URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2021, 15:40

Bihorul, lăudat de ministrul Mediului pentru modul în care gestionează deşeurile: „Poate fi un exemplu şi pentru Capitală” (FOTO / VIDEO)

Bihorul, lăudat de ministrul Mediului pentru modul în care gestionează deşeurile: „Poate fi un exemplu şi pentru Capitală” (FOTO / VIDEO) În cadrul vizitei făcută luni în Oradea, ministrul Tanczos Barna (foto) a vizitat şi depozitul judeţean de deşeuri, administrat de Eco Bihor (foto: Ministerul Mediului)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor a fost lăudat de ministrul Mediului, Tánczos Barna, pentru modul în care gestionează deşeurile, oficialul spunând că judeţul este fruntaş în ţară la colectarea deşeurilor, inclusiv reciclarea lor. Trebuie menţionat că, spre deosebire de Bihor, în multe judeţe din ţară, nu există un sistem integrat de colectare şi reciclare a deşeurilor, ceea ce face ca şi rezultatele României la acest capitol să fie foarte slabe.

Tocmai de aceea, a spus ministrul, este nevoie de soluţii eficiente pentru combaterea contrabandei cu deşeuri dinspre ţări europene şi a altor ilegalităţi care se produc în această zonă.

Pentru îmbunătăţirea stării actuale, prefectul Dumitru Ţiplea i-a înmânat o serie de propuneri de modificări legislative.

Importul de gunoaie, o problemă

Aflat în prima vizită oficială în Bihor, Tánczos s-a întâlnit, la Prefectură, cu Ţiplea, dar şi cu şefii instituţiilor deconcentrate din subordinea Ministerului Mediului, adică Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Direcţia Silvică.

Ministrul a felicitat autorităţile publice locale şi Consiliul Judeţean pentru sistemul de management integrat al deşeurilor. „Sunt puţine judeţe care se pot mândri cu o asemenea performanţă şi am constatat cu plăcere că în continuare există o implicare serioasă în perfecţionarea sistemului. Bihorul poate fi un exemplu pentru foarte multe judeţe şi chiar pentru capitala României”, a declarat Tánczos.

În acest context, a spus oficialul, o problemă care trebuie soluţionată este a cea a importurilor de gunoaie din străinătate, ministrul vorbind despre firmele care, în acte, importă materiale second-hand, dar în realitate aduc gunoaie, aşa cum comisarii de mediu au depistat în ultimii ani în Ineu, Vadu Crişului şi Sâniob.

„Judeţul Bihor este printre judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor şi este inadmisibil ca în asemenea judeţ să autorizăm zeci de puncte de depozitare sau de lucru unde anumite companii, sub această autorizare, desfăşoară activităţi ilegale şi să pună o asemenea presiune pe autorităţile locale care încearcă să dezvolte problema deşeurilor, aşa cum trebuie, într-o ţară civilizată europeană”, a declarat Tánczos.

„Constatăm că intră în continuare în România, pe baza unor documente care ulterior se constată a fi false sau completate incorect, cantităţi de materiale second hand sau alte bunuri care sunt abandonate în străinătate”, a spus Tánczos, adăugând că este în continuare nevoie de controale serioase la graniţa României, alături de poliţiştii de frontieră.

Graţie acestor controale, a mai declarat oficialul, în ultimele luni au fost identificate reţele organizate care importă deşeuri, fără a lămuri dacă aceste reţele operau şi în Bihor sau nu.

Propuneri de îmbunătăţire

Pe de altă parte, prefectul Ţiplea i-a înmânat ministrului o serie de propuneri de modificări legislative, pe care le-a întocmit alături de directoarea APM Bihor, Sanda Mercea, şi de comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Una dintre ele vizează aşa-numitele depozite de stocare temporară a deşeurilor nepericuloase, pentru care legislaţia de acum este cam permisivă. „Azi, conform legislaţiei, oricine doreşte să facă o stocare temporară până la trei ani poate să fie autorizaat în câmp, pe un teren foarte puţin amenajat, nu e nevoie de platformă betonată sau impermeabilă, de scurgerea unor eventuale deşeuri sau colectarea acelor deşeuri”, a declarat prefectul Bihorului.

De asemenea, nici distanţa acestor depozite faţă de localităţi nu este reglementată, la fel cum intermediarii – cei care transferă deşeurile spre fabricile de reciclare – nu sunt controlaţi eficient.

Tánczos a apreciat documentul primit, precizând însă că i-ar fi plăcut ca asemenea propuneri să fie transmise fără a fi nevoie de intervenţia prefectului.

Ulterior, după şedinţa de lucru la Prefectură şi o plimbare pe malul stâng al Crişului Repede, ministrul a vizitat şi depozitul judeţean de deşeuri din Episcopia, administrat de firma Eco Bihor. 

Citeşte mai jos propunerile înaintate de Prefectura Bihor:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
excalibur
Pai ai murit de frig, sau cum ??
Postat 26 Iulie 2021, 23:26 de Sandu2100
Un guru ca oricare altul
Ar putea sa ne felicite si pentru succesul termoficarii din Oradea...
Postat 26 Iulie 2021, 21:23 de excalibur
Habar n-ai ce vorbești, Tanczos Barna.
Paralel cu gunoaiele din Bihor. Din ignoranță sau pentru că Bihorul e la mâna ungurilor de la Keviep? AVE care acoperă contractual operarea pe jumătate din Bihor e o firmă a Keviep-ului. Groapa ecologică e a Keviep-ului de mulți ani, iar gropile intermediare din județ la fel. Două deja au ars (Oradea și Salonta), ca să nu mai prelucreze plasticul ci să-l adune cu Agenția de Mediu subordonată și să se spună că a fost ceva accidental. Niște mincinoși maghiarii noștri, cu buzele lipite de fundul oricărui acționar venit din Ungaria la noi. Jenant ministru, ipocrit și mercenar precum mulți lideri ai UDMR.
Postat 26 Iulie 2021, 18:20 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON