Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a prilejuit anul acesta binecuvântarea de către episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, a lucrărilor de reabilitare a bisericii din Vintere, începute cu doi ani în urmă. Pentru că parohia greco-catolică locală a reamenajat pe dealul din sat vechile tranșee din al Doilea Război Mondial, aici a fost inaugurat și un punct muzeistic militar în aer liber.
Biserică cu Soare
La slujba de binecuvântare, desfășurată duminică, biserica greco-catolică din Vintere a fost plină cu credincioși dornici să vadă noua înfățișare a clădirii construite în 1881-1887 și reabilitate în ultimii doi ani, precum și pe PS Virgil Bercea, care le-a adresat un cuvânt de învățătură privind însemnătatea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
La finalul liturghiei, ierarhul a acordat diploma Valeriu Traian Frențiu preotului paroh, Florin Jula, secretarului de stat pentru culte, Victor Opaschi, precum și unor oficiali locali și reprezentanților antreprenorilor care au reabilitat biserica.
În 2018, lăcașul de cult era în pericol de prăbușire, motiv pentru care nu a mai putut găzdui slujbe religioase, astfel că un an mai târziu au început lucrări de reabilitare finanțate de Guvern, în cadrul cărora biserica a fost decopertată, stabilizată prin turnarea unei centuri din beton la nivelul solului, tavanul a fost refăcut, cu tot cu picturi, în plus fiind amenajată o capelă mortuară și o rampă de acces pentru persoane cu dizabilități.
Biserica nu doar că a renăscut, ci a și primit o nouă înfățișare, hotărându-se ca pe turnul acesteia să fie montată o sferă luminoasă ce semnifică soarele, iar pe geamul inferior, echinocțiile și solstițiile de peste an. „Din punct de vedere teologic, se face asocierea soarelui cu Mântuitorul nostru Iisus Cristos, care este numit „lumina lumii și a vieții”. Soarele e prezentat în teologia patristică pentru a ilustra realitatea Dumnezeului-iubire, a cărui lumină este neapusă”, a explicat parohul din Vintere, Florin Jula, astfel încât comunitatea locală a decis ca biserica să poarte de acum numele de Biserica cu Soare, înscris pe hrisovul bisericii și care va fi utilizat în toate documentele referitoare la aceasta.
Festivități militare
Întrucât parohia greco-catolică din Vintere a reamenajat pe dealul satului vechile tranșee din cel de-al Doilea Război Mondial, aici a fost inaugurat și un punct muzeistic militar în aer liber, în colaborare cu Ministerul Apărării Naținale, Muzeul Țării Crișurilor, filiala Oradea a Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Primăria Holod.
În al Doilea Război Mondial, datorită poziției strategice deosebite, aici au fost săpate tranșee care au adăpostit piese de artilerie. Cu timpul, acestea s-au colmatat, fiind refăcute pe parcursul ultimelor luni, prilej cu care au fost găsite câteva obiecte ale ostașilor români.
După refacerea tranșeelor, parohia greco-catolică din Vintere a primit de la Ministerul Apărării două tunuri care să ambienteze locul, aduse de la o unitate militară din Sibiu.
Cu ocazia inaugurării punctului muzeistic, preoții greco-catolici au săvârșit un Te-Deum în memoria soldaților români care și-au dat viața pentru eliberarea pământului strămoșesc, la manifestare participând parlamentari, reprezentanți ai Ministerului Apărării, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, ai Jandarmeriei Române și ai altor instituții care au contribuit la realizarea acestui obiectiv.
În finalul acesteia, localnicii au putut asista - unii dintre ei pentru prima oară - la defilarea unui detașament de onoare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.