URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 August 2019, 15:57

Birta, după suspendarea regulamentului de spaţii verzi al Oradiei: "Se pare că Prefecturii nu i se pare normal că oricine trebuie să-şi facă curat în jurul casei"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Prefectura Bihor a atacat în instanţă regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea, determinând şi suspendarea aplicării acestuia, viceprimarul Florin Birta a arătat că doar trei asociaţii de proprietari din cele peste 900 din oraş s-au opus acestor reguli.

"Din toate asociaţiile din oraş, trei nu au încheiat acest protocol. Toate celelalte asociaţii l-au încheiat, fără problemă. Sunt trei care au anumite nemulţumiri, s-au dus la Prefectură şi Prefectura a constatat că este nelegal şi l-a contestat. Vom vedea ce va hotărî instanţa de judecată", a declarat Birta pentru BIHOREANUL.

Edilul a aruncat şi săgeţi către Prefectura condusă de Ioan Mihaiu, susţinut de PSD. "Se pare că Prefecturii nu i se pare normal că oricine trebuie să-şi facă curat şi să-şi întreţină spaţiul verde din jurul casei. Probabil Prefectura aşa gândeşte că în continuare administraţia locală să vină să facă curat şi în curtea unui om", a mai spus Birta.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, regulamentul pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea, care prevede printre altele că asociaţiile de proprietari trebuie să facă curăţenie şi să grădinărească în spaţiile verzi din jurul blocurilor, iar orădenii care stau la case - în zonele cuprinse între limita proprietăţii lor şi carosabil, este suspendat, deoarece pe 19 iulie Prefectura Bihor l-a contestat la Tribunalul Bihor.

Acelaşi regulament prevede şi obligaţia asociaţiilor şi a cetăţenilor de a stârpi ambrozia şi alte plante alergene de pe terenurile pe care le deţin în proprietate, le administrează sau sunt aferente proprietăţilor lor. Cum regulamentul este suspendat, poliţiştii locali nu mai pot da amenzi orădenilor care nu întreţin aceste zone.

În schimb, pentru combaterea ambroziei, există acum o lege dedicată, Legea 62/2018, care îi obligă pe toţi românii să stârpească această buruiană. Amenzile pentru cei care nu respectă prevederile sunt între 700 şi 20.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Este anormal
Nu mi se pare normal să întrețin din banii mei sau cu munca mea spații aflate pe domeniul public!!! Întreținerea acestor spații revine proprietarului în cazul de față primăriei care încasează taxe și impozite inclusiv pentru acest lucru!
Postat 02 August 2019, 14:24 de Adrian1965
@pp1
Intentia clara este aceea de a impune,in scurt timp,obligativitatea asociatiilor de a incheia contracte de intretinere cu firme specializate...practic o noua taxa,disimulata.Nu,impozitele oradenilor nu se irosesc pe fleacuri ,ele merg spre dezvoltare, cu d mare...
Postat 02 August 2019, 13:27 de excalibur
In caz de accident
Adica daca omul ingrijeste spatiul primariei de pe linga blocul lui si se accidenteaza. Cum ar fi inregistrat acest accident. Daca se intimpla in casa, in curtea omului este accident casnic. Dar in aceasta situatie, ar cam fi la locul de munca. Si parca primaria ar fi proprietarul!!! Sau primaria ar dori sa angajam din banii asociatiilor sau din bugetul familiei, firme care sa faca aceste sarcini? Atunci de ce mai platim impozite? Nu ar fi mai bine sa se ocupe primaria de aceste sarcini. Pot sa apeleze la munca in folosul comunitatii, sau sa initieze un voluntariat pe linie de partid sau de simpatie a fruntasilor urbei. Asa ar fi efectuate unele instruiri pe linie de SSM. Sau ai nostri intii gospodari ai urbei asteapta in unele situatii ca batrini de 70, 80 de ani sa smulga buruienile de pe terenul primariei sau sa dea jos in anotimpul rece turturii de ghiata. Sau unii proprietari sa nu poata pleca in concedii ca trebuie sa smulga ambrozia de pe terenul din jurul casei, dar al primariei. In caz contrar riscind sa primeasca amenzi. Juristii primariei platiti din banii cetatenilor ar fi trebuit sa se impuna la asemenea aberatii. Atitudinea de YESMEN nu e benefica cetatenilor. Felicitari si in acest caz dl. prefect.
Postat 02 August 2019, 12:14 de point-P-I
@fa-bula, o idee simpla...
...necesita si recompense pentru ne-conformare, in speta AMENZI.Pe de alta parte,grupul parlamentar pnl ar putea propune o lege cu spatiile verzi dintre blocuri si din fata caselor de pe domeniul public,precum ambrozia.Nu ne putem bate joc de politia locala,nu mai stie saraca pe cine si de ce amendeaza, e haos ca la 112...
Postat 01 August 2019, 22:11 de excalibur
Curat murdar
Fiecare trebuie să-și facă curat acolo unde face mizerie. Aștept ca la Primăria Oradea să nu se mai cheltuiască cu serviciile de curățenie a birourilor. Ba mai mult, fiecare funcționar să-și facă curat în fața ghișeului. Pentru puterea exemplului, edilul să își aducă de acasă mopul și găleata.
Postat 01 August 2019, 17:52 de User anonimizat
Ce-i a tau e si al meu, ce-i al meu e doar al meu..
Unde exista o casa, exista si un gard si e normal ca acel proprietar sa-si pastreze curata si in buna ordine proprietatea. In cazul blocurilor nu exista gard, asa ca acel teren e domeniu public. Degeaba intretin curatenia, eu locatar, pe cheltuiala mea, daca vin tiganii din Rontau sau Haieu sau care or mai fi si isi imprastie mizeriile. Ai uitat cum e sa locuiesti la bloc mai birto.
Postat 01 August 2019, 16:39 de oradeanbihor
Normal
Și pimăriei nu i se pare normal să-și facă curat pe domeniul ce îl deține?
Postat 01 August 2019, 16:06 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON