URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Martie 2022, 20:10

Bihorul găzduieşte refugiaţii pe care Ungaria nu-i primeşte. Cum se organizează autorităţile pentru a face faţă valului de ucraineni care fug de război

Bihorul găzduieşte refugiaţii pe care Ungaria nu-i primeşte. Cum se organizează autorităţile pentru a face faţă valului de ucraineni care fug de război O tânără din Ucraina care a fugit din calea războiului. Fotografie realizată la Sighetu Marmaţiei (credit foto: Inquam Photos - Silviu Filip)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanții mai multor instituții din cadrul comitetului județean, care gestionează situațiile de urgență, s-au reunit miercuri seară pentru a dezamorsa criza refugiaților ucraineni ajunși în Bihor și care voiau să plece spre diverse țări UE, după ce, intempestiv, autoritățile ungare au condiționat intrarea în țara vecină a cetățenilor statelor non UE de deținerea de pașapoarte biometrice.

În această seară, efectivele ISU, ale Poliției și Poliției de Frontieră vor începe să-i preia pe ucraineni pentru a-i caza în diferite locuri în Oradea și în județ.

Celulă de criză

Potrivit informațiilor BIHOREANULUI, autoritățile din Bihor au fost luate prin surprindere de cele ungare, fiind înștiințate de Poliția de Frontieră din Hajdu Bihar „cu foarte puțin timp înainte” ca măsura de interzicere a accesului pentru persoanele care nu au pașapoarte biometrice să intre în vigoare la ora 14.45 (ora Ungariei).

Întrucât o mare parte a refugiaților ajunși în județul Bihor zilele trecute, după ce au intrat în România prin puncte de frontieră din județele Satu Mare și Maramureș, intenționau să își continue drumul spre țări din vestul Europei, decizia autorităților ungare le-a barat această posibilitate, obligându-le să rămână pe teritoriul României.

Autoritățile din Bihor au început să ia măsuri pentru preluarea din Borș a refugiaților ucraineni în baza unei dispoziții a prefectului Dumitru Țiplea, care, de asemenea, a convocat o ședință de urgență a Comitetului Județean pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției (CJCCI), structură în care sunt reprezentate, între altele, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția de Frontieră și Poliția Bihor.

Câți ucraineni putem caza în județ?

Conform Prefecturii Bihor, în Bihor pot fi cazați, în prezent, peste 9.000 de refugiați ucraineni, primele spații vizate în acest scop fiind cele puse la dispoziție în internatele unităților de învățământ și în locuințe private.

„La sfârșitul săptămânii trecute am cerut Inspectoratului Școlar să ne comunice posibilitatea de cazare în căminele școlilor. Avem 379 de locuri în internate, cele mai multe, 120, în internatul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea BIHOREANULUI.

Pe de altă parte, CJCCI a centralizat de la primăriile din județ și informațiile privind disponibilitatea a aproape 9.000 de locuri de cazare oferite în case și apartamente deținute de bihoreni și de firme din Bihor.

Pe de altă parte, la nivelul ISU Crișana au fost pregătite echipamentele necesare înființării unei tabere pentru refugiați, cu cazare în corturi și asigurarea de hrană caldă preparată în bucătării de campanie. Locul unde ar urma să fie amenajată tabăra nu poate fi comunicat public, însă, în acest moment, iar însăși varianta unei tabere de corturi nu este dorită, deocamdată, din cauza vremii friguroase.

„În această seară, refugiații ucranieni vor fi preluați din Borș și transportați spre mai multe spații de cazare, de către echipaje ale ISU, Poliției de Frontieră și Poliției”, a spus prefectul Țiplea.

Reacție rapidă de la cetățeni

La puțin timp după ce BIHOREANUL a publicat știrea despre „blocada” instituită de autoritățile ungare față de refugiații din Ucraina care nu dețin pașapoarte biometrice, adică marea majoritate a acestora, o asociație studențească din Oradea a reacționat prompt, anunțând că la sediul acesteia zeci de tineri voluntari „așteaptă primul autocar cu ucraineni care nu au putut trece vama”, urmând ca aceștia să fie cazați atât la sediul ONG-ului, cât și în locuințe oferite de alte persoane.

Este de menționat, însă, că în județul Bihor sunt deja cazate câteva sute de refugiați din Ucraina, toți în spații puse la dispoziție de entități private și de cetățeni.

În Hotelul President din Băile Felix, de exemplu, se află 14 copii ucraineni cu vârste între 3 și 14 ani, care urmează să fie preluați în zilele următoare de o parohie din localitatea Dumbrava, din județul Alba.

De asemenea, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei îngrijește de la sfârșitul săptămânii trecute 24 de refugiați din regiunea Odessa, iar numeroși preoți greco-catolici au anunțat că își pun casele la dispoziție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
barbaria ucide omenia
politica budapestei este "nu cheltuim bani pentru razboiul altora, chiar daca ar fi sa moara zeci de mii de oameni la granitele noastre". nu doresc sa asigure nici macar culoare de trecere pentru convoaie militare/cetateni", nici sa le consume stocurile de alimente, nici sa le foloseasca drumurile, nici hotelurile, nici apele termale, nimic... daca se intreaba cineva unde e umanitatea si care sunt valorile budapestei in 2022, raspunsul este nicaieri - urla lacomia dupa teritoriile promise de rusi si agresivitatea barbara, inumana, in politica lor.
Postat 02 Martie 2022, 22:46 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON