URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iunie 2021, 20:04

Bihorul, Alba și Clujul vor promova împreună turismul în Apuseni, sub brandul „Țara de piatră. Paradisul carstic al României”

Bihorul, Alba și Clujul vor promova împreună turismul în Apuseni, sub brandul „Țara de piatră. Paradisul carstic al României” foto generic, sursa www.coltisorderomania.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președinții Consiliilor Județene Alba, Bihor și Cluj au convenit încheierea unui acord de parteneriat pentru dezvoltarea infrastructurii și turismului în Munții Apuseni, ce urmează să fie supus aprobării aleșilor din cele trei județe. Dacă acest lucru se va întâmpla, Apusenii vor fi promovați ca „Țara de piatră” și fiecare dintre cele trei părți va realiza investiții în infrastructura de turism și pentru conservarea patrimoniului natural și a celui tradițional.

Obiectivele acordului convenit joi de cei trei președinți de Consilii Județene - Ion Dumitrel, Ilie Bolojan și Alin Tișe – sunt, potrivit unui comunicat transmis de CJ Bihor, „amenajarea și modernizarea traseului rutier Padiș - Apuseni, situat administrativ în cele trei județe, dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni Țara de Piatră. Paradisul carstic al României și protejarea turiștilor în zona de interes”, precum și „protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric și a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice”.

Comunele vizate de acord sunt Gârda de Sus, Arieșeni și Scărișoara (județul Alba), Pietroasa și Budureasa (Bihor) și Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel (Cluj).

Trei județe, trei drumuri turistice

În domeniul infrastructurii, CJ Bihor își asumă amenajarea și modernizarea traseului rutier Padiş - Ic Ponor, la limita cu județul Cluj, și a drumului de legătură (continuare a DJ 763) între cele trei județe, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe teritoriul administrativ al județului Bihor.

„Consiliul Județean Bihor lucrează în prezent la studiile topografice pentru drumul dintre Padiș și Ic Ponor, urmează ca în cursul lunii iulie să se realizeze și studiile geologice, în așa fel încât la finalul lunii august să avem studiul de fezabilitate finalizat. Aceste studii au fost întârziate din cauza faptului că stratul de zăpadă nu ne-a permis să lucrăm în primăvară. Detaliile legate de al doilea drum care leagă Platoul Padiș de Gârda de Sus urmează să fie clarificate la o primă întâlnire pe care o vom stabili în cursul lunii iulie. Parteneriatul cu celelalte două Consilii Județene va însemna un plan comun de dezvoltare pentru zona Munților Apuseni”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

CJ Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750, iar CJ Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între cele trei județe, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a Județului Cluj. Până acum, CJ Cluj a asfaltat peste 20 de kilometri de drum până la limita cu județul Bihor printr-un proiect pe fonduri europene, urmând să modernizeze alți peste 15  kilometri.

Un brand comun

În ce privește dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”, acordul convenit de președinții celor trei Consilii Județene presupune identificarea valorilor turistice comune, realizarea unei rețele integrate de trasee turistice, crearea unui plan de promovare și dezvoltarea în comun a unor produse turistice specifice.

„Autoritățile județene vor colabora pentru a valorifica patrimoniul etnografic și folcloric și a arhitecturii tradiționale. Totodată, se va stimula crearea de produse autentice, se vor promova gastronomia locală și produsele meșteșugărești și se va elabora un ghid de arhitectură - construire pentru încadrarea în specificul zonei. În plus, vor organiza acțiuni de conștientizare și de informare privind conservarea biodiversităţii şi a patrimoniului natural în rândul comunităţilor locale, vizitatorilor și administrațiilor publice locale”, precizează comunicatul CJ Bihor.

