URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iulie 2021, 17:11

Bloc cu cinci etaje pe amplasamentul fostei mori Emilia din centrul Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amplasamentul fostei mori Emilia de la intersecţia străzilor Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazul şi 1848 din Oradea va fi ocupat de un bloc de locuinţe înalt de cinci etaje.

Cu spaţii comerciale 

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de reprezentanţii Primăriei Oradea, în urma şedinţei Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) de joi clădirea cu subsol, parter şi cinci etaje va avea funcţiuni multiple.

"Euro Max Investment a solicitat CMUAT aviz de oportunitate pentru construire imobil mixt de locuinţe colective pe strada Mihail Kogălniceanu, intersecţie cu strada Mihai Viteazul şi strada 1848, pe amplasamentul fostei Mori Emilia, având regim de înălţime S+P+5 etaje, cu funcţiuni terţiare cum ar fi spaţii comerciale, birouri, cabinete medicale şi altele", se menţionează în comunicat.

CMUAT a avizat proiectul cu condiţia ca măcar prin volum imobilul să amintească de fosta moară Emilia, iar investitorul să îşi asume realizarea unui Plan Urbanistic Zonal.

"CMUAT a solicitat investitorului ca prin volumetrie clădirea să aducă aminte de silueta vechii Mori Emilia. Planul Urbanistic Zonal va trebui să reglementeze posibilităţile de construire pentru întreg cvartalul delimitat de străzile Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazul, 1848 şi Evreilor Deportaţi", a declarat arhitectul şef al oraşului, Radu Fortiş.

Potrivit comunicatului Primăriei, documentaţia de urbanism va trebui supusă dezbaterii publice conform Hotărârii de Consiliu Local 495 din 2019.

Abandonată şi distrusă...

După cum BIHOREANUL a mai scris, moara Emilia, aflată într-o avansată stare de degradare, a fost demolată de proprietar în anul 2014 pentru valorificarea amplasamentului ultracentral.

Direcţia pentru Cultură Bihor a demarat procedura pentru clasarea imobilului ca monument, însă Ministerul Culturii nu a răspuns demersului aşa că clădirea a fost dezafectată.

Moara Emilia, funcţională din 1884, a aparţinut evreului maghiarizat Jakab Weinberger şi producea pe an cam 5.000 de tone de grâne măcinate care se vindeau în Imperiul Austro-Ungar şi Franţa.

În timpul comunismului moara a fost închisă, utilajele casate şi distruse, iar clădirea a fost folosită drept depozit.

În anul 2000, Primăria a vândut imobilul omului de afaceri Ovidiu Copil, fost consilier local PSD, care a închiriat curtea amplasamentului unei firme de construcţii, care l-a folosit ca garaj pentru utilaje.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"CMUAT a avizat proiectul cu condiţia ca măcar prin volum imobilul să amintească de fosta moară Emilia"
din randarea pusa, nu vad cum aminteste. Nu valorifica nici o parte din vechea constructie, nici gardul, nici fatada...
Postat 09 Iulie 2021, 17:53 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON