URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Februarie 2019, 18:49

Bilanţ catastrofal al DNA Oradea pe anul 2018: Patru rechizitorii trimise în judecată cu 6 inculpaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful interimar al DNA, Călin Nistor, a prezentat, vineri, bilanțul activității desfășurate în anul 2018, un an caracterizat ca fiind unul ”de răscruce, atipic, cu provocări deosebite”, amintind de plecarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea instituției.

Problemele cu care s-a confruntat instituţia s-au răsfrânt vizibil şi asupra rezultatelor. Astfel, numărul rechizitoriilor întocmite de procurori anul trecut a fost de 196, scăzând la jumătate faţă de 2017, la care, potrivit bilanţului, procurorii orădeni au contribuit doar cu 4, număr situându-se pe penultimul loc, înainte de DNA Ploieşti.

Potrivit raportului publicat pe site-ul oficial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, numărul dosarelor aflate în ancheta procurorilor orădeni a scăzut cu 14,78% faţă de anul precedent (294 faţă de 345 în 2017), din care au rămas nesoluţionate 158 cauze, faţă de 210 în anul 2017, „situaţie justificată de ponderea mică a dosarelor nou înregistrate, dar şi prin soluţionarea unor cauze vechi rămase nesoluţionate la finele anului 2017”, după cum se arată în document.

Anul trecut a scăzut şi numărul actelor de inculpare, şi cel al inculpaților trimiși în judecată, DNA Oradea reuşind să trimită în faţa instanţei doar 4 rechizitorii în care au fost inculpate 6 persoane. Comparativ, în anul 2017, nici el unul strălucit, au fost emise 8 rechizitorii şi încheiate 2 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, privind 27 inculpaţi din care 2 cercetaţi în stare de arest preventiv.

Dintre cele 158 de dosare nesoluţionate, 134 erau mai vechi de un an, „o parte fiind cauze importante prin complexitatea lor, privind infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită, evaziune fiscală, abuz în serviciu sau săvârşite împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene”, după cum se justifică procurorii.

Legat de cauzele ajunse în judecată, DNA Oradea arată că, în cursul anului 2018, au fost pronunțate două hotărâri definitive prin care s-a dispus achitarea a 6 inculpaţi. Pe de altă parte, însă, au fost condamnaţi 15 inculpaţi, prin 8 hotărâri definitive, faţă de 15 hotărâri definitive de condamnare a 58 inculpaţi, în anul 2017.

Anul 2018 a fost unul al schimbărilor şi controverselor la DNA Oradea. Conducerea serviciului teritorial a fost preluată de tânăra procurorare Felicia Popovici, pe fondul unor nemulţumiri legate de activitatea foştilor şefi, Ciprian Man şi Adrian Muntean, consemnate de inspecţiile centrale relizate la instituţie.

Situaţia a culminat, la începutul acestui an, cu scandalul înregistărilor dezvăluite de avocatul Răzvan Doseanu, care atestau că prucurorii DNA Oradea împărţeau judecătorii în buni şi răi şi încercau să le influenţeze deciziile, scandal încheiat cu revocarea din serviciul teritorial a lui Ciprian Man şi a lui Cristian Ardelean, motiv pentru care azi DNA Oradea funcţionează în stare de avarie, cu numai doi procurori.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul: DNA nu-i mai ia! Deşi aşteptările societăţii sunt tot mai mari, DNA Oradea a încetat să mai producă "dosare grele"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Valea Alceu
Stimate D-nule procuror interimar, la sfârșitul anului 2017 un prieten de-al meu angajat ANAF a depus o plângere la DNA Oradea cu subiect și predicat referitoare la o porțiune din Valea Alceu zona Cheresig , vale înstrăinata fraudulos din domeniul public al statului roman. Mazăre a încasat 8 ani de închisoare pt aceeași fapta iar DNA Oradea a plasat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Inclusiv pe acest site s-a scris despre aceasta frauda în articolul BELINE DE BIHOR. D-nul polițist Ganea de la secția 5 politie deține actele. Cu stima, MDM
Postat 25 Februarie 2019, 19:55 de MDM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON