Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce pregăteşte un program judeţean de gestionare a problemei câinilor vagabonzi, astfel încât "să fim un judeţ civilizat şi din acest punct de vedere". Una dintre prevederile programului este înfiinţarea unor servicii zonale de capturare a câinilor fără stăpân în Oradea, Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd. De asemenea, se vor face şi campanii de cipare şi sterilizare.
Prevederi "fără logică", înlăturate
În conferinţă, Ilie Bolojan a explicat că iniţierea programului este posibilă după ce, miercuri, Guvernul României a adoptat o modificare a normelor stabilite la nivel naţional privind gestionarea câinilor fără stăpân.
Până acum, un adăpost putea primi doar câinii capturaţi în localitatea în care acesta funcţiona şi în cele cu care avea graniţă administrativă. Astfel, cum oraşele mai mici nu au investit în organizarea propriilor adăposturi şi servicii de ridicare a patrupedelor de pe străzi, situaţia din judeţ nu este tocmai una bună, din acest punct de vedere.
"Aceste prevederi restrictive care nu aveau nicio logică au fost eliminate. De acum într-un adăpost pot fi duşi câini din toate localităţile respectivului judeţ", a spus preşedintele CJ Bihor.
Circuitul câinilor
Bolojan a spus că judeţul Bihor va gestiona situaţia "integrat". "Am avut întâlniri cu primarii celor 4 oraşe - centre de regiuni: Salonta, Marghita, Aleşd şi Beiuş. Împreună cu dânşii şi serviciul specializat din Oradea (n.r. al ADP) am convenit să punem în practică un program judeţean de gestionare a câinilor fără stăpân, în aşa fel încât, în a doua jumătate a anului acesta, judeţul Bihor să fie în Uniunea Europeană, adică să fie un loc fără câini abandonaţi", a explicat şeful CJ Bihor.
În circa 2 săptămâni, CJ Bihor va publica spre dezbatere publică un regulament în acest sens, care va impune colaborare între primării şi câteva centre zonale de ridicare a câinilor: Oradea, gestionat de ADP, care va prelua câinii din 25 de localităţi din jurul municipiului, Marghita (centrul va ridica patrupedele fără stăpân din 20 de localităţi apropiate), Salonta (15 localităţi), Beiuş (25 localităţi) şi Aleşd (15 localităţi).
"La final vom avea stabilite proceduri prin care cele 5 servicii specializate vor încheia contracte cu primăriile din zona limitrofă, care vor putea apela la acestea pentru ridicarea câinilor, plătind o taxă. Apoi, aceştia vor ajunge în adăpostul ADP din Oradea, care îi va sterliza şi îi va adăposti. Are această capacitate, iar din discuţiile pe care le-am avut cu primarii de oraşe, ei nu-şi doresc să-şi înfiinţeze propriile adăposturi", a afirmat Ilie Bolojan, adăugând că Adăpostul Grivei din Oradea are 200 de locuri, iar "astăzi este liber în proporţie de două treimi".
Pe deasupra, Bolojan a spus că va fi încurajată adopţia câinilor, la fel cum e şi acum, şi că, dacă va fi nevoie, capacitatea adăpostului din Oradea va fi extinsă.
Maşini de la CJ
Prin acest program, CJ Bihor se angajează să doteze fiecare serviciu zonal cu câte o maşină care va fi folosită la capturarea câinilor vagabonzi. Aceştia vor fi duşi apoi la un adăpost temporar (în Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd), unde vor sta 2-3 zile până vor fi preluaţi de ADP Oradea.
Costurile vor fi suportate de primăriile beneficiare ale serviciului, care vor avea semnate contracte cu centrul zonal de care aparţin. Tarifele nu au fost stabilite încă.
Dacă regulamentul va fi aprobat, serviciile zonale ar putea să înceapă să captureze câini peste circa două luni.
Sterilizare gratuită
În cadrul aceluiaşi program, Ilie Bolojan a spus că vor fi iniţiate campanii de inventariere, cipare şi sterlizare a câinilor din Bihor. Primele vor fi localităţile cu peste 5.000 de locuitori, adică Dobreşti, Batăr, Nojorid, Sântandrei, Tileagd, Ştei, Diosig, Oşorhei, Popeşti, Tinca, Valea lui Mihai, Beiuş, Aleşd, Sânmartin, Săcuieni, Marghita şi Salonta (17 localităţi).
În campanii vor fi implicaţi medici veterinari din fiecare zonă, cu care primăriile vor încheia contracte pentru serviciile lor. "Ne propunem ca până în toamnă să derulăm aceste campanii, să le finanţăm din bugetele primăriilor şi din bugetul CJ Bihor. Astfel, cetăţenii vor avea un avantaj dacă vor adera la program. Dacă nu, cheltuielile vor trebui suportate în următorii ani de către fiecare deţinător, aşa cum se întâmplă acum la Oradea", a afirmat Bolojan.
Totodată, preşedintele CJ, a spus că vor fi derulate "campanii de sterilizare a câinilor şi în coloniile de romi, pe platformele industriale abandonate şi fermele agricole, unde sunt haite". Totodată, "vom urmări să fie sancţionaţi cei care îşi abandonează câinii pe domeniul public".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.