URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2010, 14:39

Bodog contraatacă: Popovici Muţ a făcut la fel când a fost manager la Spitalul Judeţean

Bodog contraatacă: Popovici Muţ a făcut la fel când a fost manager la Spitalul Judeţean La instalarea lui Florian Bodog (foto stânga) în funcţia de manager al Spitalului Judeţean, acesta s-a îmbrăţişat cu cel de la care a preluat funcţia, actualul director financiar contabil, Emil Popovici Muţ (foto dreapta). La un an şi jumătate de atunci, cei doi au ajuns să îşi dea replici prin presă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce într-o conferinţă de presă, susţinută miercuri, noua conducere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă prezenta concluzii ale unui audit făcut în spital după preluarea managementului, fostul director al unităţii, chirurgul Florian Bodog, susţine că situaţia prezentată de managerul Carmen Pantiş şi de directorul fianciar contabil Emil Popovici Muţ este părtinitoare şi că nu reflectă realitatea.

Hârtie igienică vs. silicon de bord

Contactat de BIHOREANUL pe marginea celor prezentate în audit, Bodog a declarat că planul de achiziţii al spitalului pe 2010, care, în valoare de 36 milioane de euro, a fost catalogat „imens" de către Popovici Muţ, „e unu la unu cu cel pe care îl avea domnul Muţ când era manager". „În acel plan e cuprins tot, inclusiv creioanele şi caietele care se folosesc în spital, dar asta nu înseamnă că trebuie să achiziţionezi tot ce e acolo. Pot să achiziţionez o zecime, două, trei... Dar dacă tot vorbim de asta, în planul de achiziţii pe care l-am preluat eu în luna mai, anul trecut, de la domnul Popovici Muţ, figurau sute de litri de silicon pentru bord de maşină. Trebuia să fiu oligofren să cumpăr aşa ceva doar pentru că era în planul de achiziţii", a spus Bodog.

În ce priveşte faptul că în depozitele spitalelor există surplus de hârtie igienică şi de detergent lichid cât să ajungă pentru 6 luni, Bodog susţine că situaţia se datorează faptului că actuala conducere a spitalului nu pune hârtie igienică în saloane. „Mergeţi să vedeţi, dacă nu credeţi! Nu îmi amintesc să fi achiziţionat 8 tone de detergenţi lichizi, este vorba totuşi de un camion, dar o să mă informez. Cert este că materialele acelea s-au achiziţionat de la firme protejate, ce au angajat personal cu handicap, din bani pe care în mod normal spitalul ar fi trebuit să îi dea pentru fondul persoanelor cu handicap". Mai mult, afirmă Bodog, Popovici Muţ nici nu ar fi fost îndreptăţit să acuze aceste lucruri din moment ce când a fost, la rându-i, la cârma spitalului „mi-a umplut magazia de cearşafuri şi a venit Curtea de Conturi şi m-a luat la rost pentru ele".

La fel a făcut!

Bodog neagă şi că a "utilizat în mod excesiv" proceduri de achiziţie care evită licitaţiile publice, reiterând faptul că sub conducerea lui, spitalul a fost trecut pe locul doi într-un top realizat de revista Capital în ce priveşte transparenţa în organizarea licitaţiilor online. „Vreau să precizez că eu anul acesta am avut controlul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi nu am primit nicio amendă, pe când el, cât a fost manager, a primit", a declarat ex-managerul.

Chirurgul consideră că şefii de acum ai spitalului au fost tendenţioşi şi când au spus că fosta conducere a redus bugetul lunar alocat pentru medicamente de la 7 miliarde de lei vechi, cât era în 2008, la 3,5 miliarde, în condiţiile în care necesarul minim este de 4,5-5 miliarde pe lună". La fel, consideră nedrepte şi afirmaţiile managerului Carmen Pantiş, potrivit cărora când a preluat funcţia nu existau medicamente esenţiale în spital, precum heparina, algocalmin sau furosemid. „Sunt luni în care am achitat şi 5, şi 6 miliarde, dar şi 3. Cu heparina au fost probleme la nivel naţional. Nu cred că merg pacienţii să îşi cumpere algocalmin sau furosemid, dar e de precizat că orice scurtcircuit de medicamente se datorează faptului că spitalul multe datorii, iar furnizorii încearcă să ne blocheze", a zis Bodog.

Reparaţii „proiectate"

Bodog a dat replica şi în legătură cu acuzaţiile potrivit cărora nu a tratat cu prioritate necesităţile imediate ale spitalului, ci s-a mărginit să investească în aparatură medicală. Actuala conducere a exemplificat că spitalul are un singur aparat de cobaltoterapie, care se foloseşte pentru tot judeţul, şi o singură staţie de sterilizare care funcţionează, dar e veche şi ieşită din garanţie, ambele „pe moarte".

Bodog susţine că pentru aparatul de cobaltoterapie a iniţiat un proiect - în care mai sunt parte şi alte 6 spitale judeţene din ţară - înaintat Ministerului Sănătăţii pentru cumpărarea unei „surse" noi la un preţ mai bun, şi că a făcut demersuri şi pentru achiziţionarea unei staţii de sterilizare. Pentru blocul operator în care plouă doctorul zice că a lăsat un proiect în derulare, împreună cu o firmă orădeană şi cu Rompetrol, în valoare de 500 milioane de lei vechi, iar spitalul nu a trebuit să mai plătească nici un leu. Proiectul este în curs de evaluare şi a fost iniţiat după ce, pe vremea lui Muţ, spitalul a avut contract cu o firmă care a făcut hidroizolaţii de proastă calitate. „Lucrările au fost şi recepţionate, dar eu am refuzat să plătesc, dar asta nu au mai spus. Nici măcar nu m-au chemat să facem un proces verbal de predare-primire. Nu au stat să se intereseze ce proiecte am demarat şi ce nu", zice fostul manager.

Până una-alta, răfuielile între fosta şi actuala conducere au şi o parte pozitivă: scot la iveală dedesubturile sistemului de sănătate. Care numai sănătoase nu sunt...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Licitatie servicii de arhivare documente
Am participat in data de 29.12.2010 la `licitatia` offline organizata mai mult de Popovici decat de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta!!.La prima intalnire,pare un tip sarcastic(poate fi),nu ma intereseaza...dar se pare ca am mai dat de inca `unul` care are preferinte de a imparti banii publici.Am trimis o Nota managerului de spital,astept raspunsul asa zisei comisii de evaluare( cei trei care nici macar sa respire nu aveau voie)`` referire la Popovici,apoi mergem mai departe,pe la Bucuresti..Consiliul de Contestatii samd.Popovic asta ce `culoare` are?Ma rog,irelevant pentru mine,oricum a luat ce-a cautat de la mine,in fata colegilor sai;respectiv indiferenta,bataie de joc( o fi simtit oare?) si evident dovada integritatii mele(oare stie ce inseamna asta) PFPF.. Sunt convins ca este greu sa scapam de astfel de `jucatori` ,dar imi voi schimba arma ca sa-i `ciuruiesc mai bine`!! Bonne chance mon pote,att je suis juste deriere de toi!!!
Postat 30 Decembrie 2010, 21:15 de Mihailescu
Pocaitiul si Politica
Bodog are multe pacate(dar nu mai multe decat unii membri ai comitetului director actual si ma refer exact la directorul medical actual a carui ascensiune profesionala este identica:acelasi clan,aceleasi examene locale aranjate) dar cel putin are o larga sustinere politica in CJ:PSD, PD-L, si UDMR si probabil si PNL.Actuala conducere are sustinerea lui Tarle,care e izolat politic in CJ,nemaiprezentand incredere nici macar in propriul partid:PNL.
Postat 30 Iulie 2010, 15:52 de ovidiu
dezastru
asa arata sistemul public de sanatate romanesc. un munte de hartie igienica. sa razi sau sa plangi dupa ce citesti asa ceva. pentru mine un lucru e clar. ati distrus sistemul medical romanesc, promovand impostura profesionala, vraci analfabeti pe post de sefi de sectii, umilindu-va putinii profesionisti pe care ii are sistemul. voit ati blocat concurenta loiala pentruca stiati ca niste analfabeti profesional care nu au deschis o carte in ultimii 25 ani nu vor reusi sa-i faca fata. ati preferat sa fiti tratati cu ceaiuri, tamaie, cure de rugaciune si metode de secolul 18 pentru a salva cariera de doi bani a unor impostori. politicieni si ziaristi de-a valma ati incurajat prostia. practic ati omorat oameni. si pentru asta ma revolt. din acest motiv strategia in sanatate din spitalul judetean se reduce la cateva suluri de hartie iginica. halal.
Postat 29 Iulie 2010, 18:44 de medic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON