URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Septembrie 2021, 19:27

Bihorul are un Centru Judeţean de Excelenţă, unde elevii se vor pregăti pentru olimpiade. Cine este directorul noii instituţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii bihoreni din clase de gimnaziu şi liceu care îşi doresc să obţină rezultate bune la olimpiadele naţionale şi internaţionale vor fi pregătiţi de acum înainte într-o nouă instituţie, anume înfiinţată pentru ei.

Centrul Judeţean de Excelenţă va organiza, pentru început, 18 grupe la disciplinele matematică, informatică, fizică și chimie, a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, vineri, printr-un comunicat de presă.

„Pregătirea copiilor și tinerilor în cadrul centrului se face în grupe de excelență, pe ani de studiu și pe discipline. Cursurile se vor organiza săptămânal, câte două ore, vineri după amiază sau sâmbătă, după caz”, a transmis IŞJ Bihor, instituţia care a făcut demersurile pentru înfiinţarea Centrului Judeţean de Excelenţă Bihor.

De altfel, tot Inspectoratul Şcolar coordonează Centrul, care funcţionează ca o unitate conexă a Ministerului Educaţiei. Finanțarea centrului este asigurată din bugetul Ministerului, dar poate primi sponsorizări și donații.

Elevii care vor urma cursurile Centrului de Excelenţă vor fi selectaţi de o comisie anume desemnată de consiliul de administraţie al noii instituţii, în urma unor evaluări psihocomportamentale, desemnări făcute de profesori, studii de caz, chestionare, teste psihologice de aptitudini școlare, individuale și colective, teste de inteligență, teste de creativitate ori teste de aptitudini speciale.

Activităţile de pregătire se vor ţine în Oradea, dar şi în Salonta, Beiuş, Aleşd şi Marghita, astfel încât elevi din tot judeţul să aibă acces la aceste programe.

Director al acestui centru a fost numit profesorul de matematică Marius Cicortaş, titular la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”. Biroul său este amenajat în incinta IŞJ Bihor.

Înfiinţarea centrelor de excelenţă a fost aprobată de fostul ministru PNL al Educaţiei, Monica Anisie, printr-un ordin emis în noiembrie 2020. Potrivit documentului, centrele de excelenţă elaborează strategii de identificare și de selecție a copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte, în vederea constituirii unor grupe de performanță pe discipline, arii curriculare sau domenii științifice, artistice și tehnice, inclusiv pentru elevii care învață în limbile minorităților naționale; inițiază acțiunile de identificare și promovare a copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte; asigură anual constituiriea, funcționărea și pregătirea grupelor de excelență.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Centru de excelență? Ha, ha, ha ...
Adică o chestie care să dea meditații elevilor, fără să plătească impozit pe profit. O să se bugeteze corespunzător dacă va da meditații și la materia "fizică".
Postat 05 Septembrie 2021, 10:28 de KP
la puricat - fata tradeaza
cati ani are dl Cicortas si ce studii are? dupapoza, pare cel putin dubios.
Postat 04 Septembrie 2021, 16:35 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON