URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2024, 15:11

Bihorenii sunt invitați să descopere Muzeul Învățătorului din Băița, în cadrul Nopții Muzeelor la Sate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Învățătorului din Băița va putea fi vizitat în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului cultural Noaptea Muzeelor la Sate, care va avea loc la nivel național pe 31 august. De asemenea, site-ul povesteabaiteibh.ro și documentarul video „Povestea Băiței” vor fi lansate cu această ocazie.

Pe 31 august, porțile muzeului vor fi deschise între orele 19 și 23, iar accesul va fi gratuit, fiind organizate și tururi ghidate.

Muzeul Învățătorului a fost deschis de Asociația „Înv. Bortoș Costea Maria” în 2021, în clădirea vechii Școli Primare din Băița. Acesta adăpostește o colecție impresionantă de obiecte educaționale, uniforme școlare, tăblițe de scris vechi de peste 100 de ani, bănci școlare, manuale și diverse instrumente didactice.

O parte din muzeu reconstituie o sală de clasă tradițională și o cameră a învățătorului, oferind vizitatorilor șansa de a se întoarce în trecutul educațional al zonei.

Potrivit unui comunicat trimis de Nicolae Bortoș, președintele Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”, documentarul „Povestea Băiței”, care va fi lansat cu ocazia Nopții Muzeelor la Sate, are o durată de 35 de minute, este realizat în colaborare cu Asociația Cei 40 de Mucenici și prezintă istoria localității Băița.

„Istoria acestor locuri a fost și este înnobilată de prezența simbolică a împărătesei Maria Tereza, sub ale cărei auspicii s-a dezvoltat mica așezare montană cu pământuri aurifere - și nu doar aurifere”, transmit organizatorii. 

Documentarul video a fost realizat cu sprijinul dr. Ramona Novicov, critic de artă și conferențiar universitar la Universitatea din Oradea, dr. Cristina Liana Pușcaș, istoric, și Nicolae Bortoș, președintele Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”.

Tot pe 31 august, o casă tradiţională din Husasău de Tinca, transformată de câţiva ani în Centrul Cultural de Reconectare la Viaţa Simplă, şi fostul magazin sătesc din aceeaşi localitate vor găzdui Noaptea Muzeelor la Sate.

Antonia Dobai 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON