URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Mai 2022, 15:05

Bihorul e județ fruntaș la autorecenzare. Au completat chestionarele mai mulți locuitori de la sate decât cei din mediul urban

Bihorul e județ fruntaș la autorecenzare. Au completat chestionarele mai mulți locuitori de la sate decât cei din mediul urban (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rezultatele consemnate după 45 de zile de la declanşarea etapei rezervate autorecenzării în cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor (RPL) plasează Bihorul între primele 6 judeţe din ţară, a declarat şefa Direcţiei Judeţene de Statistică, Dana Paşc, la reuniunea Colegiului Prefectural. Paradoxal, însă, s-au autorecenzat ceva mai mulţi bihoreni din mediul rural decât din oraşe.

Potrivit datelor prezentate de directoarea DJS Bihor la întrunirea de marţi a şefilor de instituţii din judeţ, din 14 martie, când a început autorecenzarea, în judeţ au fost completate 165.601 chestionare, adică 20% din totalul chestionarelor de completat.

Dintre acestea, 44,9% au fost completate de locuitori ai oraşelor, iar 55,1% de persoane care domiciliază în mediul rural.

Pe de altă parte, este de reţinut că doar 37,7% dintre cele 165.601 chestionare completate au însemnat autorecenzare pe cont propriu, iar 62,3% autorecenzare asistată în centrele de autorecenzare asistată amenajate în locurile puse la dispoziţie de primării.

Bihorul se situează pe locul 6 în ţară după numărul de chestionare încărcate pe platforma dedicată RPL (recensamantromania.ro), respectiv pe locul 5 după numărul total de chestionare completate, a explicat directoarea DJS Bihor.

Dana Paşc (foto) a arătat că populaţia estimată a judeţului în prezent este de 553.409 locuitori.

Potrivit informaţiilor de până la începutul săptămânii, localităţile cu cel mai mare procentaj de chestionare completate din totalul celor de completat sunt Spinuş (47%), Lazuri de Beiuş (42,8%) şi Viişoara (41%), iar pe ultimele locuri sunt Husasău de Tinca (doar 5,3%) şi Batăr şi Sârbi (ambele cu 7,9%).

În ce priveşte recenzorii din centrele de autorecenzare asistată cu cele mai bune rezultate, unul este din Diosig (cu 1.269 chestionare, adică o medie de 28/zi), altul din Oşorhei (cu 1.146 chestionare, 25/zi) şi în fine, unul din Lugaşu de Jos (cu 1.129 chestionare, tot o medie de 25/zi).

Dana Paşc a mai precizat că în Bihor sunt completate în medie 4.500 – 5.000 chestionare zilnic, cele mai puţine, după cum era şi previzibil, în zilele de sâmbătă şi duminică.

Etapa de autorecenzare începută pe 14 martie se încheie luna aceasta, pe 15 mai, iar persoanele care se autorecenzează pot primi o zi liberă plătită, o decizie în premieră, adoptată tocmai pentru a încuraja autorecenzarea.

Din data de 16 mai va începe etapa de colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, rezultatele fiind introduse direct în tablete, pe platforma dedicată RPL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON