Numărul staţiunilor turistice de interes local din Bihor a crescut, după ce Guvernul a hotărât atestarea a două noi unităţi administrativ-teritoriale.
Oraşul Beiuş şi comuna Mădăras au primit acest statut în şedinţa de vineri a Executivului, ceea ce le va permite să acceseze fonduri europene dedicate acestor localităţi.
Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care a iniţiat proiectul de HG, atestarea s-a făcut la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale şi ţinând cont de potenţialul turistic, dar şi de resursele naturale şi antropice din cele două UAT-uri.
Poftiţi şi vizitaţi!
„Nu se poate vorbi despre Beiuş, fără a ţine seama de teritoriul denumit generic „Ţara Beiuşului”, cu străveche rezonanţă istorică, având o atestare documentară de aproape 750 de ani. Alături de frumusețile antropice, localitatea dispune și de factori naturali de cură, precum apa geotermală și bioclimatul. Principalele locuri în care turiștii se pot recrea sunt cele două piscine publice și ștrandul termal, parcurile amenajate, zona centrală a orașului și zona Văii Nimăiești, unde ambele maluri au fost amenajate ca loc de promenadă. Astfel că, în Beiuș se pot practica turismul de agrement, turismul cultural-istoric, dar și de tranzit”, se arată în comunicat.
În rândul obiectivelor turistice din Beiuş sunt menţionate Muzeul Municipal de Istorie și Etnografie, Monumentul Martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, Bustul lui Avram Iancu sau Biserica Ortodoxă din centrul orașului.
Comuna Mădăras este cunoscută pentru subsolul bogat în apă geotermală. „Concentrația de minerale a acesteia și temperatura sunt factorii care oferă efectele binefăcătoare pentru tratarea anumitor afecțiuni. Însă, cei care vizitează localitatea, pe lângă turismul curativ și de relaxare, se pot bucura și de turismul cultural-istoric, de tranzit, de agrement și recreere, fie de turismul de vânătoare și pescuitul sportiv, ori să își creeze experiențe unice prin intermediul turismului rural, agroturismului, turismului religios, dar și gastronomic, care se află într-o fază incipientă de dezvoltare în comună. Se remarcă, astfel, obiective turistice precum Monumentul eroilor și Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Homorog, Biserica din Ianoșda, Muzeul de icoane din Homorog, Ștrandul Termal Mădăras, Balta Mărțihaz sau Pădurea Rădvani”, a transmis Ministerul Economiei.
Câte staţiuni sunt în România
Pe lângă cele două staţiuni din Bihor, Guvernul a mai aprobat atestarea staţiunii Bala, din judeţul Mehedinţi, o veche așezare, atestată documentar încă din vremea lui Mircea cel Bătrân, din 10 iunie 1415.
Până la acest moment, în România sunt atestate 52 de stațiuni turistice de interes național și 90 de interes local. În Bihor, au statutul de staţiuni Oradea, Băile Felix, Băile 1 Mai, Stâna de Vale şi Tinca.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.