Acordul se încheie pe o perioadă de 10 ani și va intra în vigoare de la data semnării lui de către reprezentanții celor trei județe. Parteneriatul va putea fi prelungit la solicitarea motivată a oricărui partener.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Unirea face putera
Accesarea fondurilor europene se face mai usor daca numarul locuitorilor beneficiari, per proiect, este mai mare.
Postat 25 Iunie 2021, 16:20 de B90
@kp
uf iar vorbesti, pronunti corect dar interpretezi cum te taie. Da, ai dreptate proiectele regionale sunt bugetate la nivel central. TOCMAI de aia au facut alianta ca nu functioneaza bugetarea asa cum e, se tot impotmoleste la bucuresti. De 30 de ani. Asa au socotit(foarte bine) ca daca fac o alta regiune de interes(pe langa ce e deja oficial administrativ) pot apela la fonduri cu mai putine batai de cap decat in forma 'oficiala'. Si reusesc, hai sa mai vorbim in 2 ani. Vrei sa incercam sa nu ne mai injuram o saptamana? Sa vedem ce se intampla? Sa ne si abtinem un pic de la chiar toate articolele, sa dam doar comment-uri neutre cu parerile noastre dar fara injuraturi. Doar o saptamana sa vedem ce se intampla.
Postat 25 Iunie 2021, 14:57 de nihil
KP
Oradea ca buget e dupa Cluj, dar diferenta e foarte mica, Timisoara e dupa Oradea si diferenta e mare. Ca Oradea sa aiba metrou trebuie sa depaseasca 300.000 de locuitori. Calea ferata Oradea-Cluj e in lucru, autostrada la fel. Autostrada Oradea-Arad se face, la fel si calea ferata Oradea-Arad-Timisoara
Postat 25 Iunie 2021, 14:46 de Sandu2100
@kp
Atragerea de turisti in propria ograda... la felix. Sa-i adunam cu lopata morti de plictiseala prin cele cateva bazine. Sa-i atragi ca sa faca ce? sa se plimbe, sa viziteze, SA REVINA. Pentru aia tre sa aiba ce sa faca ca nu toti au probleme de spate si genunchi la bai. De aia li se deschid oportunitati in toate directiile sa vina in toate zonele si din toate zonele. Poate cei de la Baita ar fi mai ok sa faca niste agrotursim pe acolo pt cei care haladuie muntii si pesterile si nu ar mai trebui sa sparga muntii la suprafata pt niste calcar. Daca cei din felix pot sa lucre 50 de zile intr-un turism de lancezeala si apoi sa stea restul anului cu oole in mana de ce nu le-ar conveni si celor de prin toate satele bihorene sa poata face acelasi lucru(chit ca aia au gospodarii si sigur n-au timp de stat si asteptat sezonul viitor). Pentru astea trebuie infrastructura, acces bun la locurile de vizitat. Asa ca faci prima oara carul si apoi inhami boii nu invers ca arde. Si vorbesti cu toti administratorii zonelor care sunt pe traseele importante ca e zona mare, nu e doar Bihorul pe harta in Apuseni.
Postat 25 Iunie 2021, 14:40 de nihil
SanduXXX și nihil >>>
Voi sunteți atât de proști încât tot timpul credeți că obiectivul e rezultatul așteptat. Dacă ați pricepe ceva din structura NUTS I și II, ați percepe că una-i atragerea de fonduri, care se face pe UAT-uri după legile românești, dar cu totul alta realizarea de proiecte regionale care sunt în atribuțiile bugetului național, nicidecum ale celor locale. Legislația privind regiunile e seacă, prost făcută și înțeleasă, dar care e profitabilă centrelor celor 8 regiuni de dezvoltare. De accea crește Clujul, spre exemplu, iar Oradea e pe ce rămâne de la alții. De aceea Clujul a ajuns să-și proiecteze metrou, în timp ce Oradea nu e în stare nici de o "vinerea verde". Plus că în mintea voastră de ciudați, voi nu știți nici măcar componența regiunilor de dezvoltare. Voi amestecați RDV cu RDNV, de parcă niște așa-ziși liberali ar înțelege ceva din mecanismul de funcționare din NUTS III sau IV și ar putea urni zona altfel decât țara. Plimbați-vă la aer seara, că poate vă treziți.
Postat 25 Iunie 2021, 14:37 de KP
Felicitari pt initiativa
@KP ai o minte si o gandire ingusta spre exempu fiecare judet isi face drumul pana la limita de judet, daca aceste drumuri nu ar fi cum e in prezent ) or sa mearga doar amatorii de off road . In capul tau dezvoltarea inseamna sa turisti, in capul altora inainte de turisti trebuie infrastructura. Asa ca fa curat in ograda ca vine bolojan si iti da amenda
Postat 25 Iunie 2021, 00:16 de Sandu2100
@excalibur
Alianta vestului sta la baza proiectului de electrificare a liniei ferate catre cluj, drumul expres oradea-arad in ce ne priveste. Nici unul nu sunt facute dar vor fi. anul trecut bolo a mers personal la arad sa se asigure ca se tin si aia de treaba cu actele avand in vedere ca au schimbat primarul. Anul asta au fost cei din timisoara in vizita si isi transmit toti astia intre ei diferite planuri. Sunt proiecte mari ca de aia s-au aliat si nu se fac repede.. adica ei oricum dadeau termene de cativa ani atunci. Tre inceput de undeva si aliantele astea dau o forma juridica mai mare cand te prezinti la EU sa ceri bani mai multi. Asa trebuie vazute, nu cine stie ce infratiri, fiecare vrea sa rezolve ce crede ca lipseste pe tarlaua lui. In ce priveste Oradea si Bihorul, cu un drum si un tren calumea catre Arad; cu un drum(autostrada) si un tren calumea catre Cluj ai rezolvat conectivitati importante. Ar mai fi cu nordul dar acolo inca nu e cine stie ce atractiva regiune. Si apoi treaba asta prin apuseni catre centru... dar la cum au mers lucrurile pe drumul ala nu cred ca vor sa faca infrastructura mare prin munti. Sa mai asteptam zic.
Postat 24 Iunie 2021, 23:30 de nihil
Nu există împreună.
Fiecare județ încearcă atragerea turistică în propria "ogradă". Sistemul e concurențial. Doar obsedații sexuali ai "guvernului meu" vor masturbare la comun. Chiar și la grădiniță.
Postat 24 Iunie 2021, 21:40 de KP
O,tempora
Mai acum ceva ani ne puneam mari sperante in alianta vestului,aka AVE...Sa dam aliante tarii, ardealului, mai pica o masa,un sprit...tot raminem cu ceva
Postat 24 Iunie 2021, 21:06 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON