști din Republica Moldova, iar anul trecut, când a vizitat șantierul Parcului de la Băcioi la invitația primarului Ilie Leahu, a explicat că „Așa cum noi am beneficiat de fondurile europene, sunt momente când și noi îi putem sprijini pe frații noștri din Moldova”.
De altfel, în 2020, Bolojan a mai fost în Republica Moldova și în plină campanie electorală, pentru a sprijini Partidul Acțiune și Solidaritate și pe candidata la Președinție Maia Sandu, care au și câștigat alegerile în fața fostului președinte Igor Dodon și a aliaților săi socialiști și foști comuniști, ceea ce a imprimat Chișinăului o direcție cu adevărat europeană și pro-românească.
În februarie anul acesta, Maia Sandu a și vizitat Oradea pentru a se întâlni cu Bolojan, deplasarea sa fiind extrem de discretă, dar cu toate astea stârnind la Chișinău acuzații că „închină” statul moldovean României.
Pe de altă parte, chiar săptămâna aceasta limba română a devenit limba oficială de stat a Republicii Moldova, în locul celei „moldovenești”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.