Biserica Romano-Catolică "Pogorârea Sfântului Spirit" din Oradea va fi reabilitată pe banii Companiei Naţionale de Investiţii, aflate în subordinea Ministerului Dezvoltării, condus de UDMR-istul bihorean Cseke Attila.
"Orice alocare ne ajută..."
Iniţial, lucrările, în valoare de 6,4 milioane lei, erau programate să fie finanţate de la bugetul local prin programul multianual de protejare a clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală.
„La fel ca şi clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu, programată iniţial să fie reabilitată pe finanţare locală, care în final va fi refăcută pe fondurile Companiei Naţionale de Investiţii, biserica «Pogorârea Sfântului Duh» va fi reabilitată şi ea pe fondurile CNI", a declarat pentru BIHOREANUL primarul de Oradea, Florin Birta.
Edilul a afirmat că ambele lucrări vor degreva bugetul local de o cheltuială consistentă. "Orice alocare făcută de CNI ne ajută pentru că în locul lucrărilor preluate la bugetul central putem adăuga altele pe listă", a spus primarul.
"Proiectul a mai fost avizat..."
Trecerea lucrării de pe finanţare locală pe finanţare de la bugetul central a implicat modificarea documentaţiilor aferente acesteia.
„Proiectul a mai fost avizat în 2018, la solicitarea Fundaţiei de protejare a monumentelor Istorice din Oradea şi judeţul Bihor, dar, având în vedere că între timp s-a identificat o altă sursă de finanţare, respectiv prin CNI, noul finanţator a solicitat ca toate avizele să fie emise pe numele beneficiarului, respectiv Parohia Romano-Catolică «Sfântul Spirit»", a declarat arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş.
Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) a avizat săptămâna trecută documentaţia depusă de Parohia Romano – Catolică "Sfântul Spirit".
Parohia urmează să facă demersuri pentru obţinerea tuturor avizelor necesare, iar în final a autorizaţiei de construire.
Reabilitare şi refuncţionalizare
Potrivit unui comunicat al Primăriei, lucrările vor cuprinde printre altele: reabilitarea acoperişului (schimbarea învelitorii din tablă zincată cu învelitoare din tablă de cupru), reabilitarea faţadei exterioare, reparaţii la faţade (tencuieli, profiluri, ancadramente şi ornamente), montarea de tâmplării noi, înlocuirea jgheaburilor, burlanelor şi grafurilor existente, reparaţii şi vopsitorii la tâmplăria exterioară.
Cu ocazia lucrărilor, se va face recompartimentarea şi reamenajarea unor spaţii prin amenajarea de săli de conferinţe, protocol, servire şi băi.
Proiectată de arhitectul Rimanóczy Kálmán Jr., Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit" a fost reconstruită pe locul unei vechi biserici, din care au mai rămas doar cripta şi şase altare laterale, iar clădirea mănăstirii vechi face parte din spitalul militar.
Având în vedere contribuţia adusă la imaginea îmbunătăţirea imaginii oraşului de arhitectul Rimanóczy Kálmán Jr., municipalitatea orădeană, Parohia Romano-Catolică Oradea – Olosig şi Episcopia Romano – Catolică Oradea au încheiat, în urmă cu câţiva ani, un acord de colaborare în vederea realizării unui spaţiu public dedicat acestuia în strada Dunării. Aici a fost amplasată o statuie a arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán, care este înmormântat în cripta Bisericii Romano-Catolice Olosig.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.