URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută arătam că nu există nicio reglementare legală privind modul în care pot fi gestionate parcările private în România. Pornind probabil de la această realitate, în data de 31 martie a.c. a fost înregistrată la Senatul României o propunere legislativă semnată de mai mulți senatori și deputați prin care se urmărește definirea și reglementarea parcărilor private. Cum anume?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2025, 20:55

Bilanțul Curții de Apel Oradea pe 2024: Dosarele penale, litigiile sociale și cele contra statului, în topul proceselor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bilanțul Curții de Apel Oradea pentru anul 2024 evidențiază o creștere a numărului de cazuri ajunse pe masa instanțelor din circumscripția sa, care acoperă județele Bihor și Satu Mare. Datele oferă o radiografie a principalelor probleme juridice dezbătute în sălile de judecată: cele mai multe dosare sunt penale, urmate de litigiile sociale și de procesele intentate împotriva instituțiilor publice.

Potrivit informațiilor transmise de Biroul de presă al instanţei, numărul dosarelor nou intrate exclusiv la nivelul Curții de Apel Oradea a fost de 5.164 (în creștere cu 4,19 % fată de anul precedent), creșterea înregistrându-se și la numărul de dosare soluţionate - 5017 față de  4.933 în anul 2023.

Pentru ce se judecă lumea

Cele mai frecvente dosare care au ajuns pe masa judecătorilor au fost apeluri în materie penală, 1.019 dosare, urmate îndeaproape de litigiile în materie de asigurări sociale, 1.014 la număr, acestea din urmă fiind contestaţii ale deciziilor statului privind pensiile, indemnizațiile sau alte drepturi sociale, intentate împotriva Casei de Pensii, a asiguratorilor de sănătate sau a altor instituții publice.

Alte 637 de dosare au privit recursuri în materia contenciosului administrativ și fiscal, adică litigii pornite de cetăţeni pentru anularea unor acte emise de administrațiile publice, iar 634 în care s-au contestat taxe, amenzi sau măsuri impuse de autoritățile locale și naționale.

Frecvente au fost şi procesele civile - 294 înregistrate anul trecut -, de la partaje și moșteniri, la litigii comerciale sau contracte încălcate, dar şi litigiile de muncă - 270 de dosare -, reprezentând conflicte între angajați și angajatori pornite pentru concedieri abuzive, neplata salariilor sau alte probleme legate de raporturile de muncă.

Procese mai multe

Deşi volumul de activitate al instanței a crescut cu 13% față de anul precedent, durata medie de soluționare a unui dosar la Curtea de Apel Oradea a fost de 3,9 luni pentru dosarele non-penale şi 2,3 luni pentru dosarele penale, instanţa fiind încadrată în categoria "foarte eficient" pentru durata soluționării dosarelor și "eficient" pentru întreaga activitate.

În raport de numărul de judecători care au funcționat efectiv pe parcursul anului 2024, instanța a înregistrat o încărcătură pe judecător de 505,1 dosare, sub media națională, care a fost de 606 dosare/judecător, plasând instanţa pe locul 10 în raport de celelalte curți de apel, din acest punct de vedere. 

Pe de altă parte, în anul 2024, Curtea de Apel Oradea şi instanţele din circumscripţia acesteia au avut de soluţionat un număr total de 140.321 dosare, înregistrându-se o creştere a volumului total de activitate cu 16.124 dosare (13 %) față de volumul înregistrat în anul 2023.

La nivelul Curții de Apel Oradea și al instanțelor din circumscripția acesteia numărul total de dosare nou înregistrate în cursul anului 2024 a fost de 99.129, în creștere cu 7,78 % fată de cele din înregistrate în anul 2023 (91.968).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3576 RON
  • 1 EUR = 4.9775 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON