Bilanțul Curții de Apel Oradea pentru anul 2024 evidențiază o creștere a numărului de cazuri ajunse pe masa instanțelor din circumscripția sa, care acoperă județele Bihor și Satu Mare. Datele oferă o radiografie a principalelor probleme juridice dezbătute în sălile de judecată: cele mai multe dosare sunt penale, urmate de litigiile sociale și de procesele intentate împotriva instituțiilor publice.
Potrivit informațiilor transmise de Biroul de presă al instanţei, numărul dosarelor nou intrate exclusiv la nivelul Curții de Apel Oradea a fost de 5.164 (în creștere cu 4,19 % fată de anul precedent), creșterea înregistrându-se și la numărul de dosare soluţionate - 5017 față de 4.933 în anul 2023.
Pentru ce se judecă lumea
Cele mai frecvente dosare care au ajuns pe masa judecătorilor au fost apeluri în materie penală, 1.019 dosare, urmate îndeaproape de litigiile în materie de asigurări sociale, 1.014 la număr, acestea din urmă fiind contestaţii ale deciziilor statului privind pensiile, indemnizațiile sau alte drepturi sociale, intentate împotriva Casei de Pensii, a asiguratorilor de sănătate sau a altor instituții publice.
Alte 637 de dosare au privit recursuri în materia contenciosului administrativ și fiscal, adică litigii pornite de cetăţeni pentru anularea unor acte emise de administrațiile publice, iar 634 în care s-au contestat taxe, amenzi sau măsuri impuse de autoritățile locale și naționale.
Frecvente au fost şi procesele civile - 294 înregistrate anul trecut -, de la partaje și moșteniri, la litigii comerciale sau contracte încălcate, dar şi litigiile de muncă - 270 de dosare -, reprezentând conflicte între angajați și angajatori pornite pentru concedieri abuzive, neplata salariilor sau alte probleme legate de raporturile de muncă.
Procese mai multe
Deşi volumul de activitate al instanței a crescut cu 13% față de anul precedent, durata medie de soluționare a unui dosar la Curtea de Apel Oradea a fost de 3,9 luni pentru dosarele non-penale şi 2,3 luni pentru dosarele penale, instanţa fiind încadrată în categoria "foarte eficient" pentru durata soluționării dosarelor și "eficient" pentru întreaga activitate.
În raport de numărul de judecători care au funcționat efectiv pe parcursul anului 2024, instanța a înregistrat o încărcătură pe judecător de 505,1 dosare, sub media națională, care a fost de 606 dosare/judecător, plasând instanţa pe locul 10 în raport de celelalte curți de apel, din acest punct de vedere.
Pe de altă parte, în anul 2024, Curtea de Apel Oradea şi instanţele din circumscripţia acesteia au avut de soluţionat un număr total de 140.321 dosare, înregistrându-se o creştere a volumului total de activitate cu 16.124 dosare (13 %) față de volumul înregistrat în anul 2023.
La nivelul Curții de Apel Oradea și al instanțelor din circumscripția acesteia numărul total de dosare nou înregistrate în cursul anului 2024 a fost de 99.129, în creștere cu 7,78 % fată de cele din înregistrate în anul 2023 (91.968).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.