URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2024, 10:01

Bihorul, județ de pantofari?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne place sau nu, până la Revoluție Bihorul nu era considerat un județ foarte industrializat și nici nu avea un specific anume. La Craiova se făceau locomotive, la Arad tramvaie, la Pitești automobile, la Cluj și Timișoara carte. Noi, cu câteva excepții, eram croitorii și pantofarii Europei.

Ca o ironie a sorții, dacă până acum 40 de ani încălțam cetățenii, o să ajungem acum să le încălțăm autoturismele, cu anvelope made in Oradea. Cu bucurie am aflat că s-a produs prima anvelopă în orașul de pe Criș.

Cum era de așteptat, nemulțumiții au început cu cârcotelile. Că fabrica o să polueze și o să miroasă, o spun tocmai cei cărora oricum le pute totul. Dar eu n-am auzit să iasă timișorenii și cei din Zalău în stradă din pricina miasmelor emanate de fabricile de anvelope din cele două orașe.

Alții se plâng de salariile care precis vor fi de mizerie și că românii din nou vor fi sclavi pe plantația celor din UE, care ne exploatează fără milă. Din păcate, însă, sunt concetățeni care nu vor să accepte în ruptul capului că niciodată nu vor veni firme de înaltă tehnologie, câtă vreme nu vor găsi la fața locului personal de înaltă calificare.

Când se amplasează sau se reamplasează, firmele se interesează întâi de disponibilul de forță calificată de muncă pentru obiectul lor de activitate. La noi, tot din păcate, nu doar că nu găsești foarte mulți oameni cu calificări înalte, dar în general nu găsești niciun fel de forță de muncă. Iar să te bazezi pe relocarea muncitorilor din alte părți e un pariu pe care investitorii privați nu întotdeauna și-l permit.

Poate că am depășit stadiul de județ de pantofari, dar mai avem până să ajungem un hub IT precum Clujul sau Iașiul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce putea scrie un absolvent de tcm?
Unul care n-a auzit de Infratirea sau de UAMT, doua unitati din profilul lui! Aia de la ulei, de la sere, de la zahar, de la avantul (azi disparute!), lista e lunga, nu erau ,,pantofari"! Ce stie taranul la ce-i bun sofranul!
Postat 18 Iulie 2024, 04:41 de pinonel
that escalated quickly…
wow, that escalated quickly… 7 tone de aberatii despre pantofi si cauciucuri, ca in final sa concluzionam ca IT-ul e de *… asta da jurnalism
Postat 17 Iulie 2024, 14:06 de mr_right
Asa e.
Ne place sau nu, pana la revolutie Oradea producea subingineri. Pe langa UMF si specializari umane nu s-a prea schimbat.
Postat 17 Iulie 2024, 11:29 de nihil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON