URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Noiembrie 2023, 21:01

„Bihorul colindă” din nou: Se organizează 37 de concerte cu colinde în mai toate zonele județului 

„Bihorul colindă” din nou: Se organizează 37 de concerte cu colinde în mai toate zonele județului  sursa foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada următoare, în mai toate zonele județului se vor ține 37 de concerte cu colinde, multe dintre ele păstrate din generație în generație în satele din Bihor. Evenimentele vor avea loc în cadrul programului „Bihorul colindă”, iar printre ele se numără și două mari spectacole care vor avea loc în Oradea. 

„Mândru bihorean”

Cea de-a doua ediție a programului „Bihorul colindă” a fost prezentată marți de vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, directoarea Bibliotecii Județene, Ancuța Șchiop, și de inspectorul școlar general, Horea Abrudan, într-o conferință de presă. 

„Mesajul acestei ediții este «Mândru Bihorean». Noi suntem mândri de moștenirea pe care am primit-o de la înaintașii noștri și de valorile care ne caracterizează ca bihoreni: credința în Dumnezeu, tradițiile noastre strămoșești și obiceiurile locului. Peste 3.000 de colindători vor vesti Nașterea Pruncului Iisus. În acest an sprijinim și sărbătoarea de Advent pe care comunitatea maghiară din județul nostru o celebrează în fiecare an, în Oradea, Cetariu, Valea lui Mihai și Marghita”, a spus Mircea Mălan.

Astfel, colindători de toate vârstele vor susține 37 de concerte de colinde în 19 localități: Abram, Șuncuiuș, Ștei, Oradea, Beiuș, Aleșd, Valea lui Mihai, Marghita, Cetariu, Bratca, Roșia, Dobrești, Oșorhei, Salonta, Tinca, Brusturi, Popești, Lunca și Sântandrei. 

Colinde străvechi

„Bihorul Colindă” va debuta în 30 noiembrie, la ora 16, la Căminul Cultural din localitatea Margine, comuna Abram. Vor urma alte concerte de colinde, aduse de cete care păstrează tradițiile strămoșești. 

Ediția din acest an a proiectului înglobează și evenimentul „Noi umblăm a colinda”, ajuns la ediția a XVII-a și organizat de Inspectoratul Școlar Județean. 

„Festivalul va avea loc în 5 decembrie, va începe la ora 13:00 cu o paradă a portului popular care va porni de la Biroul de Evidență a Persoanelor, va continua pe Calea Republicii și Piața Unirii. Apoi, elevii vor merge spre Casa de Cultură, unde vor susține un spectacol de colinde. În acest an s-au înscris cele mai multe cete de colindători din școli, adică 45”, a adăugat Horea Abrudan, inspectorul școlar general. 

El a punctat că fiecare grup de colindători va cânta două colinde, „dintre care una trebuie să fie una culeasă din localitățile din care provin, autentică”. 

Încă un concert în Oradea 

Tot în Oradea și tot la Casa de Cultură se va ține, pe 20 decembrie, un nou concert de colinde. „Va fi adresat tuturor bihorenilor și va fi susținut de cete de colindători care aparțin confesiunilor religioase din județul nostru. Este vorba de copii, coruri bisericești și cete tradiționale. Vrem să ne adunăm împreună, ca bihoreni, și să dezvoltăm în permanență această componentă spirituală”, a spus Mircea Mălan.

Ediția din acest an a proiectului se desfășoară în cadrul unui parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, care pune la bătaie o parte din buget, primăriile din localitățile gazdă și Centrul de Cultură Județean. 

Ultimele manifestări din cadrul proiectului „Bihorul colindă” vor fi cele organizate în ultima duminică de Advent, pe 24 decembrie, în Oradea, Valea lui Mihai, Marghita și Cetariu. 

Fiecare dintre cei 3.000 de colindători va primi ca premiu o straiță cu mesajul „Mândru Bihorean”, ce va conține bunătăți oferite de sponsori.

Programul festivalului „Bihorul colindă”:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Judeo-hrestnismul si judeo-islamismul, religii de import in Europa
Judeo-hrestinismul si-a pliat sarbatoriile pe sarbatorile stravechi europene, prehrestine. La fixarea zilei de 25 decembrie a contribuit si faptul ca mai toate popoarele din Antichitate aveau unele sarbatori solare (cult al soarelui) care cadeau in jurul solstitiului de iarna (22 decembrie), suma de practici foarte vechi prin care se celebra solstitiul de iarna, momentul in care natura da sperante ca va renaste. Aceste sarbatori erau impreunate cu petreceri ce durau o saptamana si pe care Craciunul hreştin trebuia sa le inlocuiasca. La fel si Pomul de Craciun, a carui origine prehrestina nu mai e contestata de nimeni in Europa.
Postat 29 Noiembrie 2023, 07:27 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON