URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iunie 2021, 08:03

Birocrație demolatoare: Cei care vor să demoleze orice în centrul istoric din Oradea, obligați la o procedură scumpă şi cronofagă!

Birocrație demolatoare: Cei care vor să demoleze orice în centrul istoric din Oradea, obligați la o procedură scumpă şi cronofagă! ZONĂ PROTEJATĂ. Ansamblul urban "Centrul istoric Oradea" se întinde pe mai bine de 40 de străzi, cuprinzând zona delimitată de străzile Mareşal Averescu, Evreilor Deportaţi, Armatei Române, Decebal, Dacia, Republicii, Louis Pasteur şi Parcul Brătianu (foto: Adrian Samoilă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care vor să demoleze o construcţie din centrul istoric trebuie să se înarmeze cu răbdare şi bani, pentru că, mai nou, obţinerea avizelor costă şi durează mult!

Solicitată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor să intervină în demolarea unor anexe din curtea Sinagogii Ortodoxe, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a decis ca pe viitor orice proprietar din centru care vrea o autorizaţie de desfiinţare să treacă printr-o procedură de declasare ce poate dura luni bune, majorând şi cheltuielile.

"E aberant ca orice demolare să trebuiască să treacă prin declasare, doar pentru că este în centrul istoric", spune primarul Florin Birta, care le-a cerut parlamentarilor de Bihor să intervină pentru schimbarea legislaţiei.

Centru-monument

Din 2004, centrul istoric al Oradiei se regăseşte pe lista monumentelor istorice de categoria A ca ansamblu urban protejat, ceea ce înseamnă că intervenţiile trebuie aprobate de autorităţile care veghează la conservarea patrimoniului cultural, adică Ministerul Culturii şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC).

Legea 422/2001 privind protecţia monumentelor istorice nu reglementează distinct ansamblurile urbane, ci le tratează ca pe un monument unic, deşi ele însumează o multitudine de construcţii. Altfel spus, orice regulă valabilă pentru Palatul Vulturul Negru, de pildă, se aplică pentru întreg centrul.

Aceeaşi lege prevede că intervenţiile "se autorizează pe baza avizului Ministerului Culturii sau, după caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului", până acum DJC Bihor emiţând autorizaţiile proprietarilor din centrul istoric dacă îşi dădea acordul şi Comisia Zonală pentru Monumente Istorice nr. 6, o filială a Comisiei Naţionale, din subordinea Ministerului Culturii.  

Doar prin declasare

Spre disperarea urbaniştilor şi arhitecţilor, situaţia s-a schimbat recent. În urmă cu câteva săptămâni, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a notificat DJC Bihor să instituie obligativitatea declasării pentru orice solicitare de demolare în centrul istoric, chiar dacă imobilul în sine nu este clasat ca monument istoric.

arhitectul Cristian PuşcaşDeclasarea este o procedură aprobată doar de forul de la Bucureşti, ceea ce înseamnă că, înainte de a dărâma, proprietarul trebuie să pregătească un dosar stufos şi să se înarmeze cu răbdare.

"Orice declasare impune un studiu istoric, o fişă analitică a ansamblului urban, documentaţie privind proprietatea şi documente de arhitectură, inclusiv releveul întregii construcţii", spune arhitectul Cristian Puşcaş (foto). În plus, după ce Comisia Naţională aprobă declasarea, ordinul trebuie semnat de ministrul Culturii şi apoi publicat în Monitorul Oficial.

Excepţia a devenit regulă

Notificarea Comisiei Naţionale a venit după ce DJC Bihor a refuzat să autorizeze demolarea unor anexe din strada Mihai Viteazul nr. 6 aparţinând Comunităţii Evreilor, care vrea să ridice aici o şcoală rabinică (foto jos).

"Sunt două depozite vechi şi un garaj, toate fără valoare", spune Puşcaş, coordonatorul proiectului. Pe motiv că anexele sunt la aceeaşi adresă cu Sinagoga Ortodoxă, DJC a impus însă declasarea. "Am susţinut în Comisia Zonală că procedura nu este necesară şi mi s-a dat dreptate, prin vot unanim", mai spune Puşcaş.

Totuşi, întrucât declasarea era deja începută, DJC a refuzat în continuare să emită autorizaţia, chestiunea ajungând din nou în atenţia Comisiei Naţionale. "Când le-am spus că sunt vulnerabili dacă mergem în instanţă, au spus că, de fapt, aveam nevoie de declasare pentru că ansamblul urban este pe lista monumentelor", zice arhitectul.

Imediat după, Comisia a trimis adresa în teritoriu, atenţionând asupra acestei obligaţii pentru orice proprietar din centrul istoric. Practic, a înăsprit brusc regulile, ca să justifice declasarea pe care aceiaşi specialişti o consideraseră anterior inutilă.

Apel la parlamentari

Decizia Comisiei Naţionale a bulversat arhitecţii, dar şi autorităţile locale. Primăria Oradea a transmis o adresă Ministerului Culturii, arătând că centrul istoric este zonă protejată inclusiv de Planul Urbanistic General, aşadar autorizările locale ar trebui să fie suficiente. "E aberant să fie necesară o declasare pentru orice demolare din centrul istoric. Am cerut parlamentarilor de Bihor să ne ajute, să simplificăm legislaţia", spune primarul Florin Birta.

 preşedinta Comisiei Zonale pentru Monumente Naţionale nr. 6, Marcela PradaŞi preşedinta Comisiei Zonale pentru Monumente Naţionale nr. 6, Marcela Prada (foto), consideră că declasarea nu ar trebui să fie o regulă. "Noi am discutat întotdeauna cu foarte multă celeritate dacă un imobil are sau nu valoare istorică sau ambientală, aşa ne asumăm avizul pe care apoi Direcţia Judeţeană îl semnează sau nu", zice Prada.

BIHOREANUL a încercat să afle şi poziţia Ministerului Culturii şi a Comisiei Naţionale, dar deocamdată n-a primit răspuns. În schimb, şefa DJC Bihor, Adriana Ruge, afirmă că pledează "pentru simplificarea procedurilor, corectarea contradicţiilor şi neclarităţilor legislative", precum şi pentru evitarea birocratizării excesive. Deocamdată, mai complicat de-atât nu se poate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Appetite for Destruction
Sa te pui in calea buldozerului PMO,tocmai din capatul orientului,de la bukarest,e un afront adus curentului Art-nouveau,importat intre 1890-1910 de prin europa occidentala,pe vremea cind capitala noastra era la Viena,via hungaria. Orasul interdictiilor si amenzilor din orice,proprietarul intiului regulament desfiintat de inaltime al tarii,orasul a carei primarie aduna procese civile cit tot bucurestiul,si-a gasit absolvirea. [ https://adevarul.ro/locale/oradea/topul-primariilor-cele-mai-multe-procese-oradea-locul-ll-bucuresti-1_5cf3b430445219c57e5a2ef3/index.html ] Citam:"Oradea se află pe locul ll în topul primăriilor cu cele mai multe procese, după Bucureşti, conform unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, care prezintă situaţia litigiilor în care sunt implicate administraţiile locale dar şi percepţia şi experienţa funcţionarilor despre rezolvarea probleme juridice pe alte căi, mai puţin costisitoare, cum ar fi medierea... Multe dintre aceste procese sunt generate de unele decizii nepopulare ale primarului Ilie Bolojan, cum ar fi exproprierea de case aflate în calea unor investiţii, suprataxarea clădirilor lăsate în paragină sau disponibilizarea unor funcţionari.". In consecinta,ne vom consola ca centrul istoric nu e atit de mare cit sa stinga foamea de demolari, mostenita de noile generatii de T-Rex: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html ]
Postat 17 Iunie 2021, 10:04 de excalibur
Nicaieri
in Europa nu poti da buzna cu buldozerele in centrul oraselor.
Postat 17 Iunie 2021, 10:01 de marginan
eu
Inteleg fundamentul birocratiei asteia, nu are legatura cu Oradea ca aici patrimoniul a fost inventariat si analizat se cauta repararea si punerea lui in valoare nu distrugerea lui dar au fost si perioade mai proaste in trecut. Iar in alte orase chiar e o problema cu rechinii imobiliari si cladirile istorice de aceea exista extra bariera din bucuresti... chipurile ar fi echidistanta acolo unde conducerea locala e corupta. In cazul de fata e doar o birocratie inutila, intr-adevar si nu faptul ca mai trebuie sa treaca pe la centru e problema ci faptul ca aia de acolo in loc sa se uite pe hartiile din dosar si sa le semneze in aceiasi zi daca sunt, isi iau shaorma si le semneaza dupa 3 luni cand se plictisesc de mancat sau cand i-i unge/sileste cineva sa se miste. E cumva ipocrit sa dai tot felul de amenintari si sa tergiversezi proiecte cu orasul din tara care a tras cel mai tare la ingrijirea patrimoniului si care acum e recunoscut international si admirat tocmai pt lucrul acesta intre altele.
Postat 17 Iunie 2021, 09:36 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON