URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă vine să credeți că, deși conducerea Consiliului Județean Bihor i-a cerut să demisioneze, șeful DGASPC, Călin Puia, a refuzat, sfidător, să facă acest gest de minimă onoare? Că, dimpotrivă, a ales să târască în scandal atât instituția pe care o conduce (unde săptămâna trecută procurorii și polițiștii au descins cu mandat de percheziție fiindcă directorul nu le-a pus documente la dispoziție de bunăvoie), cât și administrația județeană însăși (care i-a deschis și ea o anchetă administrativă)?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Februarie 2024, 13:24

Bolojan: Consiliul Județean Bihor contestă retrocedarea clădirii Filarmonicii de Stat din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La trei săptămâni după ce Comisia Specială de Retrocedare a bunurilor care au aparținut cultelor religioase din România a anunțat restituirea în natură a clădirii Filarmonicii de Stat din Oradea către Episcopia Romano-Catolică, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, afirmă că administrația județeană a contestat decizia.

„Argumentele vor fi prezentate de echipa de juriști a Consiliului Județean Bihor”, a spus Bolojan, fără a intra în detalii, într-o conferință de presă pe care a susținut-o joi la sediul Primăriei Oradea, împreună cu primarul Florin Birta.

La începutul acestei luni, BIHOREANUL a relatat că retrocedarea în natură a clădirii din strada Moscovei nr. 5 a fost decisă de Comisia Specială de Retrocedare la finele anului trecut, pe 15 decembrie, fără a anunța public acest lucru și informând CJ Bihor abia la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, soluționând astfel revendicarea Episcopiei Romano-Catolice formulată în urmă cu 22 de ani, în 2002.

Comisia și-a argumentat decizia prin faptul că actualul sediu al Filarmonicii orădene a aparținut Episcopiei Romano-Catolice până la naționalizarea de către regimul comunist, în 1948, iar cum clădirea are o suprafață care o depășește cu mai mult de 50% pe cea a unor clădiri construite ulterior naționalizării.

La finele lunii trecute, unul dintre vicepreședinții CJ Bihor, Călin Gal, considera puțin probabil ca instituția să conteste decizia de retrocedare în natură.

Pe de altă parte, tot atunci, episcopul romano-catolic al Oradiei, Bőcskei László, afirma că Episcopia intenționează să păstreze actuala funcțiune a clădirii, adică să găzduiască Filarmonica, pentru o perioadă mai mare decât cea de 10 ani obligatorie potrivit legii și deciziei Comisiei Speciale de Retrocedare, arătând că există în această chestiune „un consens” între Dieceză și CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mo(nu)ment Sighiștel
Postez aici pt ca are legatura cu hungurii. Anuntul postat de primarita (vezi link la final) e de o tampenie rar intalnita. 3 martie 1919, zona satului Sighiștel din Comitatul Bihor. Civili români au fost uciși de către hoarde de unguri veniți de la Băița. Primii patru români uciși: Sofron Baicu, Teodor Pele, Macsim Zoica și Sandre Zoica. Au urmat Ștefan lui Simion, din Băița omorât de o schijă de grenadă, Ghergar Vasile, tot din Băița împușcat, Pașca Ilie a Ciontului în vârstă de 60 de ani, omorât de gloanțele, lângă gospodăria s-a făcută scrum, Tuduc Costan a Licuții, de 73 ani, împușcat și ars cu casă cu tot, Boldor Vasile, ars de viu cu casă cu tot, Boldor Măriuca, arsă de vie, Roman Măriuca, arsă, i s-a găsit numai cenușa și câteva oase, Haneș Ileana, de 60 de ani, împunsă cu baioneta și arsă, Pașca Anisie a lui Costi, împunsă cu baioneta și arsă. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/anunt-primaria-campani-ceremonie-militara-si-religioasa-cu-ocazia-dezvelirii-monumentului-eroilor-neamului-ucisi-pe-3-martie-1919-in-satul-sighistel-184770.html
Postat 29 Februarie 2024, 18:16 de pinonel
Au dreptate cei din CJ
Sper sa castige in instanta. Nu e nici Oradea tocmai un "sat fara caini". Succes!
Postat 29 Februarie 2024, 17:46 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7609 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON